OraNoua.ro
Publicat în 21 ianuarie 2015, 17:47 / 497 elite & idei

Ion M. Ioniţă: Ziua în care se decide soarta lui Iohannis şi a României

Ion M. Ioniţă: Ziua în care se decide soarta lui Iohannis şi a României

de Ion M. Ioniţă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunţe miercuri în procesul în care ANI îl acuză  pe Klaus Iohannis de incompatibilitate.

Hotărârea Înaltei Curţi este crucială. Ce s-ar putea întâmpla în cazul unei decizii de constatare a stării de incompatibilitate nimeni nu poate anticipa în acest moment, dar cu siguranţă lucrurile vor lua un curs cu totul diferit pentru România.

Klaus Iohannis a venit la Cotroceni pe valul unui entuziasm electoral cum rar se întâmplă în lume. Victoria sa surprinzătoare a avut ecouri extrem de favorabile pentru imaginea României. S-a scris pe larg în presa internaţională despre votul din România într-o lume tot mai marcată de intoleranţă şi de conflicte de natură etnică şi religioasă. Atentatele de la Paris şi tot ceea ce a urmat nu au făcut decât să demonstreze încă odată ce mult a înseamnat exemplul din România unde un candidat al unei minorităţi etnice şi religioase a putut câştiga beneficiind de un sprijin popular extraordinar.

Prima sa lună la Cotroceni a dezamăgit pe unii. Nu au fost ştiri prea multe, iar cele senzaţionale au dispărut de-a binelea. Nu au fost conferinţe de presă incendiare, au lipsit acuzaţiile aduse adversarilor politici, nu s-au plătit poliţle rămase din campania electorală. În schimb, întâlniri de lucru cu premierul şi consultări fără declaraţii de după, cu partidele politice. Un aer de normalitate care nu putea să creeze în rândul comentatorilor prea mare entuziasm. Cei care se aşteptau la deschiderea ostilităţilor cu guvernarea Ponta au fost primii dezamăgiţi. În loc de război ei s-au trezit vorbindu-se de consens, cuvânt odios rămas în panoplia politică de pe vremea lui Iliescu!

Consensul pentru majorarea bugetului Apărării la 2% din PIB a venit însă foarte bine. Vorbele goale despre siguranţă naţională în contextul crizei din Ucraina nu mai impresionau pe nimeni. Decizia forţelor politice din România a devenit un exemplu în comunitatea euro-atlantică dovedind că se poate, că, dacă o ţară nu tocmai bogată din club a decis să investească în Apărare, atunci e timpul ca şi ceilalţi să facă acelaşi lucru. Vizita la Bruxelles şi întâlnirile cu preşedintele Comisiei Europene şi cu secretarul general NATO au confirmat atmosfera favorabilă şi aşteptările pozitive cu privire la evoluţiile României în noul mandat prezidenţial. Este puţin pentru prima lună la Cotroceni?

Justiţia este Justiţie şi nu poate judeca decât cu legea în mână. Dosarul de incompatibilitate al primarului Sibiului a ajuns însă la pronunţare după ce  Klaus Iohannis a devenit preşedintele României. Vrem, nu vrem, ne aflăm în această situaţie. Un verdict nefavorabil lui Klaus Iohannis va întoarce România pe dos, oricum ai lua-o. El s-ar putea prevala de imunitatea prezidenţială sau ar putea cere Curţii Constituţionale să se pronunţe într-o situaţie juridică şi constituţională fără precedent.  Se va pune problema demisiei, a vacantării postului şi a alegerilor anticipate, la care Klaus Iohannis nu va avea dreptul să participe. Situaţia în care ne-am afla ar presupune atâtea necunoscute, încât tentativele de a anticipa cursul evenimentelor ar fi extrem de greu de realizat cu un grad rezonabil de probabilitate. Nu se poate anticipa nici cum va reacţiona societatea şi cum s-ar putea raporta la un asemenea eveniment, după mobilizarea extraordinară din noiembrie. Nu putem şti nimic pentru că ne aflăm în faţa necunoscutului. Să aşteptăm deciziile unei zile decisive pentru România.

 

Ultima ora:

ObservatorIonuț Vulpescu: Avangarda – invitată, Ileana Iliescu (sezonul 2, episodul 21)

PoliticSebastian Burduja: Pentru România, relaţia cu Emiratele Arabe Unite este una strategică

EconomieBogdan Chiriţoiu: România a rămas pe creştere economică, după un an de război la graniţe

ExternOvidiu Nahoi: Mii de copii ucraineni deportați în Rusia – ce poate face justiția internațională?

SocialCristian Andrei: Un editorial Bloomberg zice că dispare „socialul” din rețelele sociale

EvenimenteRadu Puchiu: Disruptive Innovation for the Future of Green Energy

CulturaIonuț Vulpescu: Avangarda – invitată, Ileana Iliescu (sezonul 2, episodul 21)

EditorialAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și ChinaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe