Matei Bogdan
Publicat în 19 decembrie 2018, 13:58 / 58 elite & idei

Ioan Mircea Paşcu: Cea mai bună contribuţie pe care o ţară membră poate să o aducă la NATO este întărirea apărării

Ioan Mircea Paşcu: Cea mai bună contribuţie pe care o ţară membră poate să o aducă la NATO este întărirea apărării

Cea mai bună contribuţie pe care o ţară membră poate să o aducă la NATO este să-şi întărească apărarea, a declarat, vineri, vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu.

„Cea mai bună contribuţie pe care o ţară membră poate să o aducă la NATO în momentul de faţă este să îşi întărească apărarea cât poate de mult, să nu pună sarcini suplimentare pe Alianţă, pentru că, până la urmă, dacă fiecare dintre noi ne întărim propria securitate şi Alianţa e mai puternică”, a afirmat Paşcu, cu prilejul unei conferinţe.

El a menţionat că există o relaţie competitivă din punct de vedere comercial între membrii NATO.

„Avem o relaţie competitivă din punct de vedere comercial, aşa a fost de la bun început între membrii celor două maluri ale Atlanticului. Această relaţie competitivă s-a accentuat în ultima vreme, dar în acelaşi timp avem o bună cooperare în planul de securitate şi politic, din punctul acesta de vedere, ideea este să nu lăsăm ca lucrurile acestea de competiţie să impieteze asupra cooperării în celălalt domeniu”, a afirmat Paşcu.

El a spus că fenomenul ştirilor false se practică peste tot, de aceea este nevoie de o capacitate proprie de analiză din partea tuturor cetăţenilor.

„Dacă înainte mergea formula ‘Aţi minţit poporul cu televizorul’, de data asta se minte cu Facebook-ul şi cu celelalte mijloace de social media şi există această idee – că dacă un lucru a apărut pe social media este adevărat. Şi aici se pot face foarte multe manipulări, de regulă se păstrează două, trei elemente care sunt reale, pentru ca la un control, la scanare, să se vadă că totuşi e ceva real, dar restul sunt umplutură (…) Riscurile (ştirilor false – n.r.) sunt că ne creăm o imagine falsă şi luăm decizii greşite, care ulterior vor fi taxate, poate se şi aşteaptă acest lucru”, a declarat Paşcu.

Şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu, a spus că şi anul viitor va continua campania de informare „#WeAreNATO”.

„Ne-am propus să continuăm şi la anul campania ‘#WeAreNATO’, schimbând un pic optica şi focusul, vom merge pe evenimente mult mai nişate, mult mai specializate, vom încerca să acordăm acum tinerilor şansa de a dezbate, de a ne explica punctul lor de vedere şi vom organiza activităţi specifice, de genul public debate, concursuri de eseuri, lucruri care să poată să dea substanţă campaniei”, a precizat Spînu.

În opinia sa, cea mai bună armă împotriva propagandei este adevărul. „Încercăm să asigurăm cetăţenilor României un acces neîngrădit, un acces cât mai rapid la informaţiile corecte, verificate, care prezintă cu adevărat datele despre securitatea naţională a României din punct de vedere militar”, a spus Spînu.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a organizat, vineri, în parteneriat cu MApN, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei Naţionale, evenimentul de informare publică „#WeAreNATO”. Tema conferinţei organizate la sediul SNSPA a fost „Fake news şi impactul acestui fenomen asupra securităţii şi apărării”.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe