Bogdan Daradan
Publicat în 3 decembrie 2012, 20:37 / 560 elite & idei

Grigore Culian, fondator New York Magazin: Alegatorul român din America nu vrea propagandişti de partid în diaspora!

Grigore Culian, fondator New York Magazin: Alegatorul român din America nu vrea propagandişti de partid în diaspora!

Recent, în revista Mesagerul Românesc din SUA, jurnalista Alina Stancu a dat publicitatii un interviu cu Grigore Culian, fondator si editorialist al publicatiei New York Magazin.

Reporter: Domnule Grigore Culian, ne aflăm în plină campanie electorală. Fiecare candidat încearcă să îşi convingă electoratul cu ideile şi proiectele sale. Ce părere aveţi despre candidaţii la alegerile din decembrie 2012, axându-ne strict pe Diaspora Colegiul 3 Camera Deputaţilor şi respectiv Colegiul 2 Senat, din care fac parte şi Statele Unite ale Americii?

Grigore L. Culian: Am încercat să evaluez toţi candidaţii cât mai corect, prin cercetări pe Internet sau discuţii directe, interesându-mă de profilul lor moral şi socioprofesional, dar şi de acţiunile întreprinse în sprijinul comunităţilor româno-americane. Cred că este un criteriu bun de selecţie, mai ales că doresc să fiu în cunoştinţă de cauză atunci când voi merge la vot. Îi sfătuiesc pe toţi românii care se vor prezenta la urne pe 9 decembrie 2012 să procedeze la fel, altfel ne vom trezi din nou reprezentaţi în Parlament de oameni complet nepregătiţi sau de simpli propagandişti de partid, care vor apăra interesele formaţiunii politice respective, indiferent care ar fi ea. Am să vă răspund la întrebare tot cu o întrebare: nu ar fi normal să avem la Bucureşti reprezentanţi legitimi, aleşi de comunitate, nu marionete care să facă figuraţie în Parlament şi să voteze la comandă şi la ordinal şefului de grup parlamentar al unui partid politic?

Reporter: Lucraţi în presă de foarte mulţi ani şi cunoaşteţi bine realităţile comunităţilor româneşti din SUA. Cum apreciază românii de aici activitatea actualului deputat în colegiul 3 Diaspora, domnul Mircea Lubanovici? Cum apreciaţi dumneavoastră personal activitatea domnului deputat în mandatul care tocmai se încheie?

Grigore L. Culian: Da, lucrez de foarte mulţi ani în presă şi am destulă experienţă atât ca editor, director-fondator al celei mai vechi publicaţii româneşti în activitate la New York, „New York Magazin”, cât şi ca editorialist formator de opinie. De aceea cred că activitatea domnului deputat Mircea Lubanovici poate fi evaluată corect bazându-ne pe datele prezentate pe site-ul oficial al Camerei Deputaţilor, unde vom afla că domnul Lubanovici a votat fără să clipească tăierea pensiilor şi salariilor părinţilor, fraţilor sau prietenilor noştri din România, o lege trecută prin cea mai mare fraudă din istoria Parlamentului, când Roberta Anastase, preşedinta de atunci a Camerei Deputaţilor, a furat numărătoarea voturilor în faţa unei ţări întregi! Domnul Lubanovici a votat şi împotriva trimiterii în judecată a fostului premier Adrian Năstase, dar şi alte legi strâmbe, care au adus România în pragul dezastrului! A făcut-o la comanda şefului de grup parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, domnul Mircea Toader. Sunt doar câteva exemple, dar vă pot da şi altele. Întrebarea care se pune e: i-a întrebat domnul Mircea Lubanovici pe cei care l-au trimis în Parlament, adică pe noi, dacă sunt de acord cu asemenea inepţii şi cu cine s-a consultat înainte de a ridica mâna împotriva voinţei majorităţii românilor din America?! Ca o concluzie, prestaţia domnului deputat Lubanovici în cei 4 ani de mandat în calitate de reprezentant al „nostru” în Colegiul 3 Diaspora a fost jenantă, asta ca să fiu politicos şi să nu folosesc cuvinte mai tari! Domnul deputat Lubanovici nu a înţeles nici până azi că avea datoria să ne consulte şi să voteze cum spunem noi, cei care l-am ales, nu invers!

Reporter: Cum comentaţi candidatura interpretei de muzică populară Ionela Prodan pentru postul de deputat în Colegiul 3 Diaspora?

Grigore L. Culian: Ştiţi, eu am fost muzician profesionist în România, am fost basistul celebrei trupe „Romanticii”, deci iubesc toţi artiştii şi apreciez ce fac ei pentru sufletele oamenilor. Am stat pe scenă 22 de ani, iar Ionela Prodan mi-a fost colegă, deşi ea cânta alt gen de muzică – minunata noastră muzică populară. A fost o mare artistă şi m-aş fi bucurat să rămână pe scenă, acolo unde îi este locul şi de unde le poate aduce românilor mai multă bucurie decât făcând politică, un domeniu în care nu are nici experienţă şi nici (cred eu) vocaţie. Sper că v-am răspuns la întrebare, chiar dacă am făcut-o ceva mai discret.

Reporter: Ce părere aveţi despre candidatura fraţilor Sîngeorzan?

Grigore L. Culian: Cred că fraţii Sângeorzan au mari şanse să reuşească (sau cel puţin aşa ar trebui), fiindcă ei sunt „de-ai noştri”. Au venit în această ţară (SUA) fără nimic şi au realizat ceva în – şi pentru – comunitatea românilor din zona unde muncesc şi trăiesc, devenind doi oameni de afaceri prosperi, care au ştiut cum să împartă succesul cu semenii lor. Au credintã in Dumnezeu si candideaza din partea unui partid nou, Partidul Ecologist Roman, o formatiune politic (inca) nealterata de mizeria in care se scaldã alte partide din România, ceea ce le creeazã un mic avantaj fatã
de ceilalti candidati. La cei 60 de ani ai mei, din care 22 în muzică şi 15 în presă, am cunoscut tot felul de lume, mă consider o „vulpe bătrână” şi cred că mă pricep cât de cât la oameni. De aceea am ales să susţin candidatura fraţilor Sângeorzan pentru Senat şi Camera Deputaţilor şi nu fac niciun secret din asta. Ştiţi, în America, de câte ori sunt alegeri, ziarele, posturile de radio sau televiziune susţin oficial un candidat. Este o acţiune transparenta şi corectă din punct de vedere etic, spre deosebire de România, unde trusturile de presă nu îşi asumă susţinerea pentru un candidat, ceea ce nu este nici etic, nici profesional. Eu am ales să urmez „calea americană”, fiindcă trăiesc de aproape 25 de ani în această ţară, fac presă de peste 15, iar opţiunea mea nu se bazează pe vreun interes financiar sau de altă natură. Am oferit tuturor candidaţilor acelaşi preţ pentru publicitate electorală în ziarul „New York Magazin”, pentru a nu favoriza pe cineva, dar am opţiunea mea politică şi sper că m-am făcut bine înţeles.

Reporter: Aţi putea să îmi spuneţi pe scurt părerea dumneavoastră despre cei mai importanţi candidaţi înscrişi în cursa electorală din 9 decembrie, atât pentru Camera Deputaţilor, Colegiul 3 Diaspora, cât şi pentru Senat, Colegiul 2 Diaspora?

Grigore L. Culian: Prefer să nu-mi dau cu părerea, fiindcă s-ar putea să mă înşel. Ceea ce vă pot spune e că românii din străinătate au nevoie de o reprezentare nouă, bazată pe alte principii, pe o altă mentalitate şi de oameni noi în aceste funcţii, căci prima experienţă a fost un dezastru, care sper să nu se mai repete.

Reporter: Ce sfaturi le daţi celor înscrişi în cursa electorală, cu intenţia de a reprezenta românii din Diaspora la Bucureşti? Care ar fi atuurile unui viitor deputat sau senator în aceste două colegii?

Grigore L. Culian: Le dau trei sfaturi şi ar fi bine să fie atenţi la aceste cuvinte: să fi e cinstiţi, să acţioneze în Parlament aşa cum le cer oamenii care i-au trimis acolo şi să nu uite de unde au plecat, aşa cum a făcut domnul deputat Mircea Lubanovici! În final, le urez mult succes fraţilor Sângeorzan, în care îmi pun mari speranţe. Îmi place să cred că am pariat pe doi cai câştigători!

Articol scris de Alina Stancu in publicatia americană Mesagerul Romanesc

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe