Matei Bogdan
Publicat în 16 octombrie 2019, 14:11 / 96 elite & idei

Ioan-Aurel Pop la aniversarea Institutului ‘Petru Poni’: Asigură mersul înainte al cercetării în chimie

Ioan-Aurel Pop la aniversarea Institutului ‘Petru Poni’: Asigură mersul înainte al cercetării în chimie

Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi sporeşte prestigiul Academiei Române şi asigură mersul înainte al cercetării în chimie, a afirmat academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

„A intrat în tradiţia instituţiei noastre de multă vreme (…) să sărbătorească deopotrivă personalităţi şi instituţii care au dus faima Academiei Române, care i-au adus prestigiu şi excelenţă. Între ele, Institutul de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ din Iaşi se află pe un loc unic şi sporeşte, de circa 70 de ani, prestigiul instituţiei noastre, asigură mersul înainte al cercetării în chimie şi prin aceasta prosperitatea comunităţii noastre şi a ţării noastre”, a spus Ioan-Aurel Pop, în debutul sesiunii aniversare „Institutul de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ – 70 de ani de activitate”.

Potrivit preşedintelui Academiei Române, cartea de vizită a Institutului „Petru Poni” este una „impresionantă”.

„Cartea de vizită a Institutului Petru Poni este una impresionantă şi demonstrează că cercetarea în Academia Română este de cea mai înaltă performanţă. Funcţionarea sa, a Institutului, în cadrul Academiei, a fost şi este şi garanţia succesului, a menţinerii profilului său, a păstrării şi creşterii numărului de cercetători, şi sunt circa 300, ceea ce este foarte important şi foarte bine, şi a participării la schimbul internaţional de valori ştiinţifice”, a mai spus Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop a afirmat că o menire fundamentală a Academiei Române este promovarea cercetării de vârf în toate domeniile.

„Exemplul de excelenţă al institutului ieşean e demn de cunoscut şi de urmat, iar aşezământul se cuvine onorat, încurajat şi susţinut în continuare. O societate civilizată nu-şi preţuieşte personalităţile, oamenii mari şi instituţiile de elită după dispariţia lor, ci în timpul vieţii şi funcţionării lor”, a conchis preşedintele Academiei Române.

Academicianul Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a afirmat că „proiectele de cercetare derulate în instituţii au contribuit substanţial la intensificarea colaborării ştiinţifice dintre colectivele de cercetători de pe cele două maluri ale Prutului”.

„Acest institut este unul de elită nu numai în România, dar şi în regiunea Mării Negre şi chiar într-un spaţiu mult mai larg, şi posedă potenţialul uman şi infrastructura compatibile cu cele mai prestigioase centre europene şi internaţionale. Cele şapte decenii de la fondarea Institutului de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ au demonstrat consecvenţă, corectitudine şi durabilitate în cercetările ştiinţifice efectuate de colectiv”, a afirmat Ion Tighineanu.

El a oferit, din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, diploma „Meritul academic”.

„Prezidiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei apreciază înalta activitate a Institutului de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’ al Academiei Române şi, conform deciziei recente, conferă diploma „Meritul Academic” în semn de recunoştinţă pentru aportul semnificativ la dezvoltarea ştiinţei chimice, contribuţii excepţionale în dezvoltarea colaborării ştiinţifice dintre România şi Republica Moldova, activitate prodigioasă în pregătirea cadrelor de înaltă calificare şi cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la fondare”, a afirmat acad. Ion Tighineanu.

Directorul Institutului de Chimie Macromoleculară ‘Petru Poni’, dr. Anton Airinei, a prezentat un scurt istoric al activităţii instituţiei şi pe care o conduce, precizând că „portofoliul de brevete al institutului cuprinde un număr de peste 760 de brevete de invenţii, din care un număr de 670 au fost înregistrate până la 31 decembrie 1999, institutul fiind titular la 565 de brevete”.

Înfiinţat în 1949, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi este un reper de excelenţă în cercetarea fundamentală şi aplicată, în domeniile chimie organică şi anorganică şi chimia şi fizica polimerilor.

O parte din rezultatele obţinute în cadrul cercetărilor a fost valorificată printr-o serie de brevete. În perioada 2000-2015, OSIM a acordat peste 50 de brevete unor cercetători din institut. Proiectele de cercetare sunt realizate, în majoritate, cu finanţare europeană, iar unele dintre acestea au fost date ca exemplu în utilizarea investiţiilor în domeniul cercetării şi inovării.

De-a lungul celor 70 de ani de existenţă, activitatea institutului a fost coordonată de cercetători de prestigiu, membri ai Academiei Române: acad. Radu Cernătescu, acad. Cristofor I. Simionescu, acad. Bogdan C. Simionescu, prof. Ilie Matei şi prof. Ioan Zugrăvescu, membrii corespondenţi. Începând cu anul 1956, institutul a primit numele chimistului şi mineralogului Petru Poni (1841-1925), fondator al şcolii ieşene de chimie şi al şcolii româneşti de chimie anorganică, preşedinte al Academiei Române în perioadele 1898-1901 şi 1916-1920.

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe