Matei Bogdan
Publicat în 23 octombrie 2019, 16:05 / 389 elite & idei

Ion M. Ioniţă: Dacă nu ai în mandat scoaterea României din criză, de ce ai vrea s-o mai salvezi?

Ion M. Ioniţă: Dacă nu ai în mandat scoaterea României din criză, de ce ai vrea s-o mai salvezi?

de Ion M. Ioniţă

Dan Barna zice că ieşirea din criză nu e mandatul USR, deşi a votat cu elan moţiunea de cenzură. ALDE ar vota pentru Guvernul Orban, cu condiţii, în timp ce Ponta şi restul lumii baletează graţios prin Parlament, aşteptând ca liberalii să cadă pe scări. E cineva responsabil?

Într-adevăr, nu avem prevederea din Constituţia Germaniei care obligă votanţii unei moţiuni de cenzură să aleagă un nou Cancelar pentru ca titularul postului să poată fi demis. Nemţii, ca nemţii, s-au gândit la toate. Dacă intră în Bundestag partide iresponsabile care adoptă o moţiune de cenzură, dar apoi refuză să-şi asume guvernarea? Poţi lăsa ţara neguvernată? Nu. Atunci să-i obligăm să aleagă şi noul premier, odată cu votarea moţiunii.

Sigur că o asemenea prevedere ar fi fost utilă în problema cu care România se confruntă acum. La fel de adevărat este că, oricât de bun ar fi textul unei Constituţii, dacă politicienii chemaţi să-l pună în aplicare o fac cu rea-credinţă, nu se poate ajunge la nicio soluţie. Imaginaţia celor care încearcă să treacă peste prevederile constituţionale, invocând tot felul de pretexte ,poate duce uşor la acţiuni care vor distorsiona şi cele mai simple prevederi dintr-o lege fundamentală.

Din păcate, nicio Constituţie nu poate introduce bunul-simţ politic între coperţile sale.

După ce au dat jos Guvernul Dăncilă, cavalerii dreptăţii şi aliaţii lor de conjunctură au decis că e greu la putere şi că trage curentul la Palatul Victoria. Ludovic Orban a fost lăsat cu cartoful fierbinte în mâini şi cam asta e, la revedere şi la vară cald!

În atare condiţii, doamna Dăncilă rămâne la butoane pentru o perioadă nedefinită. Şi mai frumos este că Guvernul demis de Parlament este şi incomplet. Fără legitimitate, fără toţi miniştrii, cu puteri limitate, această echipă ar trebui să facă rectificarea bugetară, bugetul pe anul viitor, alegerile prezidenţiale şi pe cele parlamentare anticipate. Între timp, s-ar putea ocupa şi de alegerile locale.

Un guvern minoritar ar fi o soluţie pentru o perioadă scurtă de timp, de patru cinci luni. Cei care l-ar susţine la votul de învestitură ar avea controlul şi, dacă se tem atât de mult de responsabilităţi, pot adopta o nouă moţiune de cenzură. Aşa s-ar merge spre alegeri anticipate cu un alt guvern, măcar în formulă completă.

Ar putea până atunci să se organizeze şi examenul de rezidenţiat şi s-ar face un proiect sau cel puţin o schiţă de buget pentru anul viitor.

Dar cei care se tem că, intrând la guvernare, se vor eroda până la alegeri, s-ar putea trezi că vor pierde tocmai pentru că au refuzat să-şi asume orice responsabilitate. Oamenii vor să vadă că există politicieni care se gândesc nu numai la bani, secretare şi voturi ieftine. Nu aşteaptă nimeni minuni de la câteva luni de guvernare, dar puţină decenţă, responsabilitate şi chiar competenţă, acolo unde se poate, ar aduce voturi. Până la urmă, dacă spui că nu s-a mai putut nicio zi cu Guvernul Dăncilă, cum reuşeşti, după ce votezi moţiunea de cenzură, să susţii că este cea mai bună soluţie să rămână tot Dăncilă? Pentru cât timp? Pentru că se vehiculează şi ideea neprezentării în Parlament pentru a nu se mai putea exprima niciun vot, nici pentru un Guvern Orban, nici împotrivă. Ceea ce ar duce la blocajul perfect. Şi atunci să vezi rezultate la alegeri, după vorba cunoscută, „aceeaşi mizerie”.

În cele din urmă, USR şi PNL au ajuns la un acord pentru susţinerea Guvernului Orban. O dovadă că raţiunea poate învinge, chiar şi în politica românească. Alegeri anticipate cu Guvernul Dăncilă ar fi fost de neacceptat în primul rând pentru electoratul PNL şi USR.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe