Matei Bogdan
Publicat în 27 noiembrie 2019, 20:42 / 100 elite & idei

Ioana Petrescu: Ce înseamnă atingerea unui deficit de 4,3%

Ioana Petrescu: Ce înseamnă atingerea unui deficit de 4,3%

România va încălca prevederile Tratatului de la Maastricht, dacă va depăși deficitul bugetar de 3% pe 2019, iar premisele ca acest fapt să se întâmple sunt câtuși de reale, pentru că guvernul liberal tocmai a anunțat că acest deficit va fi de 4,3%, așa cum este stipulat în proiectul de rectificare bugetară.

Țara noastră va intra astfel în procedura de deficit excesiv, iar Bruxelles-ul va trimite recomandări Bucureștiului să ia măsuri nepopulare, precum tăieri de taxe și/sau scăderi de cheltuieli. Fostul ministru de Finanțe din guvernul Ponta, Ioana Petrescu, susține că în vizorul Comisiei Europene sunt tăierile cu pensiile și salariile. Iar dacă nu îndeplinim cele impuse de CE, Bruxelles ne poate tăia fondurile europene. ” De ce suntem în acesta situație? În primul rând, guvernul Dancila a făcut un buget bazat pe cifre fantasmagorice. În al doilea rând, guvernul Orban nu a făcut niciun efort de a drege situația nici în al 12-lea ceas. A dat 6,5 miliarde în plus la UAT-uri, dintre care 1,8 miliarde la PNDL și asta pentru că urmează alegeri locale în luna iunie. Printre puținele reduceri majore se numără cele la educație și transporturi. La educație s-au tăiat 2 miliarde, în condițiile în care alocarea de la începutul anului a fost una extrem de mică, de doar 3% din PIB. Cum noul ministru liberal al educației spunea că nu are ce face cu 6%, acum va trebui să se descurce doar cu 2%. S-a tăiat 1 miliard de la trasporturi, adică exact de unde trebuie făcute investiții publice, despre care PNL-iștii spuneau că nu s-au realizat în timpul guvernării PSD.

Nici guvernul Dancila, nici guvernul Orban nu au făcut nimic în legătură cu transferul profiturilor. În condițiile în care încă avem creștere economică și cota impozitului pe profit a rămas neschimbată, încasările din impozitul pe profit ar fi trebuit să crească, însă ele au scăzut cu 349 milioane de lei. Nici de evaziunea la TVA nu s-au ocupat. Încasările au scăzut cu 3,4 miliarde de lei, în condițiile în care comerțul cu amănuntul a crescut cu 7% în primele 9 luni ale anului și rată de TVA a rămas constanța, deci în mod normal ar trebui să vedem o creștere a încasărilor. Guvernul PSD a trecut asigurările sociale doar în sarcina angajaților, lucru neobișnuit pentru orice țară dezvoltată. S-au lăudat că această măsură va crește colectarea, când de fapt, ea a scăzut veniturile cu asigurările sociale cu 211,4 milioane de lei”, a spus Petrescu.

Și Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, spune că România va primi indicații de la Comisia Europeană pentru a-și regla deficitul și posibilele ținte sunt înghețarea legii salarizării și a legii pensiilor, acte normative pe care Bruxelles-ul nu le consideră sustenabile pentru că au efect și pentru următorii 2-3 ani, ceea ce înseamnă că în fiecare an vor produce dezechilibre majore. ”Cea mai mare provocare pentru Guvernul Orban în 2019 o reprezintă încadrarea României într-un deficit bugetar de 3% din PIB până la sfârșitul acestui an.

Depășirea deficitului bugetar de către România va fi sancționată de către Comisia Europeană prin declanșarea procedurii de deficit excesiv, ceea ce înseamnă impunerea României implementarea unui program de ajustare a cheltuielilor și de majorare a veniturilor bugetare. În aceste condiții va fi greu pentru Guvernul Orban să continue implementarea legii salarizării și a legii pensiilor considerate de Comisia Europeană nesustenabile financiar. Există un risc și pentru ratingul României prin retrogradarea României de către agențiile de rating sau transmiterii de către acestea a unor mesaje privind adâncirea instabilității macroeconomice a României. Aceste decizii ale agențiilor de rating ar însemna pentru România reducerea credibilității pe piețele financiare influențând negativ costul cu finanțarea și investițiile străine în România. Încadrarea în deficitul bugetar de 3% din PIB în 2019 poate fi asigurată prin îmbunătățirea încasărilor bugetare până la sfârșitul anului și prin stoparea cheltuielilor nejustificate”, arată a spus Ialomițianu.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe