Matei Bogdan
Publicat în 18 martie 2020, 18:23 / 53 elite & idei

Gheorghe Piperea: „Suspendarea plăţii ratelor bancare agravează problema supra-îndatorării care va veni după starea de urgenţă”

Gheorghe Piperea: „Suspendarea plăţii ratelor bancare agravează problema supra-îndatorării care va veni după starea de urgenţă”

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că suspendarea plăţii ratelor bancare pe 2-3 luni, cerută de ministrul Florin Cîţu nu rezolvă, ci agravează problema supra-îndatorării care va veni după starea de urgenţă.

„Locuri de muncă se vor pierde şi din cauza stării de urgenţă, dar mai ales din cauza austerităţii care vine odată cu împrumutul de la FMI de 20 de miliarde sugerat de Cîţu în timpul „audierilor” de ieri din Parlament.”, a declarat Gheorghe Piperea.

Potrivit avocatului, lucrul care ar fi ajutat, în mod real, la protecţia consumatorilor ar fi fost legile anti-cămătărie, la care s-au opus vehement PNL şi USR.

„Plafonarea dobânzilor, oprirea executărilor silite abuzive şi intempestive, interdicţia timp de un an a evacuării din locuinţa familială, prohibiţia vânzării speculative a creanţelor bancare şi conversia în lei a creditelor în valută, la cursul istoric, din data contractării creditelor, ar fi fost guri de oxigen pentru debitori şi punţi de traversare în siguranţă a turbulenţelor şi a panicii cauzate de pandemie.”, precizează Piperea, adăugând că, încă este posibilă votarea (on-line) şi promulgarea acestor legi, chiar dacă, începând de luni, vom fi intrat în stare de urgenţă.

„În situaţii de criză sau catastrofă ajuţi oamenii, nu entităţile care au cauzat criza sau catastrofa”, a spus profesorul Gheorghe Piperea.

www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe