OraNoua.ro
Publicat în 5 martie 2014, 16:05 / 127 elite & idei

Ioan Mircea Pașcu: Dronele sunt utile, dar folosirea lor poate fi restricționată

Ioan Mircea Pașcu: Dronele sunt utile, dar folosirea lor poate fi restricționată

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a evidențiat miercuri în plenul Parlamentului European de la Strasbourg semnificația folosirii dronelor pentru scopuri civile și în domeniul militar. Intervenția europarlamentarului PSD a avut loc în cadrul dezbaterii privind utilizarea dronelor înarmate.

Ioan Mircea Pașcu a punctat în intervenția sa:

‘Consiliul European din luna decembrie 2013 a decis sprijinirea dezvoltării sistemelor de aeronave pilotate la distanță (RPAS — drone) în perioada 2020-2025, având în vedere impactul pozitiv asupra industriei, încercând să elimine astfel handicapul Uniunii Europene în acest domeniu.

Acest produs, ca și internetul, de pildă — a fost dezvoltat inițial pentru scopuri militare; acum a devenit un produs cu dublă utilizare, fiind din ce în ce mai mult folosit și pentru scopuri civile.

Având în vedere publicitatea negativă a folosirii dronelor pentru eliminarea unor ținte umane specifice, suntem confruntați acum cu o rezistență la folosirea lor în general, lucru care este de înțeles, până la un anumit punct.

Vreau să subliniez că opoziția față de folosirea dronelor poate fi înțeleasă, însă până la un punct, fiindcă altfel ar însemna să lipsim, de pildă, autoritățile noastre maritime de un mod foarte eficient de a monitoriza țărmurile continentului pentru a putea interveni în caz de catastrofe, salvând astfel vieți.

În același timp trebuie să fim conștienți de direcția viitoare spre care se îndreaptă forțele armate — respectiv operațiunile speciale; ori operațiunile speciale nu pot fi concepute fără informațiile și sprijinul de luptă aerian pe care îl oferă RPAS.

În consecință, trebuie să fim realișiti: odată ce ‘duhul a ieșit din lampă,’ nu poate fi pus la loc, ele — dronele — nu pot fi dezinventate, chiar dacă ‘acțiunile’ lor pot fi restricționate!’, a concluzionat vicepreședintele AFET în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Biroul de Presa PSD

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe