OraNoua.ro
Publicat în 8 octombrie 2014, 14:15 / 272 elite & idei

Horia Georgescu: Este inadmisibil ca aplicarea deciziilor ÎCCJ să fie tergiversată prin inițiative legislative

Horia Georgescu: Este inadmisibil ca aplicarea deciziilor ÎCCJ să fie tergiversată prin inițiative legislative

Președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat luni că este necesar ca Parlamentul să-și asume din nou Strategia Națională Anticorupție, deoarece aceasta nu este implementată și există cazuri când, la un an de la decizii ale instanței supreme, punerea în aplicare a acestora este tergiversată de politiceni.

„Este inadmisibil ca, după un an de când instanța supremă a României s-a pronunțat, să avem în continuare membri ai Parlamentului și politiceni de top care să tergiverseze sau să protejeze aceste persoane. Eu cred că dacă nu ne raportăm la o decizie a instanței supreme sau la o decizie a Curții Constituționale, atunci nu mai avem la ce să ne raportăm și atunci putem să vorbim despre anarhie”, a spus Georgescu la conferința anuală anticorupție „Bune practici în prevenirea corupției, promovarea integrității și a transparenței”.

El a amintit că Strategia Națională Anticorupție a fost asumată de Parlamentul României prin vot în unanimitate și care a punctat principalii piloni ai combaterii corupției, respectiv ANI și DNA.

„Ceea ce vedem în fiecare zi la nivelul Parlamentului este că această strategie nu este implementată. Ne confruntăm cu decizii definitive și irevocabile, decizii ale CCR, precum și cazuri ale DNA care efectiv sunt blocate. De aceea este foarte important și consider necesară o abordare politică comună a tuturor partidelor politice, să-și asume din nou această Strategie Națională Anticorupție, pentru ca toate instituțiile implicate în combaterea acestui fenomen să beneficieze de stabilitate legislativă, pentru că ne confruntăm cu același fenomen: lunar, cel puțin, apar inițiative legislative care urmăresc schimbarea cadrului legislativ, care subminează cazuri deja instrumentate cu decizii definitive în instanță, cazuri gestionate de alte instituții de-a lungul multor ani și care de multe ori constată că legea nu era bună”, consideră șeful ANI.

El a mai spus că instituția pe care o conduce s-a confruntat cu o astfel de situație în 2010, când Legea ANI a fost declarată neconstituțională și a trebuit să se renunțe la peste 3.000 de dosare.

„În multe dintre ele a intervenit prescripția, deși erau cazuri importante, prescripția fiind introdusă de noua Lege adoptată de Parlament și acest lucru conferă instabilitate, conferă neîncredere și faptul că tot acest fenomen de reformă poate fi reversibil”, a conchis Horia Georgescu.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe