Matei Bogdan
Publicat în 21 septembrie 2022, 18:16 / 333 elite & idei

Interviu cu Andreea Negru, președinte fondator Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA

Interviu cu Andreea Negru, președinte fondator Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA

Interviu cu Andreea Negru, președinte fondator Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA

  1. Cum este femeia antreprenor Andreea Negru în viața de zi cu zi ?
    La mine fiecare zi este diferită și mă bucur de ceea ce viața îmi oferă cu fiecare răsărit de soare. Sunt zile în care mare parte din timp stau în fața calculatorului, dar sunt și zile cand am multe întâlniri și discuții, oferindu-mi prilejul de a descoperi oportunități multiple. În cazul meu, pot spune, că viața nu este o rutină! Totuși, vine un moment când postura de angajat nu mai e suficientă. Când atât siguranța, cât și procedurile unui job par să devină barele unei colivii de aur. Spiritul caută ceva mai profund, mintea știe că poate mai sus, inima simte că există mai bine. Aceasta este scânteia inițiativei antreprenoriale și, în ultima vreme, din ce în ce mai multe femei radiază această strălucire.
    Transformarea unei idei într-un business necesită toată energia, pasiunea și rabdarea de care ești capabilă. Nu este simplu, însă pasiunea este cea care îți stă drept crez că, într-o bună zi, vei reuși cu adevărat! Personal nu am ajuns încă un antreprenor de mare succes. N-am vândut nici o companie celor de la Google și nici nu am apărut pe coperta revistelor Forbes sau Fortune. Am făcut însă, în 20 de ani de activitate profesională, o mulțime de greșeli care m-au învățat mai repede și mai ieftin cum să fac față provocărilor și cum supraviețuiesc într-un mediu de business sofisticat.
  2. Cum vă împărțiți între familie și business ?
    Familia este cea care menține echilibrul și îmi dă căldura locului unde întotdeauna vreau să revin după agitația unei zile de muncă. Valorile ne-au adus și ne țin împreună în tot ceea ce ne-am pus să realizăm: o familie, un business, doi copii minunati. Încerc întotdeauna să păstrez puntea de echilibru în dinamica lucrurilor astfel încât să nu se încline niciodată balanța între cele două. Până acum mi-a ieșit acest lucru și cred cu tărie că aceasta reprezintă cheia succesului în viața profesională. Mă declar o femeie împlinită profesional și personal, iar asta mă face să continui pe drumul meu, fără să fac rabat de la valorile cu care am fost crescută de mică. Nu întotdeauna este ușor să păstrezi echilibrul între familie și business, însă în aceasta constă farmecul vieții până la urmă.
  3. Cum v-ați descoperit pasiunea pentru jurnalismul în presa economică?
    Este o poveste interesantă; eram la finalul celor patru ani de studiu în cadrul Academiei de Studii Economice, facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, și căutam să mă angajez ca orice tânăr dornic să își creoiască propriul drum în viață. Mare mi-a fost surpriza să constat că era practic imposibil să găsesc un job într-o bancă întrucât nu aveam experiența anterioară în muncă, anomalie care se pastrează și astăzi.
    Într-una din zile am văzut un anunț într-un ziar național unde era specificat că o publicație economică de renume caută jurnalist economic. M-am prezentat la interviu și a doua zi am fost angajată în redacție ca jurnalist specializat în piața de capital. Am învățat profesia de jurnalist calificându-mă la locul de muncă, dacă îmi este permis acest termen, însa m-a fascinat această meserie prin libertatea, acumularea de cunoștințe, pasiunea și, mai presus de toate, puterea pe care ți-o conferă postura de jurnalist. Astfel, timp de 10 ani am fost jurnalist în domeniul economic, trecând într-un firesc al lucrurilor, de la presa scrisă la televiziunea de business. Pot spune că din pasiune jurnalismul mi-a intrat în sange, job-urile ulterioare fiind legate de jurnalism, iar eu am păstrat întotdeauna legătura cu colegii mei din presă. Stiți cum se spune în viață: prima dragoste nu se uită niciodată!
  4. De 10 ani ați înființat Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA. Care este povestea Asociației?
    În momente de criză se ivesc cele mai bune oportunități! Cam așa a fost și în cazul meu, când în 2012 am decis să înființez Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA din dorința de a susține și promova afacerile românești atât la nivel național, cât și internațional.
    Într-un business nou sunt o mie de detalii pe care nu le cunoști și care pot să te încurce. Nimeni nu ți le spune pentru că toată lumea povestește doar partea roz, cam ca pe Facebook… Nu-i de mirare că 95% din afaceri se închid în primii 5 ani. Dacă te pasionează sfera investițiilor și vrei să știi cum să rămâi fresh și eficientă într-o piață plină de provocări, te invit să te abonezi și să urmărești live-urile mele de pe Youtube.
    Recomandarea mea este să începi, fie în domeniul tău de expertiză, fie să transformi în business o pasiune personală puternică. Ar trebui astfel să știi deja mai multe despre piață, produse sau servicii, furnizori, psihologia clienților, prețuri, marketing… Ai lucrat în financiar? Nu te apuca prea repede de vândut hăinuțe de bebe doar pentru că ai născut și ți se pare o super-oportunitate. Ai lucrat în juridic sau sănătate? Asta nu e tocmai rampa de lansare spre lumânări parfumate și mărțisoare, nu crezi? Decât dacă lumânările parfumate sunt pasiunea ta de ani de zile, le colecționezi, le produci și toți prietenii tăi cunosc și apreciază arta și talentul tău.
  5. Care sunt obiectivele Asociației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA?
    Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA militează pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale și asociative în rândul antreprenorilor autohtoni și pentru apărarea și promovarea intereselor acestora. A fost înfiinţată în 2012 ca o nevoie stringentă a mediului antreprenorial de a găsi o platformă de comunicare şi promovare a modelelor de bună practică. ADAA a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială adaptată la tendinţele din lumea afacerilor. În contextul actual macroeconomic este impetuos necesar ca vocea antreprenoriatului să se facă auzită astfel încât factorii de decizie să acţioneze în concordanţă cu ideile şi soluţiile propuse de mediul de business.
    În acest spirit, ADAA organizează evenimentele cheie pentru mediul antreprenorial şi participă în mod activ, alături de factorii de decizie, printr-un parteneriat public-privat, la identificarea soluţiilor necesare unei dezvoltări eficiente şi cu impact direct asupra comunităţii de business la nivel naţional şi internaţional. Consultarea mediului antreprenorial este esenţială pentru construcţia unei legislaţii care să răspundă provocărilor şi nevoilor din mediul de afaceri românesc.
    Stimulăm iniţiativa privată şi conlucrăm împreună cu factorii de decizie la crearea unei legislaţii predictibile în domenii diferite de activitate pentru obţinerea de rezultate benefice în economie. Misiunea noastră este să promovăm rolul şi importanţa antreprenorială pentru dezvoltarea economică şi socială a României. Sprijinim antreprenorii care caută să genereze evoluție şi o abordare inovativă a culturii de business. Principalul nostru obiectiv este să atragem alături de noi un număr tot mai mare de reprezentanţi de prestigiu ai comunităţii de afaceri din România, dornici să susţină proiectele pe care le implementăm.
  6. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat pe plan profesional? Dar pe plan personal?

Fără provocări, fie că vorbim de cele profesionale sau de cele personale, nu am putea evolua, învăța și dezvolta.

Interviu realizat de Andreea Drăgan pentru Ziarul News

Ultima ora:

ObservatorRadu Hanga: Companiile locale şi regionale vor deveni tot mai importante în viitor, consideră preşedintele Bursei de la Bucureşti

PoliticKelemen Hunor crede că trebuie găsită „o a treia cale” în ceea ce priveşte candidatul la alegerile prezidenţiale

EconomieRadu Hanga: Companiile locale şi regionale vor deveni tot mai importante în viitor, consideră preşedintele Bursei de la Bucureşti

ExternLuca Niculescu: Drumul României către OCDE, posibil și grație alegerilor făcute. Aderarea rămâne al treilea obiectiv național după UE și NATO

SocialClaudia Nicolae, Victor Vevera: ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale

EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!

EditorialAlexandru Grumaz: Rebelii deraiază „Gambitul Sirian”

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe