Matei Bogdan
Publicat în 18 iunie 2019, 13:26 / 226 elite & idei

Ioan-Aurel Pop: Eminescu – valoarea absolută a culturii româneşti

Ioan-Aurel Pop: Eminescu – valoarea absolută a culturii româneşti

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă, la 130 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, că nu există român onest astăzi care să nu recunoască în poet exprimarea cea mai bună a corzii noastre sufleteşti, autorul ‘Glossei’ rămânând „valoarea absolută a culturii româneşti”.

„Eminescu este valoarea absolută a culturii româneşti. Nu există român onest astăzi care să nu recunoască în Eminescu exprimarea cea mai bună a corzii noastre sufleteşti. De la poezie până la dramaturgie, de la proză până la articolele din ‘Timpul’ de pildă, Eminescu rămâne modelul nostru de viaţă”, a declarat Pop pentru AGERPRES.

El şi-a exprimat optimismul faţă de receptarea lui Eminescu de către tineri.

„Trebuie să vă spun că, deşi eram sceptic, constat că mulţi tineri îl redescoperă pe Eminescu. Academia Română a reuşit să facă o aplicaţie ‘Mihai Eminescu, întreaga operă’, care se poate afla pe ecranul oricărui telefon mobil performant, se poate descoperi citatul zilei extras din Eminescu şi se poate merge pe baza unui cuvânt la orice poezie a lui, la orice bucată de proză, la orice articol jurnalistic. Prin urmare, Eminescu este printre noi, trăieşte cu noi şi dacă decupăm extrase din presa eminesciană avem impresia că a fost elaborate ieri sau alaltăieri. Există o vână în opera lui Eminescu care depăşeşte spaţiile şi timpurile şi care rămâne valabilă în veac. Cred că acesta este temeiul pentru care Eminescu rămâne”, consideră Ioan-Aurel Pop.

Preşedintele Academiei Române sugerează „tinerilor care ar fi tentaţi să-l critice pe Eminescu (..) să o facă cu o mare decenţă, cu înţelegere şi cu bunăvoinţă, pentru că altminteri intră în rizibil şi în ridicol”.

„Totdeauna sunt critici. Şi Shakespeare este criticat, şi Cervantes este criticat, prin urmare, de ce n-ar fi Eminescu? ‘Criticilor mei’, în sensul de criticilor lui Eminescu, le-aş spune să gândească de două trei ori înainte de a-şi da publicităţii mesajele. Căderea de a-l critica pe Eminescu trebuie să vină după o intensă meditaţie şi după o operă de o viaţă. Dacă Perpessicius, dacă George Călinescu nu l-au criticat decât într-o manieră decentă şi făcând comparaţii cu alţi scriitori şi respectându-i valoarea deosebită, dacă Petru Creţia n-a făcut acest lucru, dacă Şerban Cioculescu nu l-a făcut nici el, dacă, ştiu eu, chiar critici şi istorici şi teoreticieni literari de astăzi n-au făcut-o şi au o operă în spatele lor, atunci tinerilor care ar fi tentaţi să-l critice pe Eminescu le sugerez să o facă cu o mare decenţă, cu înţelegere şi cu bunăvoinţă, pentru că altminteri intră în rizibil şi în ridicol”, arată profesorul Pop.

Ioan-Aurel Pop acceptă că modelele pot fi criticate, dar contează tonul, nuanţa, receptarea şi înţelegerea.

„Valoarea lui Eminescu este comparabilă cu valoarea lui Shakespeare pentru literaturile anglofone, cu valoarea lui Cervantes pentru cele de limbă spaniolă, cu valoarea lui Goethe pentru germani, cu valoarea lui Sienkiewicz, să spunem, pentru polonezi, cu valoarea lui Petofi Sandor pentru maghiari. Nu există culturi fără modele de acest fel şi modelele nu au caracteristica sfinţeniei. Prin urmare, şi ele pot fi supuse criticii. Chestiunea este de ton, de nuanţă, de receptare şi de înţelegere”, a mai spus Ion-Aurel Pop.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe