OraNoua.ro
Publicat în 20 septembrie 2017, 16:37 / 324 elite & idei

Ionuţ Dumitru: Lista antiargumentelor

Ionuţ Dumitru: Lista antiargumentelor

România nu are multe argumente economice şi mai ales de guvernanţă cu care să se facă auzită în dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene.

Dimpotrivă, profilul macroeconomic al României este marcat de mai multe vulnerabilităţi, unele extreme, în opinia lui Ionuț Dumitru (FOTO), preşedintele Consiluilui Fiscal, exprimată la conferința organizată marţi de Cursdeguvernare:

  • creşterea economică bazată în cea mai mare proporţie pe un consum rezultat inclusiv dintr-o reducere agresivă de TVA,
  • deficitul bugetar la limită, înregistrat într+un moment de vârf al ciclului economic şi nu într-unul de recesiune,
  • proporţia veniturilor fiscale de doar 26% din PIB,
  • deficitul de cont cuernt care riscă să devină cel mai mare din UE
  • inegalitatea veniturilor, chiar dincolo de salarii, în condiţiile în care marrile averi nu provin din acestea.

„În plin boom economic ai scăderi de încasări din TVA şi accize, iar veniturile bugetare vor fi în 2017 de 26% pe când media în UE este de 40% – despre ce ţară europeană vorbim?”, s-a întrebat retroric Ionuţ Dumitru.
Economistul şef al Raiffeisen a evocat faptul că, în 2015, încasările din TVA ajungeau la 8% din PIB, „iar acum sunt la 6 şi ceva la sută. Practic am pierdut 2% din PIB cu această scădere agresivă a cotei de TVA”.

„La fel, celebrul MTO, obiectivul pe termen mediu al deficitului bugetar, de 1%, a fost atins în 2013 şi menţinut în 2014 şi 2015, apoi a fost abandonat. Probabil, România va fi solicitată să-şi corecteze acest comportament”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Pentru aceste fenomene, „singura explicaţie logică este creşterea evaziunii fiscale. Este cumva contraintuitiv, în boom economic să ai creştere de evaziune, dar asta este singura explicaţie”, a mai spus oficialul citat.

Pe de altă parte, „ca o materializare a unor presiuni din partea excesului de cerere, inflaţia a început să crească şi probabil, chiar în primul trimestru al anului viitor, inflaţia va sări semnificativ de 3%, fapt care va poziţiona România în fruntea clasamentului din Europa”, potrivit estimărilor .

Asta se întâmplă „după o perioadă destul de lungă în care inflaţia a stat în zona negativă din cauza reducerilor de TVA – dar atenţie, dacă excludem impactul reducerilor de TVA inflaţia nu a fost niciodată negativă în România”, a spus Ionuţ Dumitru.

Totodată, „execuţia bugetară nu este deloc mulţumitoare. Aţi văzut că la rectificare se închide bugetul şi probabil că va rămâne sub 3%, cu reduceri majore de investiţii, 10 miliarde de lei reduceri la investiţii şi cu venituri excepţionale din dividende plătite de companiile de stat. Nu poţi să cârpeşti bugetul sau nu poţi să faci bugetul în felul acesta, doar forţând companiile de stat să-ţi plătească dividende. La anul de unde mai luăm acele dividende? Sumele sunt foarte mari şi nu poţi să te bazezi să finanţezi cheltuieli permanente, de natura salariilor şi a pensiilor, din resurse temporare, prin definiţie”, a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Cât priveşte inegalităţile de venituri, Ionuţ Dumitru sesizează o „nedreptate enormă” din cauza pensiilor speciale, care nu au nimic de a face cu contribuţia onestă la bugetul asigurărilor sociale.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe