Matei Bogdan
Publicat în 10 octombrie 2018, 12:52 / 619 elite & idei

Gruia Stoica, românul care a reuşit să valoreze cât o ţară

Gruia Stoica, românul care a reuşit să valoreze cât o ţară

Noul Drum al Mătăsii este unul dintre cele mai importante proiecte de transport și infrastructură din istorie. El conectează aproape 70 de țări, reprezentând aproximativ o treime din PIB-ul global şi 60% din populația globului.

Conturat pentru prima dată încă de acum cinci ani, acest proiect urmărește să lege continentele Africa, Asia şi Europa printr-o rețea eficientă de porturi, căi ferate, infrastructură rutieră și parcuri industriale.

Președintele Chinei Xi Jinping a reactivat Iniţiativa One Belt, One Road – Noul Drum al Mătăsii în 2017, în cadrul unui summit la Beijing, unde au participat liderii a 29 de țări.

Cu această ocazie, a subliniat angajamentul masiv pe care îl are țara sa față de această inițiativă, anunțând investiții și finanțări de aproape 2.000 de miliarde de dolari.

Statul chinez şi-a asumat investiții masive în acest proiect, atât direct, cât și prin finanțarea proiectelor asumate de țările care se alătură inițiativei.

Astfel, la momentul relansării (2017), se derulau proiecte în valoare de 1.000 miliarde de dolari, iar Banca de Dezvoltare a Chinei planificase finanțări de 900 miliarde de dolari pentru alte 900 de proiecte.

Se conturează, astfel, noi conexiuni comerciale, de infrastructură şi de energie, care vor genera oportunități sustenabile pentru dezvoltarea economică şi socială în toate țările implicate.

Cum aţi negociat intrarea grupului în acest proiect? Culise…

Procedura de aderare a fost una complexă, discuţiile s-au prelungit mai bine de un an, pentru că a trebuit să ne aliniem la cerinţele celor trei guverne implicate în proiect. De asemenea, am fost auditaţi de o echipă de specialişti din partea Trans-Caspica.

Ce ţări sunt implicate și ce investiţii se așteaptă?

Asociaţia Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică (Trans-Caspian International Transport Route – TITR) este un proiect inițiat de guvernele din China, Kazahstan și Azerbaidjan pentru dezvoltarea unui nou coridor de transport multimodal ce leagă Asia – Europa, în cadrul mega-proiectul One Belt, One Road.

Ce rol este alocat ţării noastre în proiect?

România deține o poziție strategică pe Drumul Mătăsii, iar participarea Grupului Grampet – Grup Feroviar Român la Trans-Caspica este o confirmare că avem companii cu capital privat capabil să participe în proiecte internaționale complexe. Această alianță poate transforma România într-o platformă logistică pentru Europa și Asia – o adevărată „Poartă de Est a Comunității Europene pentru Orientul Apropiat și Orientul Îndepărtat”. Estimăm că România poate genera astfel aproape 100.000 de noi locuri de muncă și venituri bugetare de peste un miliard de euro.

Ce criterii au contribuit la alegerea grupului GRAMPET partener în proiect?

În urmă cu aproape 20 de ani, când ne-am lansat, am avut ca  obiectiv declarat să conectăm într-o zi Oceanul Atlantic, prin Marea Nordului, la Oceanul Pacific, prin Marea Chinei de Sud. În timp, am devenit cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din România şi din Europa de Sud-Est, cu un parc de aproape 20.000 de vagoane şi 400 de locomotive.

Grup Feroviar Român (GFR) este cel mai mare operator privat feroviar din România, cu o cotă totală de piață de aproximativ 30% și o poziție strategică în industrii cheie precum Petrol & Gaze, Construcții sau Agricultură. În plus, 20% din transporturile realizate de GFR sunt la nivel internațional.

Operatorul are acorduri semnate cu celelalte companii-soră din grup, precum și cu operatorii feroviari de stat și privați din Ungaria, Bulgaria, Moldova, Serbia, Cehia, Slovacia, Croația, Polonia, Austria, Germania și, de curând, Grecia.

Totodată, structura grupului de 16 companii acoperă în mod strategic întregul lanț de soluții și produse de transport feroviar, oferind clienților săi o experiență integrată la cel mai înalt nivel de competență: servicii de transport feroviar marfă, construcții, reparații și modernizarea materialului rulant, producția de piese de schimb, închiriere de material rulant, transbordarea mărfurilor, servicii logistice, precum și soluții inovatoare de IT pentru operatorii feroviari.

BUCUREȘTIUL AR PUTEA DEVENI HUB

Pentru ce volum de mărfuri se pregătește infrastructura proiectului?

Conform estimărilor TITR, valoarea comercială de pe ruta Trans-Caspică va atinge 900 miliarde de dolari, până în 2020. Cifra corespunde unui volum de transport de 300.000 TEU (20-equivalent units).

Care sunt/vor fi principalele hub-uri în proiect și ce logistică vor avea?

Ruta de Transport Internațional Trans-Caspică începe din Sud-Estul Asiei și China, trece prin Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Ucraina și Europa. Hub-urile pe acest traseu vor fi noduri feroviare sau portuare importante din țările pe care le traversează acest traseu – Aktau și Quryq (Kazahstan), Baku/Alyat (Azerbaidjan), Tbilisi şi Batumi (Georgia), Kars, Mersin, Samsun şi Istanbul (Turcia), Vadul Siret și Portul Constanța (România), Kiev și Chernomorsk (Ucraina).

La actualele hub-uri intenționam să adăugăm într-un timp scurt Bucureștiul și într-un orizont de timp mediu Budapesta, Belgrad, Sofia, Viena.

Ce tipuri de mărfuri se au în vedere în transportul pe acest coridor?

Activitatea comercială vizează transportul de containere, produse petroliere, cereale şi produse agricole, produse chimice, metale feroase şi non-feroase, fertilizatori chimici şi minerali, sulf, materiale de construcții, alte tipuri de mărfuri.

 Cât din transportul de mărfuri va prelua coridorul, comparativ cu calea maritimă și aeriană?

Dezvoltarea europeană a coridorului este în stadiu incipient. Din estimările noastre, acest coridor va fi utilizat de către mărfuri cu valoare mare pentru care timpul de tranzit este un element sensibil. Deoarece costurile pe acest coridor sunt mai mari decât cele pe ruta maritimă, ele vor trebui compensate prin reducerea semnificativă a timpului de tranzit. În prezent, lucrăm împreună cu partenerii noștri la găsirea de soluții logistice care sa ne permită minimizarea acestor timpi de tranzit.

Pornind de la portul Constanţa, ca principal hub local, ce conexiuni se fac prin intermediul grupului Grampet?

Aderarea la Ruta Trans-Caspica va conduce la dezvoltarea traficului intermodal atât în România, cât şi în ţările vecine. Se finalizează astfel construcția unei noi rute China – Uniunea Europeană, pentru că operatorii feroviari din grup deschid pe acest coridor cinci țări din comunitate (România, Ungaria, Bulgaria, Croația și Austria).

AM ÎNCREDERE CĂ AUTORITĂȚILE VOR ÎNȚELEGE ACEASTĂ OPORTUNITATE

Cum vedeţi poziţia dvs în proiect, având în vedere că sunteţi singurul partener privat? Știu că toate celelalte ţări sunt reprezentate doar de companii de stat.

Pentru noi, participarea la Ruta de Transport Internaţional Trans-Caspică reprezintă în primul rând o recunoaștere a poziției de lider pe care Grupul Grampet – Grup Feroviar Român o are în industria europeană de transport feroviar de marfă. Este un parteneriat strategic care vine atât cu oportunități, cât și responsabilități.

Totodată, această aderare poate reprezenta un capăt de pod în ceea ce privește relațiile României cu statul chinez şi partenerii săi pentru Noul Drum al Mătăsii. Am încrederea că autoritățile înțeleg impactul economic pe care îl poate avea acest proiect, întrucât el ne pune cu adevărat pe harta comercială a trei continente. Trebuie să demonstrăm, ca țară, că suntem un partener de încredere, că ne ridicăm la nivelul de performanță pe care îl impune o asemenea alianță. Şi să folosim această oportunitate pentru a consolida poziția noastră strategică în ecosistemul economic global.

Aţi luat în calcul extinderea colaborării și în domeniul construcţiei de vagoane în România?

Una dintre companiile din grupul GRAMPET, și anume REVA Simeria, deja a demarat producția de vagoane cisternă și, bineînțeles, avem deschiderea să producem și alte tipuri de vagoane cerute de piață.

 Ce ar mai trebui dezvoltat pe plan naţional? Aveţi sprijin de la stat, proiecte comune cu statul etc?

În acest moment, călcâiul lui Ahile din industria feroviară de transport este infrastructura deficitară, ca efect al lipsei investițiilor şi lucrărilor insuficiente de întreținere. Acest fapt se reflectă într-o viteză de transport extrem de mică comparativ cu țările din regiune, costuri mari de operare şi pierderi substanțiale pentru operatorii de profil şi, implicit, pentru clienții lor direcți.

Știm că autoritățile sunt conștiente de această problemă şi că înțeleg urgența situației. Industria de transport feroviar are un rol strategic în ansamblul economiei globale, lucru susținut atât de Iniţiativa One Road, One Belt, dar şi de Strategia Rail 2050 a Uniunii Europene.

În ciuda pesimismului general, sunt optimist. De altfel, tot ceea ce am realizat ca om de afaceri a fost datorită perseverenței mele și a credinței că munca nu a trădat pe nimeni.

Ce reproșaţi statului în raport cu dvs, ca om de afaceri?

Fiecare situaţie concretă este, ca în multe alte cazuri similare din România, o poveste în desfăşurare. Atunci când vorbim despre situaţii complexe, există multe nuanţe de gri. În mediul de afaceri, însă, răspunsurile trebuie să fie întotdeauna clare – alb sau negru. Aceasta este și așteptarea noastră.

www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe