Adriana
Publicat în 17 octombrie 2016, 10:19 / 75 elite & idei

Întâlnirea ambasadorului României la Londra cu ministrul pentru imigrări în cadrul Home Office

Întâlnirea ambasadorului României la Londra cu ministrul pentru imigrări în cadrul Home Office
+ Observator

La 11.10.2016, Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache a avut o întâlnire de lucru cu Robert Goodwill, ministrul pentru imigrări în cadrul Home Office (Ministerul Afacerilor Interne), având ca scop discutarea unor probleme de interes curent pentru comunitatea românească în Marea Britanie dar şi cooperarea bilaterală în domeniul Afacerilor Interne între cele două părţi.
Discuţiile au vizat, în principal, statutul aplicabil cetăţenilor europeni ca urmare a referendumului de ieşire a UK din Uniunea Europeană, proliferarea numărului incidentelor generate de xenofobie, îndreptate împotriva unor cetăţeni UE. Cu acelaşi prilej a fost abordată problematica procedurilor de îndepărtare administrativă a unor persoane aflate în exercitarea drepturilor prevăzute de tratatale UE dar şi cooperarea în domeniul combaterii criminalităţii.
Ambasadorul României la Londra a arătat că, în contextul actual, cetăţenii români au nevoie de certitudine în ceea ce priveşte statutul acestora. În acest context, este de dorit ca autorităţile din Marea Britanie să evite „hărţuirea administrativă” a cetăţenilor UE în cadrul procedurilor de legalizare a statutului acestora. Totodată, a fost subliniată importanţa evaluării individuale a cazurilor de îndepartare a celor care nu respectă condiţiile de exercitare a dreptului la liberă circulaţie conform legislaţiei europene, aplicabilă şi în UK. De asemenea, oficialul român a menţionat necesitatea reacţiei imediate a autorităţilor britanice şi conlucrarea cu Ambasada României în ceea ce priveşte escaladarea incidentelor cauzate de sentimente xenofobe.

Ministrul britanic a oferit reasigurări cu privire la protejarea, post Brexit, a drepturilor dobândite de cetăţenii români aflaţi pe teritoriul UK, subliniind că se aşteaptă ca interesele acestora să beneficieze de acelaşi nivel de protecţie precum cel al cetăţenilor britanici din alte State Membre Europene. De asemenea, oficialul britanic şi-a arătat disponibilitatea sa, precum şi a Ministrului de Interne britanic, Amber Rudd, de a coopera cu ambasada României şi autorităţile române în prevenirea oricăror incidente cu caracter xenofobic.
Cu acelaşi prilej, a fost evidențiată cooperarea excelentă între autoritățile din România și Marea Britanie în domeniul aplicării legii cooperare concretizată în numeroase proiecte bilaterale şi activităţi operative în ambele jurisdicţi.
Ambii oficiali au convenit o intensificare a dialogului bilateral pentru semnalarea respectiv soluţionarea problemelor de interes comun.

http://londra.mae.ro/local-news/1963

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe