OraNoua.ro
Publicat în 27 septembrie 2017, 20:07 / 277 elite & idei

Ion M. Ioniţă: Cum ar trebui să funcţioneze Justiţia în viziunea PSD

Ion M. Ioniţă: Cum ar trebui să funcţioneze Justiţia în viziunea PSD

de Ion M. Ioniţă

În cazul Belina, mulţi s-au arătat indignaţi că DNA s-a apucat să ancheteze felul în care o proprietate a statului a ajuns la Consiliul Judeţean Teleorman şi, de aici, la celebra firmă Tel Drum, firmă cu care Liviu Dragnea nu are nicio legătură, bineînţeles.

Ministrul Justiţiei a reacţionat şi a amendat drastic acţiunea procurorilor.

Ce face coaliţia PSD-ALDE pentru ca asemenea derapaje ale Justiţiei să nu se mai repete de aici înainte?

Simplu. Iată principiile pe care Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Tudorel Toader le vor introduse în sistemul de Justiţie din România.

Miniştrii nu pot fi anchetaţi pentru ceea ce fac în timpul mandatului. Membrii guvernului nu intră sub prevederile legii. De ce? Pentru că sunt nevinovaţi. Ei nu pot fi supuşi niciunei acuzaţii, întrucât în exercitarea funcţiei lor este imposibil să încalce legea.

Cine stabileşte acest lucru? Partidul! Dacă apar zvonuri răuvoitoare despre o presupusă încălcare a legii, partidul se reuneşte în forurile de decizie şi reafirmă principiul că miniştrii săi nu pot fi decât nevinovaţi. Procedura a fost pe deplin pusă în aplicare pentru doamnele Rovana Plumb şi Sevil Shaideh şi s-a dovedit perfect funcţională. Din moment ce preşedintele partidului şi restul conducerii de partid şi de stat au ajuns la concluzia că doamnele sunt nevinovate, lucrurile au revenit la normal. Nu există demisii şi nu va exista nicio începere a urmăririi penale pentru că partidul nu va încuviinţa acest lucru în Parlament.

Rezolvarea tuturor problemelor din Justiţie se poate face prin pachetul de legi cerut de PSD şi promovat de ministrul Justiţiei.

Lupta anticorupţie nu mai este o prioritate. Atunci când va fi nevoie de o anchetă, în cazul vreunui funcţionar, al vreunui directoraş, cercetarea se va face numai dacă ministrul Justiţiei aprobă din punct de vedere administrativ, iar partidul permite, din punct de vedere politic. Evident, va exista prag pentru abuzul în serviciu.

Care este noima acestui prag? Să revenim la cazul Belina. Transferul din proprietatea statului în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman a peste 300 de hectare de teren, plus un braţ al Dunării, s-a făcut fără niciun prejudiciu pe hârtie. Proprietatea a ajuns, în cele din urmă, în concesiunea unei firme private, Tel Drum. Între altele, acolo pescuiesc demnitarii PSD, dacă îi invită domnul Dragnea. E vreo problemă cu asta?

Concluzia este că rezolvarea tuturor problemelor din Justiţie se poate face prin pachetul de legi cerut de PSD şi promovat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei capătă puterea de a decide ce anchete au voie să facă procurorii şi ce nu. Dacă se trece de ministrul Justiţiei şi se ajunge la începerea unei anchete, atunci se reuneşte Partidul. Hotărârile Partidului sunt definitive şi irevocabile, plecându-se de la principiul că miniştrii nu încalcă niciodată legea, ei fiind mânaţi numai de dorinţa de a servi Patria. Ca atare, nimănui nu i se permite să demisioneze.

Demisia poate avea loc, doar dacă preşedintele Partidului o cere. Exprimarea acestei cereri se poate face direct sau prin interpuşi, cum ar fi printr-o conversaţie la masă cu prim-ministrul.

adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” society



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe