OraNoua.ro
Publicat în 1 martie 2017, 16:17 / 265 elite & idei

Ionuț Dumitru (Consiliul Fiscal): O decizie de majorare a salariului minim trebuie luată doar după o analiză a implicațiilor în economie

Ionuț Dumitru (Consiliul Fiscal): O decizie de majorare a salariului minim trebuie luată doar după o analiză a implicațiilor în economie

O nouă decizie de majorare a salariului minim pe economie ar trebui să aibă la bază o analiză profundă a implicațiilor în întreaga economie, corelată inclusiv cu performanța slabă a industriei din ultima perioadă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

‘Înainte de a lua o decizie în acest sens, ar trebui să se facă o analiză cu privire la impactul acestei măsuri asupra economiei. (…) Poate ar trebui analizată și evoluția industriei, pentru că aceasta a performat foarte slab în ultima perioadă. Anul trecut am avut o creștere economică de 4,8%, iar industria a avut o creștere sub 2%. Ar trebui să vedem dacă această evoluție nu a fost cumva determinată și de majorarea salariului minim’, a explicat Dumitru.

El a reamintit că, din 2012 până în prezent, salariul minim pe economie s-a dublat, iar presiunea pe costuri și competitivitate e destul de mare, în special la companiile cu valoare adaugată mică. ‘Sunt industrii care au înregistrat costuri mari cu salariile și le-a dus la limita supraviețuirii’, a explicat Dumitru.

Potrivit acestuia, ca urmare a majorării salariului minim pe economie, pe cale administrativă, raportul dintre salariul mediu și cel minim a depășit 50% și se plasează peste media europeană.

Referitor la intenția autorităților de a majora doar salariul minim din sectorul de stat, Dumitru a spus că, în practică, salariile bugetarilor sunt deja mai mari decât cele din privat, iar o astfel de măsură nu ar face decât să adâncească aceste disparități. ‘După ajustarea din 2010, salariile din sectorul de stat au scăzut sub cele din mediul privat, însă apoi raportul s-a inversat și, în prezent, la stat salariile sunt mai mari decât în privat’, a mai spus Dumitru.

Mai mult, chiar și în sectorul de stat, majorarea salariului minim ar face ca angajații nou încadrați să intre în sistem cu salarii egale sau mai mari decât ale unor salariați cu vechime și experiență. ‘Este adevărat că sunt zone din sectorul bugetar în care salariile sunt încă foarte mici, dar sunt și zone în care sunt foarte mari’, a adăugat președintele Consiliului Fiscal.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a menționat într-un interviu pentru AGERPRES, că angajații din sectorul public vor trece pe salariul minim de 1.750 lei, ‘începând de anul acesta sau începând de la aplicarea legii unitare a salarizării’.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe