Bogdan Daradan
Publicat în 11 ianuarie 2013, 10:13 / 295 elite & idei

Heritage Foundation: Republica Moldova va urca nouă poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice

Heritage Foundation: Republica Moldova va urca nouă poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice

Republica Moldova va urca nouă poziții în clasamentul mondial al libertății economice, realizat de Heritage Foundation. Astfel, țara noastră a ocupat locul 115 și s-a poziționat între Kenya (locul 114) și Senegal (locul 116), informează UNIMEDIA.

„Scorul Republicii Moldova a crescut cu 1.1 puncte față de anul trecut, reflectând o îmbunătățire considerabilă în gestionarea cheltuielilor publice și o creștere modestă în libertatea comerțului. Totodată, Republica Moldova ocupă locul 39 din 43 de țări europene, iar scorul său general rămâne sub media regională și mondială”, consideră experții care au efectuat studiul.

Potrivit acestora, în ultimii trei ani, Moldova a revenit treptat dintr-o recesiune economică. Cauzată în mare măsură de remitențe bazate pe consum și expansiunea creditării, creșterea economică a favorizat în mare parte îmbunătățirea mediului de afaceri și liberalizarea regimului comercial.

„Cu toate acestea, tranziția către economie de piață mai stabilă rămâne fragilă. Angajamentul guvernului pentru creșterea climatului antreprenorial și promovarea libertății economice rămâne neuniform. În pofida procesului de privatizare, sectorul public continuă să joace un rol dominant în economie. Bazele libertății economice nu sunt cu fermitate instituționalizate, iar sistemul judiciar rămâne vulnerabil la interferențe politice și corupție”, se mai spune în analiză.

Principalele domenii în care nivelul de libertate economică a crescut sunt: gestionarea cheltuielilor publice, libertatea comerțului și libertatea fiscală. Domeniile care au cunoscut un recul sunt: libertatea antreprenorială, domeniul monetar și domeniul muncii.

Topul clasamentului este ocupat de Hong Kong, Singapore şi Australia. Ultimele locuri îi revin lui Zimbabwe, Cuba, şi Coreea de Nord. România a ocupat locul 59, Rusia locul 139, iar Ucraina locul 161.

Precizăm că în 2012 Republica Moldova ocupă locul 124 din 179 de state, din perspectiva libertății economice. În 2011 țara noastră ocupa locul 120.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe