Matei Bogdan
Publicat în 4 decembrie 2019, 19:54 / 121 elite & idei

Ion M. Ioniţă: Bădălău şi ai lui

Ion M. Ioniţă: Bădălău şi ai lui

de Ion M. Ioniţă

Rezultatele finale înregistrate pe 24 noiembrie, la turul al doilea al prezidenţialelor, la votul în cele 838 de secţii din afara graniţelor arată că în favoarea lui Klaus Iohannis s-au exprimat 94% dintre participanţii la scrutin. Răspunsul din partea PSD a fost un potop de înjurături. Ce vor obţine mai departe cu asta?

Dinozaurii au pierit liniştiţi. Creierul lor cât o nucă nu a avut timpul necesar să proceseze informaţia că un asteroid a lovit Pământul şi lumea urma să se schimbe în mod dramatic.

Asteroidul care a lovit PSD se numeşte generaţia 1989. Ce s-a întâmplat în cei 30 de ani de când fostul FSN a preluat puterea în urma debarcării lui Nicolae Ceauşescu?

Masivul electorat de milioane şi milioane de oameni reprezentând, în principal, forţa de muncă industrială de pe marile platforme comuniste s-a tot diminuat în primul deceniu al tranziţiei. Fabricile au fost închise şi terenul valorificat în bula imobiliară.

Noul peisaj în centrele mari urbane arată mall-uri în locul combinatelor şi cartiere de birouri apărute peste noapte. Armata de votanţi de altă dată s-a evaporat. Generaţia nouă are cu totul alte preocupări şi alte aşteptări.

Ar mai fi rămas mediul rural. Şi acolo, aproape jumătate din populaţie, mult electorat captiv. Ajutoare sociale, venit minim, oameni pentru care votul a însemnat ani la rând o sticlă de ulei, câteva kilograme de făină, o pereche de cizme de cauciuc. Sau o trataţie cu câteva beri şi o ţuică pe caiet, datorie ştearsă ulterior de un binefăcător necunoscut. Cam aşa au mers lucrurile o bună bucată de timp.

Dar asteroidul a lovit şi aici. Nu au venit mall-uri şi nici dezvoltatori de birouri în noroaiele de care spunea fostul premier că ne-a scăpat. Dar au plecat oamenii. Condamnaţi la sărăcie perpetuă pentru a vota la infinit în funcţie de sacoşele electorale, românii au decis să ia totul pe cont propriu. Aderarea la Uniunea Europeană  a deschis piaţa muncii şi pentru fiecare s-a găsit un loc sub soare.

Satele s-au depopulat rapid. Unde a plecat un membru al unei familii, i-au urmat ceilalţi, apoi neamurile mai îndepărtate. Cine vrea voturi pentru ulei şi făină trebuie să o ia la pas prin Italia, Spania şi restul lumii. Poate să încerce, dar rezultatele vor fi deplorabile.

Electoratul captiv s-a redus undeva la două milioane şi ceva de votanţi.

Diaspora a crescut şi acum reprezintă o a doua Românie, cea aflată peste hotare. Cu oameni de toate meseriile, cu sau fără pregătire superioară, de la ţară sau de la oraş, săraci sau prosperi, muncitori agricoli, zidari, artişti, cercetători, oameni de afaceri, medici, studenţi. În mod normal, opţiunile lor ar fi trebuit să reflecte, mai mult sau mai puţin fidel, opţiunile populaţiei de votanţi din ţară.

Dar 94%, un rezultat neverosimil, arată că, şi mai mult ca în ţară, aceşti oameni au fost oripilaţi de discursul PSD. Ei ştiu că pot lucra şi trăi în ţări civilizate şi au votat pentru ca susţinerile  PSD să nu fie puse în aplicare. Să ne gândim, de pildă, la propunerile lui Teodorovici privind limitarea dreptului de muncă în afara ţării. Care român aflat în străinătate ar fi votat pentru pierderea dreptului său de muncă în Uniunea Europeană? Sunt mutaţii demografice, sociale, economice şi emigraţioniste care au distrus din punct de vedere electoral PSD, în toate rundele de alegeri ale anului 2019.

Electoratul de altă dată nu mai există. Dar ei încă nu au aflat.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe