OraNoua.ro
Publicat în 13 august 2014, 20:14 / 263 elite & idei

Ioana Lupea: Răzbunarea poneiului roz. Lumea după Voiculescu

Ioana Lupea: Răzbunarea poneiului roz. Lumea după Voiculescu

de Ioana Lupea

Condamnarea lui Dan Voiculescu nu doar că face dreptate într-o afacere de corupţie care a păgubit cetăţenii României de 60 de milioane de euro. Claudiu Crăciun şi Vasile Ernu au dreptate când spun că acesta trebuie să fie doar începutul procesului privatizărilor ilegale. Condamnarea lui Voiculescu este însă, pentru mine, şi un act de justiţie poetică .

O condamnare pentru tentativa postului pe care-l controla până la ultimul cuvânt de a ucide un obiect cultural ce reprezenta una dintre cele mai detestate valori pentru  Dan Voiculescu, cumpărător de suflete şi prădător de bunuri publice: libertatea.

Rareori am asistat la o campanie mai dezgustătoare ca aceea împotriva Poneiului Roz. Cu atât mai dezgustătoare cu cât nu era vorba de un demnitar care prin natura funcţiei este obligat să asume existenţa adversităţii, chiar şi a urii, ci despre un obiect pur al cărui scop era tocmai exorcizarea simbolurilor folosite pentru ,,exercitarea ego-ului, a controlului si a puterii manipulatoare,,(  Linda Barkasz, autoarea Poneiului Roz, 7 seri). Nu e vorba şi despre un Dan Voiculescu categorial aici ?

Din păcate Lumea veche, despre care vorbea Linda Barkasz în 7 seri explicându-şi Poneiul Roz – lapidat în public de tentacolele mediatice ale lui Dan Voiculescu, împreună cu autorii expoziţiei Horia Roman Patapievici, Corina Şuteu şi Cristian Neagoe – nu e cu totul lăsată în urmă. Dan Voiculescu nu ar fi fost posibil dacă o reţea de interese văzute şi nevăzute nu-l ţinea în jocurile de putere. Să ne imaginăm doar că şi Traian Băsescu, şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta ar fi refuzat orice colaborare cu Dan Voiculescu. N-au făcut-o : corpurile gazdă şi-au hrănit căpuşa cu putere şi bani şi sunt egal responsabile pentru toxicitatea lui Dan Voiculescu.

Această complicitate nu s-a destrămat odată cu intrarea capitalistului roşu la închisoare. Odraslele lui rămân şi îi vor continua opera : am convingerea că acea reţea de interese elaborase deja planurile pentru situaţia ce a devenit realitate prin decizie judecătorească. Reţeta este deja patentată în Rusia, imperiul Voiculescu va fi preluat şi indiferent ce promisiuni i-au făcut unii şi alţii, el îşi va ispăşi integral pedeapsa pentru că toţi îl vor scos din joc. Dacă nu va fi înghiţit cu totul de PSD, Partidul Conservator, care nu a participat niciodată la alegerile parlamentare, va continua să-şi joace rolul de actor care tranşează a cui e puterea. Prima variantă este însă mai probabilă, Daniel Constantin, preşedintele PC, fiind deja în buzunarul lui Victor Ponta.

E drept că am o mare îndoială asupra justeţei deciziei judecătorilor de a confisca sediile unui trust de presă (atât din punct de vedere constituţional cât şi moral), fie el şi Intact, dar am convingerea că prin stat, imobilele se vor întoarce, chiar şi în concesiune, la cei care le folosesc acum. Lapidările simbolice cu public, cu victima sfâşiată în bucăţi, desfăşurate în studiourile Antenelor sunt o oroare, dar faptul că aceste sunt posibile reflectă incapacitatea regulatorilor de a le pedepsi, potrivit legilor.

Declaraţia lui Victor Ponta de după condamnarea lui Dan Voiculescu în care se declară un apărător al libertăţii presei este mai degrabă un mesaj către angajaţii Antenelor, să stea liniştiţi pe locurile lor. ,,Vreau să asigur pe toată lumea că, atât timp cât voi fi lider politic şi cetăţean al României,sunt  obligat să fac tot ce stă în puterile mele pentru ca jurnaliştii Antena 3 / Antena 1 şi toţi jurnaliştii din ţara noastră, indiferent de politica lor editorială, să-şi poată desfăşura activitatea confacum. orm dreptului constituţional la liberă exprimare şi independenţa presei”, a scris Victor Ponta într-un un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Declaraţia îmi pare mai degrabă una de preluare a trustului media al lui Dan Voiculescu, decât o încurajare pentru jurnalişti. Şi cum în ultimii ani, în media filosofia pare să fie vin ai noştri, pleacă ai noştri, presupun că vedete Antenelor nu vor fi deranjate de schimbarea de proprietar. Oricum presa s-a întors, din punct de vedere al transparenţei în anii 2000 când nimeni nu ştie cine e proprietarul din spatele proprietarului.

,,Libertatea individului scade puterea sistemelor care se ascund in spatele simbolurilor,, spunea Linda Barkasz în 7 seri. Lumea veche cu toate războaiele ei seducătoare dar amăgitoare nu se schimbă însă cu condamnarea lui Adrian Năstase sau Dan Voiculescu, ci doar din afara sistemului, de către indivizi liberi. Cupa de şampanie va fi băută mai târziu.

Sursa: http://adevarul.ro/

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe