Adriana
Publicat în 27 iunie 2018, 09:34 / 84 elite & idei

Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB: Finanţare după performanţe. Ce se poate întâmpla

Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB: Finanţare după performanţe. Ce se poate întâmpla
+ Observator

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, consideră că universităţile din România ar trebui finanţate în funcţie de criteriul calităţii.

Ioan-Aurel Pop a declarat, vineri, că învăţământul superior se confruntă cu câteva probleme, printre care cea mai importantă este cea a finanţării, într-o întrunire a rectorilor Consorţiului Universitaria, care reuneşte cele mai mari cinci universităţi din ţară.

Pop, care este şi preşedinte al Academiei Române, a avertizat că, dacă bugetul care vine de la stat nu ţine seama de performanţă şi calitate, universităţile de top nu vor putea funcţiona.

„O problemă stringentă cu care se confruntă mediul universitar este finanţarea universităţilor. Noi suntem universităţi de stat. Învăţământul superior în Europa, indiferent de tradiţie comunistă sau necomunistă, funcţionează ca învăţământ superior de stat. (…) Prin urmare, învăţământul este un proces public şi banii pentru şcoală trebuie să vină de la bugetul de stat. Dacă acest buget, care ne vine de la stat, nu ţine seama de performanţă, de calitate şi sancţionează performanţa şi calitatea, noi nu mai putem funcţiona. Şi va trebui să discutăm cu colegii din cele cinci universităţi să vedem ce strategii o să adoptăm în viitor, cum vom determina ministerul să-şi schimbe punctul de vedere. Adică să finanţeze aceste universităţi în funcţie de criteriul calităţii”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Universităţile trebuie să se diferenţieze

Academicianul clujean a subliniat că din afirmaţia sa nu trebuie să se înţeleagă că s-ar cere desfiinţarea vreunei universităţi, deoarece, din contră, este nevoie de cât mai multe şcoli superioare, pentru ca numărul celor care obţin o diplomă să fie cât mai mare. El a punctat, însă, că nu este posibil ca toate universităţile să ofere acelaşi lucru, ci trebuie să se diferenţieze pe nivele şi specializări.

„America este dată ca exemplu cu sute, cu mii de universităţi, dar unele sunt simple ‘colleges’, unde se dă nivel licenţă, altele sunt ceva mai dezvoltate şi se poate obţine şi gradul de master, iar cele mai bune universităţi sunt cele care pot acorda şi gradul al treilea, care este de doctorat. La noi avem 55 de universităţi de stat din care 53 dau toate gradele astea. Cum se poate aşa ceva? Am depăşit noi media mondială? Suntem mai buni decât toţi?”, a subliniat rectorul UBB.

Acesta a precizat că trebuie să existe o ierarhizare în funcţie de necesităţi în mediul universitar românesc.

Gradul de promovabilitate

Rectorul UBB consideră şi că nu este acceptabil ca un criteriu de evaluare a universităţilor să fie gradul de promovabilitate.

„Nu se poate imagina învăţământ de calitate dacă eu dau cele mai multe puncte universităţii care îi trece pe studenţi în proporţie de sută la sută. Aşa ceva nu se poate. Nu este normal. O universitate bună este o universitate exigentă”, a spus rectorul celei mai mari universităţi din România.

Alte probleme cu care se mai confruntă universităţile sunt metodologia evaluării şcolilor doctorale care ar trebui să ţină cont de creşterea calităţii învăţământului sau accesul la granturi de cercetare prin fonduri europene.

„Trebuie să scoatem doctori, e bine să ne specializăm, dar specializarea să fie reală”, a mai spus rectorul UBB.

Înfiinţat în 2009, Consorţiul Universitaria reuneşte cele mai mari cinci universităţi din ţară, respectiv Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.

https://www.dcnews.ro/rectorul-ubb-daca-finantarea-de-la-stat-nu-tine-seama-de-performanta-de-calitate-nu-mai-putem-functiona_598173.html

Ultima ora:

ObservatorSilviu Cerna: Morala îndoielnică și pericolele statului social

PoliticKlaus Iohannis se va întâlni astăzi, la Londra, cu premierul Theresa May

EconomieSilviu Cerna: Morala îndoielnică și pericolele statului social

ExternValentin Naumescu: It’s not the economy, stupid! Trump pierde controlul în Camera Reprezentanţilor dar polarizarea ideologică a Americii se adânceşte

EvenimenteMugur Isărescu: Invitație BNR, 25 octombrie 2028 – Conferință ELEC „The Danube Triangle”

CulturaRadu Preda: Memoria abandonată

SocialIoan-Aurel Pop: În anul Centenarului Marii Uniri, ţara are nevoie de o vlagă nouă şi de energii de viitor

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe