OraNoua.ro
Publicat în 3 iunie 2015, 17:03 / 153 elite & idei

Ioan-Aurel Pop: Academicienii trebuie să își controleze limbajul chiar și în viața privată

Ioan-Aurel Pop: Academicienii trebuie să își controleze limbajul chiar și în viața privată

Academicianul Ioan-Aurel Pop a declarat miercuri, la Târgu Mureș, că academicienii trebuie să își controleze limbajul chiar și în viața privată și consideră ‘urât’ și ‘neplăcut’ scandalul declanșat în urma unor afirmații ale colegului său, Nicolae Breban, la adresa lui Horia-Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu.

‘E urât, e neplăcut, pentru că academicienii trebuie să își controleze limbajul chiar și în viața privată și e rău că s-a întâmplat acest lucru, însă de aici și până la arunca asupra unei instituții — și chiar asupra unui om — nu are legătură această injurie pe care a rostit-o Nicolae Breban, dacă a rostit-o, cu activitatea de romancier și cu valoarea prozei sale. Iertați-mă, mie un student mi-a spus odată ‘de ce îl lăudați pe George Călinescu, fiindcă își bătea nevasta?’. N-are nimic de-a face una cu alta. George Călinescu rămâne cel mai mare istoric literar al Literaturii Române indiferent cum se purta în viața privată, deși un membru al Academiei Române trebuie să se poarte bine oricând pentru că exigențele față de el sunt foarte mari’, a arătat Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Academicianul și-a exprimat speranța ca această dispută între cei trei colegi de-ai săi să nu afecteze imaginea Academiei Române, care a scăpat până acum de astfel de probleme.

‘Sper să nu afecteze (acest scandal, n.r.), Academia Română este printre puținele instituții care nu au fost maculate de-a lungul acestor ani — sau au fost maculate mai puțin. Eu mă așteptam la un atac la adresa Academiei Române. Firește că ceea ce a spus academicianul Nicolae Breban este condamnabil, dar vreau să atrag atenția că nu a spus-o în incinta Academiei Române, nici în Aula Academiei Române, nici la vreo adunare generală la care participă cam 100 de oameni, ci într-un cerc restrâns de literați, iar literații, știți dumneavoastră ca și mine, că sunt mai slobozi la gură și vorbesc mai mult în metafore, ca să nu spun altminteri, deși e condamnabil ceea ce a spus și a căpătat o amploare ieșită din comun’, a subliniat acesta.

Ioan-Aurel Pop a precizat că Secția Literară a Academiei Române, care este una dintre cele 14 secții, are 14 membri, din care cam 7-8 participă la ședințe, iar la reuniunea la care se spune că Nicolae Breban ar fi făcut afirmațiile cu privire la ‘împușcarea’ lui Horia-Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu, ar fi participat aproximativ 5 persoane.

Academicianul a spus că, dacă din 5 persoane câte au fost la acea reuniune, două au reacționat, acest lucru nu înseamnă că ar fi vorba despre sute de persoane care ar fi tăcut, fiindcă membrii Academiei Române, inclusiv el, abia au aflat despre problema respectivă.

Nicolae Breban a dezmințit recent acuzațiile scriitorului Gabriel Liiceanu, potrivit căruia, într-o ședință a Secției de Literatură și Lingvistică a Academiei Române, autorul „Animalelor bolnave” l-ar fi amenințat.

„Am făcut o singură afirmație la emisiunea lui Radu Tudor, pe 10 mai, la Antena 3, în care, vorbind de ICR și de afirmațiile scabroase ale lui Patapievici în cartea sa ‘Politice’, am deplâns lașitatea, moliciunea noastră românească și am spus că, dacă băiatul ăsta era în Polonia și înjura națiunea, cultura și limba poloneză, ăia l-ar fi împușcat. Așa am zis. Pe urmă, prin folclorul ăsta răspândit de ziarele ăstea cam tabloide, a apărut că am zis la Academie. N-am zis deloc la Academie. Printre alții s-a băgat în ciorbă și Liiceanu, că vrea și el să fie împușcat văd. Să-l împușc și pe el. Eu n-am discutat despre Liiceanu”, a afirmat Nicolae Breban.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe