Matei Bogdan
Publicat în 19 decembrie 2018, 15:10 / 81 elite & idei

Ion M. Ioniţă: Premiul Saharov, un mesaj pentru Putin de la Parlamentul European

Ion M. Ioniţă: Premiul Saharov, un mesaj pentru Putin de la Parlamentul European

de Ion M. Ioniţă

Într-un moment în care autoritarismul şi tendinţele dictatoriale sunt în ofensivă, Parlamentul European se rămâne una dintre instituţiile care nu îşi abandonează misiunea de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale.

În fiecare an, în ultima sesiune plenară care are loc în mod tradiţional la Strasbourg, Parlamentul European acordă „Premiul Saharov pentru libertatatea de gândire“. Primul laureat a fost Nelson Mandela în 1988.

Treizeci de ani mai târziu, Parlamentul European a acordat premiul Saharov tot unui prizioner, Oleg Sentsov. Cineast ucrainian, Oleg Sentsov, născut în 1976, execută în Siberia o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, sub acuzaţia că a organizat acţiuni teroriste prin care ar fi vrut să arunce în aer monumente din Crimeea, după anexarea Peninsulei de către Rusia.

Parlamentul European consideră că Oleg Sentsov este deţinut politic şi cere eliberarea sa.

„Prin curaj şi determinare, Oleg Sentsov a devenit un simbol pentru eliberarea deţinuţilor politici de pretutindeni. Acordându-i premiul Saharov, parlamentul European îşi exprimă solidaritatea cu el şi cu cauza sa. Cerem eliberarea sa imediată, din cauza stării de sănătate afectate de o lungă grevă a foamei“, a postat Antonio Tajani te contul său de Twitter. Acelaşi lucru a fost spus de Antonio Tajani şi în plenul Parlamentului European.

Premiul a fost acordat în lipsă, Oleg Sentsov fiind reprezentat de membri ai familiei şi de avocatul său. Parlamentul European îţi reafirmă angajamentul puternic în favoarea libertăţilor şi drepturilor fundamentale într-un moment de tensiune fără precedent în ultimii zeci de ani în relaţiile cu Rusia, deputaţii europeni exprimându-şi prin aplauze în hemiciclul de la Strasbourg susţinerea pentru Sentsov şi cauza sa. Moscova a criticat decizia Parlamentului European, considerând că este politizată.

Premiul Saharov a fost instituit în cinstea faimosului disident sovietic, savantul Andrei Saharov.

Începând din 2010, premiul este însoţit şi de o sumă de 50.000 de euro, dar valoarea simbolică a distincţiei este mult mai importantă.

Laureaţii Saharov şi cauza pe care o apără au devenit astfel de notorietate globală şi nu de puţine ori cei distinşi cu acest titlu au primit şi Premiul Nobel pentru Pace.

Cel mai recent exemplu în acest sens, este acordarea Premiului Nobel pentru Pace în 2018 lui Denis Mukwege şi Nadiei Murad. Medicul congolez Denis Mukwege a primit premiul Saharov în 2014, iar Nadia Murad a fost laureata aceluiaşi premiu în 2016. Comitetul Nobel a considerat că cei doi au, prin activitatea lor, o contribuţie crucială în lupta împotriva crimelor de război. Medicul Denis Mukwege a salvat mii de femei, victime ale agresiunii şi violenţei sexuale în timpul războiului civil din ţara sa. Nadia Murad a fost răpită şi familia ei ucisă de luptători ai Statului Islamic. Vândută de mai multe ori, supusă violurilor şi sclaviei sexuale, a reuşit să evadeze şi să se angajeze în lupta pentru eliberarea tuturor femeilor ajunse prizoniere în Statul Islamic. Amândoi, atât Denis Mukwege, cât şi Nadia Murad, şi-au pus viaţa în primejdie pentru a salva alte mii de vieţi, luptând împotriva crimelor de război şi pentru salvarea victimelor, afirmă Comitetul Nobel.

De-a lungul timpului, alţi trei laureaţi ai premiului Saharov au primit Premiul Nobel pentru Pace, Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi şi Malala Yousafzai.

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe