Matei Bogdan
Publicat în 10 aprilie 2019, 14:07 / 124 elite & idei

Ion M. Ioniţă: S-a schimbat raportul de forţe? Ce spun sondajele de opinie

Ion M. Ioniţă: S-a schimbat raportul de forţe? Ce spun sondajele de opinie

de Ion M. Ioniţă

În mai puţin de două luni, alegerile europarlamentare vor decide viitorul Uniunii Europene, dar vor avea şi un impact major în ceea ce priveşte politica internă. Rezultatul alegerilor poate determina trei situaţii pentru următoarea perioadă.

Prima, PSD se menţine pe primul loc. În acest caz, actuala conducere a partidului se consolidează la putere, cu toate consecinţele care decurg de aici.

A  doua, Opoziţia câştigă prin scorul cumulat al formaţiunilor care se opun PSD, dar PSD rămâne cel mai puternic partid. În această situaţie, actuala coaliţie de guvernare PSD-ALDE iese slăbită, dar nu în mod decisiv. Guvernarea va continua cu un PSD care va reuşi tot mai greu să-şi promoveze interesele.

A treia, Opoziţia câştigă, dar preia şi primul loc, prin PNL, de pildă. Este scenariul cel mai periculos pentru PSD. Un asemenea rezultat va pune imediat sub semnul întrebării viabilitatea majorităţii PSD-ALDE. Cuplat cu un scor bun al partidului lui Victor Ponta, PRO România, efectul va fi dramatic pentru social-democraţii lui Liviu Dragnea.

Tot mai mulţi parlamentari ai PSD se vor gândi la alegerile viitoare şi la modul în care îşi vor putea asigura un nou mandat. Plecarea la PRO România va deveni o opţiune foarte atractivă pentru ei, iar ceea ce s-a întâmplat până acum, migrarea pesediştilor la partidul lui Ponta, va căpăta proporţii de masă, atât la nivel parlamentar, dar şi la nivel local. Pierderea alegerilor nu se iartă niciunui lider care, mai devreme sau mai târziu, va fi pus să achite nota de plată chiar de cei care l-au susţinut până în pânzele albe, dar pe vremea în care îşi spulbera adversarii.

Iar aliaţii politici din parlament, se vor retrage şi ei, mai ales dacă au interese majore în alegerile prezidenţiale din această iarnă.

Aceste evoluţii ar duce, cel mai probabil, la reconfigurarea unei noi majorităţi în parlament, ceea ce ar implica şi schimbarea guvernului.

Cât de probabil este un astfel de scenariu, prin prisma sondajelor publicate până acum?

Trebuie ţinut seama că cercetările sociologice publicate au scopuri electorale, fiind realizate, de cele mai multe ori, la comanda unor actori interesaţi. Unele vor să crească tabăra comanditară, altele să o scadă pe cea a adversarilor.

Totuşi, câteva concluzii preliminare se pot trage. Cea mai importantă, trendul PSD este descendent, pe o pantă mult mai accentuată decât cea dată în mod normal de uzura la guvernare. Este un fenomen pe care toate evaluările serioase îl evidenţiază. E foarte posibil ca excesiva concentrare a partidului numai pe modificarea legilor justiţiei să aibă un efect negativ, chiar pentru electoratul fidel care aşteaptă şi materializarea  promisiunilor din programul de guvernare. Aici, nu se vede nimic, nici autostrăzi, nici spitale, nici şcoli, nici îmbunătăţirea birocraţiei sufocante. Cine merge în ziua de azi pe la ghişeele administraţiei, va vedea mulţi oameni care dau mărunt din buze pe la cozi şi nu în semn de mulţumire pentru partid.

Nici poziţionarea anti-europeană tot mai pronunţată a PSD nu este de natură să aducă electorat suplimentar. Totuşi, milioane de români trăiesc în Uniunea Europeană şi alte milioane supravieţuiesc în ţară cu banii de la copiii plecaţi să lucreze afară. Mesajele de forţă folosite până acum împotriva băncilor şi a multinaţionalelor şi-au epuizat din potenţial, mai ales după  ce guvernul a renunţat partial la prevederile odonanţei 114.

Pierderea de viteză este clară pentru PSD. Nivelul la care se va opri este crucial pentru rămânerea sau nu la putere.

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

PoliticCristina Buzașu, unul dintre primii trei români din DIASPORA, în guvernul Orban

EconomieMihai Daraban: China, posibil avantajată. Cum influenţează coronavirusul economia.

ExternAlexandru Lăzescu: De ce vrea Macron o Europă suverană în parteneriat cu Rusia

EvenimenteRobert Lupițu: “3+1” concluzii după Conferința de Securitate de la München – SUA, NATO și est-europenii au format reduta Occidentului. Uniunea Europeană, între apetit pentru putere și actor geopolitic în șlapi

CulturaIon M.Ioniţă: Dezbatere „Historia“ – 75 de ani după Yalta. Cine conduce lumea?

SocialCristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European: Trebuie să avem deschiderea să folosim inteligența artificială, fără abatere de la etică, pentru a-i ajuta mai mult pe toți copiii bolnavi de cancer

MoldovaEugen Tomac: Singura șansă pentru Republica Moldova este unirea cu RomâniaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe