OraNoua.ro
Publicat în 4 octombrie 2017, 17:55 / 399 elite & idei

Ioan-Aurel Pop: Din perioada interbelică, de când ne tot sincronizăm cu Europa, nu am reușit să ținem ritmul cel bun

Ioan-Aurel Pop: Din perioada interbelică, de când ne tot sincronizăm cu Europa, nu am reușit să ținem ritmul cel bun

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a criticat, luni, anumite aspecte ale învățământului românesc, spunând că astăzi, în România, există mai multe universități decât licee și că felul confuz în care funcționează sistemul de educație îi determină pe tinerii de vârf să aleagă să studieze în străinătate.

Academicianul clujean s-a referit, în discursul său ținut la deschiderea noului an academic, și la felul inechitabil în care sunt finanțate universitățile, respectiv cercetarea.

‘Se pare că din epoca interbelică încoace, de când ne tot sincronizăm în oarecare măsură cu Europa în chestiunea studiilor universitare, nu am putut, nu am vrut sau nu ne-am priceput să ținem ritmul cel bun și ștacheta foarte sus. Azi, avem aproape mai multe universități decât licee, între care mă refer la cele din urmă, ca să sporim confuzia și mai mult, unele sunt colegii și altele colegii naționale. Cum să traduci ‘national college’ unui străin care te întreabă ce specialitate universitară e acolo, când acestea la noi sunt licee?’, a declarat rectorul Ioan Aurel Pop.

Referindu-se la instituțiile de învățământ superior, rectorul UBB a precizat că există universități de stat care au aproape jumătate din bugete din fonduri private și universități particulare care sunt sprijinite de stat. În același timp, există și universități performante care nu sunt stimulate pentru a-și spori performanțele.

‘Și sunt universități, îmi cer scuze pentru cuvânt, de rușine, păstrate în virtutea unui spirit colectivist, de într-ajutorare tovărășească, desuet și păgubos. Ce fel de țară a UE este aceea în care se creează un minister al Cercetării în care nu este cuprins învățământul superior? Unde se face cercetare performantă dacă nu în universități?’, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Un alt aspect la care s-a referit Ioan Aurel Pop a fost acela că universitățile ar trebui să restituie acum diferențele de bani recâștigate în instanțe de cadrele didactice după tăierile salariale decise de guvern în urmă cu șapte ani.

‘S-a anunțat că reducerile de salarii din urmă cu aproape 10 ani, combătute cu succes în instanță, de multe dintre cadrele didactice și de sindicate, au fost abuzive și că statul va returna treptat sumele pierdute. Acum aflăm că această reparație se poate face din veniturile proprii ale universităților care au asemenea fonduri. Cele care nu au, probabil, vor primi diferențele de la stat. Cu alte cuvinte, cei care s-au chivernisit bine și au reușit să facă economii pentru a-și asigura buna funcționare și performanță urmează să fie pedepsiți. (…) Ai noștri au învățat că, dacă ai mai mult și ți se ia, mai bine să nu produci mai mult, să produci numai atât cât e necesar vieții tale. Și ajungem de unde am plecat’, a mai spus rectorul universității clujene.

În încheierea discursului său Pop a subliniat că mediul academic are obligația de a atrage atenția asupra acelor aspecte care ar putea afecta sistemul de educație.

‘A rămâne pasivi înseamnă a condamna școala românească la un marasm mai mare decât cel în care se află acum, iar pentru aceasta nu vom fi iertați de istorie și mai ales nu vom fi iertați de acest popor’, a mai spus rectorul UBB.

La deschiderea anului universitar la UBB, care numără peste 40.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi, a participat și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, care a avut, ulterior, la Cluj, o întâlnire cu omologul său ungar.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe