OraNoua.ro
Publicat în 18 ianuarie 2017, 17:20 / 331 elite & idei

Ionel Nițu: Analiza evoluțiilor politice 09-15 ianuarie

Ionel Nițu: Analiza evoluțiilor politice 09-15 ianuarie

SUMAR

  • În contextul condițiilor climatice speciale cu care s-a confruntat România, precum și având în vedere faptul că Parlamentul este oficial în vacanță, intensitatea și numărul acțiunilor de pe scena politică a fost relativ redus, urmând ca săptămânile și mai ales lunile următoare să marcheze întoarcerea la un tempo alert.
  • Plenul comun al Parlamentului urmează să răspundă unei solicitări a lui Liviu Dragnea privind efectuarea unei anchete comune a comisiilor de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la rectificările propuse de guvernul Cioloș. Este de așteptat ca în ciuda ostilității opoziției față de măsura propusă de către președintele PSD, aceasta să fie adoptată de către Parlament. Nu este exclus ca activitatea comisiei să fie în mod intenționat tărăgănată și supra-expusă mediatic, conflictul dintre PSD și guvernul Cioloș putând să devină principala – și singura – temă a anului.
  • Florian Coldea, adjunctul directorului SRI, este investigat de o comisie internă a serviciului, care urmează să verifice eventuale încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. Evenimentul a avut loc în urma declarațiilor făcute de către Sebastian Ghiță. Fără excepție, politicienii care au fost sau sunt investigați de către DNA au salutat evenimentul. Implicațiile pe termen mediu și lung nu pot fi decelate în acest moment, dar este evident că imaginea SRI a avut de suferit. Unul din efectele secundare ale evenimentelor din perioada următoare este că președintele României va juca un rol important, urmând să se profileze și mai clar drept principalul oponent al majorității parlamentare actuale.
  • Cel mai longeviv primar social-democrat din Alba, Gheorghe Damian, a fost exclus din partid, ca urmare a unei decizii a Comitetului Executiv Județean. PSD a exclus membri de partid și în județul Suceava, urmând probabil ca acest tip de acțiuni să continue și în alte județe. Prin contrast, în Partidul Național Liberal nu au existat astfel de măsuri, deși prin comparație cu social-democrații PNL s-a confruntat într-o măsură mult mai mare cu pactizări cu inamicul, pasivitate electorală sau demobilizări masive.

Vă mulțumesc,
Ionel Nițu

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe