OraNoua.ro
Publicat în 5 octombrie 2016, 19:06 / 349 elite & idei

Ionel Nițu – Educația și securitatea cibernetică. Un spațiu cyber mai sigur pentru copiii noștri

Ionel Nițu – Educația și securitatea cibernetică. Un spațiu cyber mai sigur pentru copiii noștri

New Strategy Center a organizat marți, 27 septembrie 2016, la Cercul Militar Național, dezbaterea cu titlul: Educația și securitatea cibernetică. Un spațiu cyber mai sigur pentru copiii noștri. Evenimentul este înscris în calendarul de activităţi organizate de Administraţia Prezidenţială, sub egida Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România Educată. ( http://www.presidency.ro/ro/angajamente/detalii-romania-educata/?y=2016&m=8&d=27 )

Mai jos puteți găsi programul și descrierea evenimentului:

2016 – Program eveniment – 27 septembrie

2016 – Descriere eveniment – 27 septembrie

Dinamica tehnologiei IT&C din ultimii ani, cu evidente tendințe de creștere exponențială pe termen scurt, mediu și lung aduce cu ea, din păcate, și zona neagră a spațiului cibernetic, ce înseamnă atac direct la viața a milioane de oameni nepregătiți pentru a face față pericolelor spațiului virtual, atac direct la siguranța națională prin destabilizarea infrastructurii critice. Instituțiile specializate în asemenea atacuri nu au cum să fie prezente permanent, în fiecare dispozitiv, al fiecărei persoane. Dinamica uriașă a tehnologiei și a atacurilor face imposibilă dezvoltarea unor instrumente de apărare infailibile. În consecinţă, trebuie ca publicul să aibă noțiuni de siguranță, insuflate cât mai devreme.

Un element de protecție menit să susţină contracararea avalanșei de atacuri din mediul virtual este formarea prin educație a gândirii critice în rândul tinerilor (cei mai vulnerabili la această amenințare) și pregătirea profesorilor pentru a putea la rândul lor acționa ca formatori în conştientizarea pericolulului cibernetic. O soluţie supusă discuţiei în cadrul dezbaterii iniţiate de New Strategy Center ar putea fi un Program național de securitate cibernetică, prin care elevii României să obțină competențele necesare protecției în mediul virtual.

Au luat cuvantul: Ionel Nițu, preşedintele New Strategy Center, Ligia Deca, consilier de stat pentru educaţie şi cercetare, Presedinţia României, Constantin Vică, consilier al ministrului Educaţiei şi Cercetării, Augustin Jianu, director CERT-RO si Gabriel Dinu, Centrul CyberInt, SRI.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe