OraNoua.ro
Publicat în 19 octombrie 2016, 15:46 / 238 elite & idei

Ion M. Ioniţă: Dacian Cioloş îşi depune candidatura pentru un nou mandat. Ce şanse are

Ion M. Ioniţă: Dacian Cioloş îşi depune candidatura pentru un nou mandat. Ce şanse are

de Ion M. Ioniţă

Premierul Cioloş a dat publicităţii programul „Platforma România 100”, de fapt programul pe care şi-l asumă pentru un nou mandat la Palatul Victoria. Publicarea documentului va galvaniza campania electorală, deşi Dacian Cioloş îşi va respecta promisiunea şi nu se va afla pe listele electorale ale niciunui partid.

Publicare programul va centra atenţia supra actualului premier, pe care electoratul îl va percepe, de fapt, ca principal competitor. Este o mişcare politică a echipei de colaboratori a premierului care reuşeşte să repornească o campanie amorţită din cauza lipsei locomotivelor electorale. Dacian Cioloş se poziţionează bine la startul campaniei, beneficiind din plin de decizia tactic greşită a PSD de a nu nominaliza o persoană pentru funcţia de premier.

E adevărat, de la PSD a părut la un moment dat că Vasile Dâncu se autopropune. Dar a fost o foarte timidă tatonare. Jocurile în PSD sunt extrem de complicate. Pentru gustul partidului, Vasile Dâncu este prea reformist şi prea intelectual. Un partid ca PSD l-ar susţine pentru un post important într-un guvern propriu, la Dezvoltare, Administraţie sau Reformă Instituţională, să zicem, dar nu s-ar simţi confortabil cu un premier gen Dâncu. El nu este din ADN-ul partidului şi mai ales al baroniadei din teritoriu care are cu totul alte preocupări decât proiectele profesorului Dâncu.

Liviu Dragnea se gândeşte cu siguranţă la un post de premier pe care să-l ocupe după o victorie a PSD în alegeri. Partidul l-ar susţine fără probleme şi ar avea toate trupele aliniate în spatele său, în cazul în care ar urma să urce Dealul Cotrocenilor cu propunerea în buzunar pentru a conduce viitorul guvern. Problema sa este condamnarea din dosarul „Referendumul”. Sigur, partidul şi electoratul PSD nu ar avea vreo obiecţie ca Liviu Dragnea să conducă noul guvern, dar  deocamdată nu se ştie cât de mult va fi acceptată o asemnea propunere la nivel internaţional. Este unul dintre motivele pentru care preşedintele PSD nu a vrut să vorbească despre premierul pe care PSD îl va propune.

Începând de luni, Dacian Cioloş şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Palatul Victoria. Programul său, „Platforma România 100”, este scris special pentru internet şi se adresează direct publicului on-line căruia i se propune să sprijine proiectul. Profilul acestui electorat este al clasei mijlocii şi antreprenoriale, oameni activi, educaţi şi deschişi care îşi doresc cu adevărat o Românie modernă, funcţională, eficientă şi cât mai puţin coruptă. Este electoratul de bază, din ţară şi din diasporă, a două formaţiuni politice, PNL şi USR. Nu întâmplător cele două partide au declarat deja că îl susţin pe Dacian Cioloş pentru a continua mandatul de prim-ministru. De acum înainte, lupta se dă pentru Cioloş sau împotriva lui. Campania a căpătat personalitate.

adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe