OraNoua.ro
Publicat în 28 iunie 2017, 17:13 / elite & idei

Ion M. Ioniţă: PSD a decis să se scufunde în ridicol. De ce l-a ales Dragnea pe Tudose

Ion M. Ioniţă: PSD a decis să se scufunde în ridicol. De ce l-a ales Dragnea pe Tudose
ion-m-ionita-8871_18490000

de Ion M. Ioniţă

Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier este în contradicţie cu tot ce au susţinut martorii lui Dragnea atunci când au forţat debarcarea lui Sorin Grindeanu.

În esenţă, două acuzaţii mari şi late au fost aduse lui Grindeanu.

Prima, că nu mai ascultă de partid, având alt „spate” politic. Adică, în limbajul activiştilor PSD, era subordonat serviciilor.

A doua, că a picat examenul în faţa evaluatorului Darius Vâlcov.

Faţă de „acoperitul” Grindeanu, suspectat de legături cu serviciile, Tudose este descoperit de-a binelea! Întreaga sa evoluţie ţine de legături cu serviciile, acolo s-a specializat, acolo şi-a dat doctoratul, la academia serviciilor a devenit lector! Dacă pe Grindeanu l-au dat afară pentru suspiciuni, pe Tudose nici nu trebuia să-l primească la şedinţa de partid! Dar, asta nu contează. Ceea ce ieri era un capăt de acuzare pentru Grindeanu, pentru Tudose este o legendă cu ofiţeri acoperiţi.

Iar în ceea ce priveşte evaluarea, Tudose a primit calificativul  „zero realizări” la Ministerul Economiei pe care l-a condus sub Grindeanu.

Liviu Dragnea a găsit repede o justificare de genul, Tudose a vrut, dar l-a blocat Grindeanu. Cu o asemenea explicaţie, liderul absolut al PSD nu face decât să arate cam cât preţ pune pe gradul de inteligenţă al propriilor membri de partid, în cazul în care s-ar găsi vreunul să creadă o asemenea gugumănie.

A treia problemă a lui Tudose, cea cu plagiatul, recunoscut de altfel de candidatul pentru funcţia de premier, care a cerut oficial să i se retragă titlul, nu are niciun fel de importanţă în ochii conducerii PSD.

Opţiunile personale ale lui Liviu Dragnea nu ţin seama nici măcar de ceea ce Liviu Dragnea însuşi spunea cu 24 de ore în urmă. Este libertatea PSD să se scufunde în ridicol, aprobând cu aplauze ceea ce condamna ieri.

Dar ce se va întâmpla cu România?

Ce garanţii are cetăţeanul român că Liviu Dragnea nu se va răzgândi peste alte şase luni şi nu va cere capul lui Tudose, aşa cum l-a cerut pe al lui Grindeanu? Nu e o întâmplare că nume importante din PSD au refuzat nominalizarea pentru a forma un nou guvern. Pentru că nimeni nu poate fi sigur de poziţia sa şi fiecare ştie că ceea ce i-au făcut lui Grindeanu se poate repeta cu oricare alt premier.

Pentru Liviu Dragnea nu contează cine va fi pus să conducă guvernul, pentru că va fi vorba despre un mandat scurt. Pentru şeful PSD se profilează oportunitatea de a scăpa de procesul pe care îl are pe rol, graţie deciziilor Curţii Constituţionale, cele privind instituirea pragului pentru abuzul în serviciu. În acelaşi timp se rezolvă şi problema cu legea care nu îi permite să fie premier. Guvernul poate adopta o ordonanţă de urgenţă sau legea poate fi modificată în parlament în sensul dorit de Liviu Dragnea şi prefigurat de judecătorii de la Curtea Constituţională în frunte cu Valer Dorneanu.

În acest context, e clar că Liviu Dragnea îi dă doar câteva luni guvernului Tudose, a cărui menire este doar să-i asigure şefului PSD accesul la Palatul Victoria.

Ultima ora:

klaus-iohannis

ObservatorKlaus Iohannis, angajament FERM în fața președintelui Adunării Generale a ONU

bloggeri-moldova-eugen-tomac-5536

PoliticEugen Tomac despre Quintus: Un fiu al Basarabiei care lăcrima când își amintea România tinereții sale

Leonard Orban at the EC

EconomieLeonard Orban: Oricât am fi de frustrați, aderarea la zona euro e opțiunea corectă de consolidare și dezvoltare

ovidiu-nahoi

ExternOvidiu Nahoi: Atenție la Barcelona!

cristian-grosu

EvenimenteCristian Grosu: Griji străine de pivnițele politicii românești – Reformarea iminentă a Europei și România nucleului dur

vintila_mihailescu2_350

CulturaVintilă Mihăilescu: Forumul Tradițiilor Creative

raed-arafat

SocialRaed Arafat: Prima descarcerare din România s-a făcut în Mureș; un motiv pentru care WRC se organizează aici

radu-carp-fcd-3028_n

MoldovaRadu Carp: Există un sistem electoral care poate produce un plus de democraţie în Republica Moldova?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe