OraNoua.ro
Publicat în 5 noiembrie 2014, 02:11 / 347 elite & idei

Ionel Niţu: Traian Băsescu ar putea viza funcţia de preşedinte al Republicii Moldova?

Ionel Niţu: Traian Băsescu ar putea viza funcţia de preşedinte al Republicii Moldova?

Sursa: http://www.bursa.ro

*  Băsescu: „Mi-aş dori mult unirea cu Moldova”
Preşedintele Traian Băsescu vrea să obţină, în mod simbolic, cetăţenia moldovenească. Domnia sa a declarat recent, într-un interviu acordat postului naţional de televiziune Moldova 1, că după alegerile parlamentare din Republica Moldova, din noiembrie, va face o vizită de rămas bun la Chişinău, ocazie cu care va cere şi cetăţenia, el precizând că este un gest simbolic.
Traian Băsescu a mai spus că şi-ar dori mult unirea României cu ţara vecină, arătând că acest lucru nu se poate face cu forţa sau cu amăgiri, şi că nu renunţă la teoria că cele două state sunt un singur popor.
Declaraţiile preşedintelui României au dat naştere deja unor ipoteze potrivit cărora Traian Băsescu ar viza funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
Situaţia politică actuală de la Chişinău este complicată, iar alegerile legislative, care se vor desfăşura la 30 noiembrie, sunt privite de mulţi analişti politici nu doar ca un exerciţiu de politică internă, ci şi în termeni geopolitici. Actuala conducere de la Chişinău promovează o politică de apropiere de UE, în timp ce Partidul Comuniştilor, care se află în opoziţie, ar putea reveni la guvernare, potrivit sondajelor, optând pentru apropierea de Rusia şi pentru aderarea la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
Analistul Ionel Niţu crede că toată cheia alegerilor prezidenţiale din România este ce va face Traian Băsescu în 22 decembrie 2014 (când va preda mandatul): „Dacă asta va decide, dacă va merge în Republica Moldova şi se va implica politic acolo, atunci pare că are sens şi ce se întâmplă acum în România. Aşa se explică poate şi justiţia electorală cu atât de multe arestări şi trecerea prin purgatoriu a clasei politice. Cred că tentaţia este să intre în istorie atât ca Vlad Ţepeş, pedepsind totul şi pe toţi, cât şi să unifice simbolic România cu Republica Moldova, devenind astfel un al doilea Alexandru Ioan Cuza”.
Analistul Ionel Niţu spune că Traian Băsescu a anunţat tema unirii României cu Moldova încă de la începutul anului, iar acum, în mod simbolic, a anunţat că vrea să fie cetăţean al Republicii Moldova. „Sunt mulţi moldoveni cu dublă cetăţenie.
Oare ce rol vor juca aceşti oameni atât la prezidenţialele din România, cât şi la legislativele din Republica Moldova?”, se întreabă analistul, care precizează că această masă de votanţi cu dublă cetăţenie poate fi un subiect de negociere: „Republica Moldova votează, în fapt, pentru continuarea unui parcurs european sau pentru revenirea la comunism şi întărirea relaţiilor cu Rusia. Partidul Comunist (PCRM), condus de Vladimir Voronin, este primul în preferinţele electoratului. Traian Băsescu ar avea pârghiile ca să negocieze o formulă prin care să determine realizarea unei majorităţi din Parlamentul Republicii Moldova care să poată oferi viitorul Guvern şi viitorul Preşedinte. Nicolae Timofti (actualul preşedinte al Moldovei) are mandat până în 2016. Ar putea oare să se dea el deoparte acum? Sau Băsescu vizează locul lui în 2016?”
Indiferent de plauzibilitatea scenariului, el nu este posibil în absenţa unui acord care să depăşească graniţele României şi ale Republicii Moldova.
Ionel Niţu consideră: „Mă gândesc, în primul rând, la Germania şi Rusia. Traian Băsescu a adus subiectul Moldovei nu numai în şi pe agenda publică internă, ci şi pe agenda UE, a marilor puteri occidentale. Oare este posibil să se fi ajuns la o înţelegere? Mă gândesc de exemplu la scenariul (vehiculat intens) ca Rusia să ia Transnistria, iar restul Republicii Moldova să aibă acceptul unui parcurs European.
Tot este vremea schimbării frontierelor, de ce să nu fim pragmatici până la capăt? Oricum Transnistria nu este absolut deloc sub controlul autorităţilor de la Chişinău”.
Singura problemă este, în opinia analistului, ca această ipoteză să nu se dovedească un calcul greşit al lui Traian Băsescu. Ionel Niţu spune: „Aşa cum a fost şi miza pe Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Elena Udrea. Poate instinctele politice au început să-l înşele în plan intern, însă în relaţiile internaţionale Traian Băsescu a jucat destul de bine până acum”.
Analistul mai spune că Traian Băsescu îşi doreşte foarte mult să rămână în istorie: „Are o menire, o chemare să contribuie la facerea istoriei. Iar cum îl va consemna istoria României rămâne de văzut. Însă dacă reuşeşte o unire cu Republica Moldova, atunci sigur va intra în istorie ca un nou Cuza.
Nu ştiu dacă îi iese acest scenariu, însă trebuie să recunoaştem că ar fi interesant, plauzibil şi, chiar dacă are şanse mici de concretizare, merită riscul, iar Băsescu joacă la risc, dacă miza e mare”.
Traian Băsescu se află în relaţii foarte proaste cu Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comunist, cu şanse mari de reuşită la apropiatele alegeri legislative. Surse politice susţin că Traian Băsescu l-ar fi ameninţat pe Vladimir Voronin, când acesta se afla încă în exerciţiu, că va acorda cetăţenie în ritm accelerat moldovenilor şi că îl va lăsa fără popor. După această ceartă, Traian Băsescu nu a mai efectuat nicio vizită în Republica Moldova, cât timp Vladimir Voronin a fost preşedinte.
Ionel Niţu spune: „Realitatea a fost cea descrisă de Băsescu – cetăţeni ai Republicii Moldova au primit în ritm accelerat cetăţenia română. Unii sunt în Republica Moldova, alţii în România, însă cei mai mulţi au plecat spre Occident. Să ne imaginăm, însă, pentru o secundă ce înseamnă această nouă categorie de votanţi. După unele surse vorbim de 200.000 sau chiar 350.000 cu dublă cetăţenie. Au dreptul să voteze atât la prezidenţialele din România, cât şi la alegerile legislative din Moldova. În România ei ar reprezenta circa 3% din total votanţi (calculăm strict teoretic, presupunând că ei vor participa şi, respectiv, că vom avea circa 10 milioane de cetăţeni la urne). Însă, în Republica Moldova, reprezintă de circa trei ori mai mult procentual vorbind”.
Analistul ne-a declarat că această ipoteză nu poate fi evaluată din perspectiva veridicităţii, pentru că nu există suficiente informaţii: „Dacă este real scenariul, atunci vorbim de înţelegeri la nivel înalt între România, Germania şi Rusia, plus sau minus SUA şi Marea Britanie. Mai mult, nu ştiu care ar putea fi implicarea serviciilor de informaţii în materializarea acestui vis prezidenţial.
Când preşedintele României era Emil Constantinescu (născut în Basarabia) am lansat un astfel de scenariu (pe vremea aceea eram analist simplu, însă discutam diverse teme cu echipa de la analiză strategică). În cazul lui Emil Constantinescu părea mai simplu să obţină cetăţenia moldovenească, fiind născut acolo. La Traian Băsescu este mai greu, pentru că nu este născut acolo şi ar avea nevoie de aprobarea lui Timofti, actualul preşedinte. Ce ar fi fost dacă Emil Constantinescu, preşedintele României la acea vreme, ar fi candidat în Republica Moldova? Nu cred că îi interzicea vreo lege”.
Dacă Traian Băsescu s-ar canaliza pe Republica Moldova ar mai rezolva două probleme, mai arată analistul Ionel Niţu: „E greu de crezut că Traian Băsescu se va mulţumi să intre în PMP, care – vrem nu vrem – este un partid mic, iar Elena Udrea va obţine la aceste alegeri un scor apropiat de cel obţinut de PMP la europarlamentare şi, în plus, e vorba şi de imunitatea sa post-mandat. „Toată lumea spune că, odată ieşit dintre zidurile Cotroceniului, odată plecat de la butoane, Traian Băsescu va fi ţinta tuturor celor la a căror arestare/ condamnare a contribuit. O misiune cu rol istoric în Republica Moldova i-ar rezolva simultan şi problema imunităţii şi pe cea a destinului politic”, consideră Ionel Niţu.
* Băsescu: „Moldova va adera la UE mai repede decât unele state din Balcanii de Vest”
Traian Băsescu a calificat relaţiile bilaterale moldo-române din ultimii 10 ani ca fiind cu „suişuri şi coborâşuri”. Totodată, liderul de la Bucureşti şi-a exprimat încrederea că Republica Moldova, în cazul în care va promova reformele economice şi instituţionale, va adera la UE „mai repede decât unele state din Balcanii de Vest”.
Traian Băsescu a amintit că, în timpul preşedintelui Voronin, în faza iniţială, relaţia a fost foarte bună, pe urmă s-a ajuns la expulzarea ambasadorului României de la Chişinău, acţiune care, în opinia preşedintelui, s-a produs din cauza motivelor politice.
Preşedintele României s-a referit şi la perspectiva europeană a Republicii Moldova. „Când se vorbea de următorul pas de extindere – Balcanii de Vest, despre Republica Moldova nu se spunea nimic. Acum Republica Moldova este la acelaşi nivel măcar cu unul-două state din Balcanii de Vest. Adică are un Acord de Asociere şi un Acord de Liber Schimb cu UE”, a specificat Traian Băsescu, subliniind că Moldova însăşi este una din părţile responsabile cu privire la viteza de apropiere de UE.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe