OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2012, 11:49 / 319 elite & idei

Guvernul României a donat 20 de calculatoare liceului ”Lucian Blaga” de la Tiraspol

Guvernul României a donat 20 de calculatoare liceului ”Lucian Blaga” de la Tiraspol

Deparatamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul guvernului României a donat miercuri un lot de 20 de calculatoare liceului cu predare în limba română ”Lucian Blaga” de la Tiraspol.

Elevii liceului Lucian Blaga din Tiraspol au venit la Chişinău pentru a prelua computerele donate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Liceul este una dintre cele câteva şcoli din partea stângă a Nistrului unde, în ciuda presiunii autorităţilor separatiste, continuă să se predea în limba română. De altfel, directorul liceului, Ion Iovcev, a amintit că şcolile din Transnistria funcţionează în condiţii dificile.

La intalnire au fost prezenti Eugen Tomac, Secretar de Stat, Deparatamentul Românilor de Pretutindeni, Marius Larzurcă, Ambasadorul României în R.Moldova, Dorin Chirtoacă, Primarul Chișinăului, Viorel Badea, Senator in Parlamentul României, Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol precum si elevi ai liceului, profesori si jurnaliști.

„Donaţia de computere se înscrie într-o serie de gesturi care demonstrează interesul legitim pe care statului român îl are pentru toţi vorbitorii de limbă română, indiferent unde se află” a declarat Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, citat de Radio Chisinau.

”Trăim cu speranța că demnitatea și conștiința românilor va fi și în casele omenilor care locuiesc în Transnitria și vorbesc româna în șoaptă sau se tem să se identifice ca români”, a menționat Eugen Tomac.

De asemenea, secretarul de stat, Eugen Tomac a remarcat că România va continua să protejeze etnicii români, indiferent unde aceștia locuiesc.

Ambasadorul României în R.Moldova, Marius Larzurcă e menționat că aceste acțiuni sunt realizate întru promovarea destinului  și  limbii române.

”Continuăm să credem în destinul român de peste Nistru. În numele acestui destin promovăm ideea limbii române”, a menționat Lazurcă, citat de portalul Union.md.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă și-a exprimat speranța că lucrurile din stânga Nistrului vor reveni la normalitate și a subliniat că Primăria Chișinău va continua să susțină elevii din această regiune. De asemenea, în acest an, Primăria intenționează să acorde câte 200 de mii de lei fiecărei şcoli din regiunea transnistreană cu predare în limba română.

”Donăm 20 de calculatore – câte unul pentru fiecare an de surghiun. Dacă Rogozi a numit R.Moldova o coștireață, e clar drept cine îi consideră pe oamenii care trăiesc aici. Pe de altă parte însă, România ne consideră drept oameni și demonstrează acest lucru”, a conchis Dorin Chirtoacă.

Ceremonia de ieri a avut loc în sediul primăriei municipiului Chişinău, care, în ciuda bugetului său restrâns, intenţionează să acorde anul acesta câte 200 de mii de lei moldeveneşti, sau aproximativ 20 de mii de dolari, fiecărei şcoli din regiunea transnistreană cu predare în limba română.

La rândul său, Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a mulţumit donatorilor pentru această donaţie, una foarte utilă în procesul educativ. „Noi, în stânga Nistrului, suntem ambasadorii limbii române şi ai românismului, care păstrăm valorile naţionale şi limba română”, a mai spus directorul liceului „Liceului Blaga” citat de Timpul.md.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe