Adriana
Publicat în 13 iunie 2012, 10:21 / 507 elite & idei

Ionel Blanculescu: Administrarea marilor averi in epoca profesionalizarii

Ionel Blanculescu: Administrarea marilor averi in epoca profesionalizarii

Asistam cu stupefactie si uneori cu neputinta la schimbarile dramatice ce se petrec, in special in ultimii patru ani, si continua sa se petreaca cu o forta nebanuita, pe plan mondial, generate de criza globala, cu mult mai multe necunoscute si variabile decat am fi anticipat in anul 2008. De la falimentul companiilor si a marilor corporatii, in special financiare, s-a avansat spre falimentul statelor, notiune atat de greu de inteles pentru multi dintre noi sau chiar spre spectrul dezintegrarii unei uniuni monetare, chiar economice si administrative.
Se produc mutatii, se schimba major atitudini, chiar investitionale, comportamente in afaceri.
Statele lideri de ieri sunt salvate de alte state devenite vedete, care incep sa configureze si sa redefineasca noua politica economica mondiala si chiar mai mult decat atat.
In acest context fierbinte, detinatorii de mari averi, fie realizate prin munca si creativitate, inteligenta si sacrificiu, fie mostenite, incep sa-si puna din ce in ce mai acut intrebarea, daca portofoliul sub care se gasesc acestea se mai afla in siguranta sau mai au o perspectiva certa in ceea ce priveste viitorul. Ingrijorari, intrebari, indoieli si lista sentimentelor asociate situatiei nou create, ar putea fi cu mult mai mare.
Desigur, intrebarea logica care se pune este ce-i de facut?
Si acest domeniu, cu mult mai discret decat altele, insa cu reguli foarte clare si precise, suporta profesionalizare, in sensul unui management profesionist si adecvat al averii sau al portofoliului diversificat de active, sub forma in care de regula exista marile averi.
Stim cu totii ca notiunea de siguranta a oricarui domeniu suporta destula relativitate, insa este de preferat tratarea acesteia cu multa responsabilitate, astfel incat sa poata fi controlata si asumata si pe cale de consecinta evitate pierderile produse de o eventuala abordare incorecta si ineficienta.
In acest sens, in special in state europene dezvoltate si civilizate, care functioneaza dupa dreptul anglo-saxon, cum ar fi Elvetia si Austria, exista institutii de drept, de tipul trusturilor si fundatiilor, prevazute in aceste jurisdictii, de o legislatie extrem de clara, cuprinzatoare si asiguratorie si institutii financiare extrem de respectabile, prestigioase si onorabile, de tipul privat bank, cu istorii de peste 100 de ani, care administreaza marile averi din intreaga lume.
Acestea au trecut neafectate prin toate crizele financiare majore, inclusiv prin ultima, considerata cea mai grava din toate timpurile, asigurand o protectie rezonabila pentru activele clientilor lor, castigandu-si, pentru a cata oara, daca mai era nevoie, aprecierea si respectul.
Desigur, domeniul in discutie este extrem de discret si nu voi face nota aparte, prezentandu-va mai mult decat informatia referitoare la existenta lui, in semn de respect, pentru un sector extrem de important al finantei mondiale.
Exista o breasla elitista si bine pregatita, care deserveste acest serviciu financiar deosebit, care cel putin in istoria financiara a ultimei sute de ani, si-a creat un loc special in mediul economic, tocmai prin profesionalismul, inteligenta si loialitatea fata de client si averea acestuia, de oriunde ar proveni el, furnizandu-i pe langa siguranta necesara si un factor multumitor de multiplicare.
Chiar daca subiectul administrarii marilor averi nu este printre cele mai placute auzului si constiintei publicului larg, totusi necesita o abordare profesionista si inteligenta si in Romania, astfel incat fauritorii de valoare adaugata pentru societate si pentru ei, sa fie protejati de intemperiile vremurilor, de volatilitatea acestora si ce este cel mai important, de putin probabila, insa existenta si posibila pulverizare a respectivelor averi, pe modele deja cunoscute, ca urmare a amplasarii lor, din nefericire uneori, la locul nepotrivit si la momentul nepotrivit.

Articol publicat pe www.business24.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe