Adriana
Publicat în 16 ianuarie 2018, 16:24 / 144 elite & idei

Horia Ciorcilă: Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova

Horia Ciorcilă: Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova
+ Observator
Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România, în funcție de active, a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare banca din Republica Moldova, având o participație de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), devenit acționarii majoritari ai acesteia.

Este pentru prima oară în ultimii zece ani când o banca din afară Republicii Moldova investește pe această piață.

BT a anunțat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar, între timp, a primit aprobarea pentru achiziție din partea autorităților de supraveghere din România și Republica Moldova, respectiv Banca Națională a României, Banca Națională a Republicii Moldova și Consiliul Concurenței din Republica Moldova.

Banca Transilvania a anunțat că prioritățile pentru Victoriabank, ca acționar împreună cu BERD, sunt următoarele: susținerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, în special sectorul IMM și micro; dezvoltarea unei palete cât mai variate de produse și servicii pentru persoanele fizice; alinierea culturii organizaționale și guvernanței corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania.

La aceste trei priorități se adaugă: implicare în dezvoltarea personală și profesională a persoanelor cu spirit întreprinzător din Republica Moldova, prin întâlniri și cursuri organizate de BT Club.

Înființată acum aproape 30 de ani, Victoriabank are o cotă de piață de peste 17%, cu 540.000 de clienți, 1.400 de angajați și aproape 100 de sedii. În plus, are cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreagă piață din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite este cel mai redus de pe piață, de 39%.

De asemenea, clienții Victoriabank dețin 285.000 de carduri, iar, la rulaj cu cardul la comercianți, are peste 37% din piață. Această bancă a emis primul card, a inaugurat primul bancomat, primul POS și primele carduri premium.

Comparativ, Banca Transilvania, a două cea mai mare banca din România, este de aproximativ cinci ori mai mare decât Victoriabank. BT are 2,2 milioane de clienți, oechipă de peste 7.000 de persoane și peste 500 de sedii. Din totalul clienților peste 250.000 sunt companii, iar o treime din firmele nou înființate în România în 2017 au ales să lucreze cu Banca Transilvania.

BT este liderul pieței cardurilor, cu 3 milioane de carduri emise, cu care au loc peste un milion de tranzacții, zilnic. Banca a acordat în perioada ianuarie – septembrie 2017 aproape 140.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor și celor din zona Corporate, în valoare totală de peste nouă miliarde de lei.

BERD se numără și printre acționarii Băncii Transilvania, alături de IFC, parte din Grupul Banca Mondială.

Grupul Financiar Banca Transilvania este prezent în Republica Moldova de acum zece ani, când a lansat compania BT Leasing MD, lider de piață în acest sector, ca valoare a finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, din Republica Moldova, alături de BERD

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe