OraNoua.ro
Publicat în 21 iunie 2017, 16:35 / 317 elite & idei

Ion M. Ioniţă: Nebunia trebuie oprită!

Ion M. Ioniţă: Nebunia trebuie oprită!

de Ion M. Ioniţă

Simplul fapt că Liviu Dragnea a încercat să obţină sprijinul UDMR oferind la schimb o lege extrem de sensibilă este grav. Nicio formaţiune politică nu a dus până acum interesul personal şi de grup dincolo de liniile roşii ale intereselor fundamentale ale ţării.

Legea statutului minorităţilor este îngheţată de peste 10 ani, tocmai din cauza unor prevederi inacceptabile din proiectul UDMR.

Faptul că discuţiile PSD-UDMR nu au dus la o înţelegere este benefic. Dar cum este posibil ca viitorul României să fie subiect de troc politic pentru rămânerea la putere a unui grup de oameni sau a oponenţilor lor? Cum justifică PSD derapajul grav în care s-a angajat partidul? Când s-a discutat în forumurile de conducere deschiderea negocierilor cu UDMR pe acest subiect? Cum s-ar fi poziţionat parlamentarii din Transilvania la un asemenea vot? Când a decis partidul şi în ce organism poziţia faţă de acest proiect de lege? A votat electoratul la alegerile trecute pentru prevederile din această lege?

O lege privind statutul minorităţilor poate fi discutată şi este normal să fie discutată în Parlament, dar nu poate fi dezbătută în regim de urgenţă ca preţ pentru susţinere politică! Faptul că discuţiile nu au dus la un rezultat demonstrează pe deplin acest lucru. Nu este vorba despre a respinge drepturi ale minorităţilor, ci despre păstrarea unor echilibre sensibile, iar acest lucru se poate face numai prin discuţii aşezate, cu toate argumentele pe masă.

Criza politică de la Bucureşti a luat-o pe căi periculoase. Nu mai este vorba despre o furtună în ligheanul puterii. PSD trebuie să oprească această sarabandă a inconştienţei politice.

O minimă responsabilitate ar impune deschiderea dialogului în interiorul partidului. Dacă nu înţelege acest lucru, PSD se îndreaptă către o situaţie internă explozivă, riscând să facă praf partidul. Sorin Grindeanu a propus o soluţie, demisia simultană a sa şi a lui Liviu Dragnea. Pentru Liviu Dragnea pare cea mai onorabilă variantă pe care o are acum la dispoziţie. PSD este izolat din punct de vedere politic după povestea cu UDMR. Deasemenea, există şansa tot mai mare ca moţiunea de cenzură să cadă.

Pentru Dragnea asta înseamnă sfârşitul carierei. PSD a trece prin umilinţa supremă de a nu reuşi să-şi dea jos propriul guvern. Chiar dacă moţiunea va trece, PSD va avea mari probleme să realizeze pacea internă, intând în faza numirii unui candidat la şefia guvernului, deci aducându-l în joc pe preşedintele Iohannis. Perspectiva pierderii guvernării nu va ajuta deloc coeziunea deja grav afectată a membrilor PSD.

Analiza tuturor variantelor arată că pentru PSD ieşirea cea mai puţin dăunătoare este renunţarea la moţiune şi deschiderea discuţiilor directe între cele două tabere.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe