OraNoua.ro
Publicat în 21 mai 2014, 13:07 / 158 elite & idei

Ion M. Ionita: Care dintre candidaţii la preşedinţie e capabil să-i facă faţă lui Putin?

Ion M. Ionita: Care dintre candidaţii la preşedinţie e capabil să-i facă faţă lui Putin?

de Ion M. Ionita

Duminica viitoare vom avea rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, scrutin privit în România ca relevant pentru decisivele runde prezidenţiale din toamnă.

Spre deosebire de campaniile de până acum pentru Cotroceni, în care bătălia politică s-a purtat pe frontul politicii interne, căpătând aspectele unor răfuieli personale, cum s-a întâmplat în 2004 (Băsescu-Năstase) şi în 2009 (Băsescu-Geoană), în 2014 va conta cu adevărat prestaţia candidaţilor în privinţa politicii externe.

Agresivitatea lui Vladimir Putin şi expansionismul rusesc la frontierele noastre răsăritene sunt elementele cu care viitorul preşedinte al României se va confrunta din prima oră a mandatului său. El va trebui să vină la Cotroceni pe deplin pregătit, pentru că nu va beneficia de nicio lună de miere până să-şi intre în pâine. Noul şef al statului nu-şi va permite luxul să se califice la locul de muncă. El va trebui, totodată, să fie o persoană care să-i convingă pe aliaţii noştri strategici că are calităţile necesare ca să se ridice la nivelul provocărilor acestor vremuri.

Indiferent de cât de mocirloasă va fi acestă campanie prezidenţială, din mintea alegătorului nu va putea fi ştearsă o întrebare pe care şi-o va pune până în clipa ştapilării buletinului de vot: Va fi în stare noul preşedinte al României să-i facă faţă lui Vladimir Putin?

Punând această întrebare, peisajul alegerilor din noiembrie  capătă alte perspective. Să ne imaginăm mutările de şah de pe tabla geopoliticii şi confruntarea de interese Rusia-România purtată prin intermediul celor doi preşedinţi, cei care dirijează strategiile de politică externă şi de securitate din ţările lor.

Dacă ne luăm după ceea ce avem acum ca ofertă electorală, ne putem aştepta la câteva situaţii. În tabăra rusească, evident, Vladimir Putin. În tabăra românească, Victor Ponta. Cum i-ar face faţă Victor Ponta lui Vladimir Putin? Dar, Crin Antonescu? Acelaşi exerciţiu de imaginaţie se poate face cu Mihai Răzvan Ungureanu, cu Cătălin Predoiu sau cu Klaus Iohannis. Dar, Elena Udrea, oare ea cum s-ar descurca în confruntarea cu Vladimir Putin?

Încercaţi să-i scoateţi pe candidaţi din bătaia de maidan a politicii interne şi din înjurăturile pe care şi le administrează zilnic. Din partea căruia aţi auzit cel mai articulat discurs de politică externă? Este măcar unul care să ne fi reţinut atenţia cu analizele sale, cu prognozele, cu evaluările sale strategice?

Ne-a spus vreun candidat ce anume va face în noul context internaţional, atât de îngrijorător? Ce anume va solicita partenerilor americani? Ce anume va oferi? Cu cine va avea relaţii mai strânse în Uniunea Europeană, pentru că tot vorbim despre alegeri europene? Cum va întări armata, cum va găsi noi aliaţi?

Răspunsurile la aceste întrebări nu au fost livrate încă alegătorilor. Candidaţii noştri au cu totul alte preocupări intelectuale. Ei se fac unii pe alţii proşti, hoţi, corupţi, maimuţe şi altele asemenea. Poate că, în afara sesiunilor de porcăială, distinşii candidaţi muncesc din greu la lumina lămpii pentru construirea strategiilor de securitate şi de politică externă cu care ne vor uimi în săptămânile următoare. Altfel, nu putem înţelege decât că niciunul nu ştie cum să-i facă faţă lui Vladimir Putin. Poate avem nevoie de alţi candidaţi.

 

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe