Matei Bogdan
Publicat în 28 octombrie 2020, 12:15 / 85 elite & idei

Gratian Mihailescu, despre proiectul @ROeVOLUTION

Gratian Mihailescu, despre proiectul @ROeVOLUTION

Autoritatea pentru Digitalizarea României lansează chiar în acest moment Consiliul Național pentru Transformare Digitală prin proiectul @ROeVOLUTION. Foarte tare și mă bucur să văd acest proiect demarat de Sabin Sărmaș și cei de la ADR. România are nevoie de coagularea forțelor pentru o viziune comună de digitalizare, pentru colaborare și pentru că multele proiecte care vor veni să aibe impact real în comunități și orașe.
Ce mă surprinde pe mine este că lipsesc unele ONG-uri sau administrații locale din lista de invitați/speakeri. Plus că majoritatea fondurilor europene și implicit probabil cele pe digitalizare vor funcționa descentralizat, adică vor fi coordonate de Agențiile Regionale de Dezvoltare. De ce oare nu e nici un director de ADR din cele 8 invitat?
Mai mult de jumătate din speakerii invitați la #ROeVOLUTION vorbesc prin alte conferințe de proiecte pentru oameni, de impactul pozitiv pe care tehnologia il are asupra cetățenilor, că tehnologia este doar un enabler și că oamenii sunt în centrul investițiilor SMART și digitalizării. Păi de ce ați invitat doar oameni din corporații sau reprezentanții unor clustere care reprezintă IMM-uri? Sunt câteva organizații ale societății civile care trebuiau să se găseasca printre cei invitați, pentru a face parte din discuții. Ori ce văd eu aici e doar privatul și Guvernul.
Plus că toată viziunea asta de digitalizare va fi implementată de orașe pentru administrații și pentru cetățeni. Nu înțeleg de ce nu a fost nimeni invitat de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei care tocmai lucrează la Politica Urbană a României, sau măcar un primar al unui oraș care să vorbească de viziunea lui de digitalizare. Pentru că toată această viziune trebuie să se gasească în nevoi reale ale comunităților urbane.
Altfel, facem un fel de târg și vindem câteva servicii pe care IBM, Google sau Microsoft le are fără să înțelegem neapărat nevoile comunităților/oamenilor. Și sunt șanse mari ca în 2027 să avem toți banii europeni consumați pe digitalizare, dar cererile cu dosarul șină să se depună la camera 273. Au mai fost exemple de gen în trecut: impactul POCU/POSDRU în 14 ani de zile sau unele costructii (centre de business părăsite sau centre de informare turistică în paragină).
Deci oamenii sunt în centrul investițiilor și nu tehnologia. Iar orașele și comunitățile sunt principalii consumatori așa că v-aș ruga să luați asta în considerare pentru viitoare consultări/evenimente acest lucru, Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe