Adriana
Publicat în 14 noiembrie 2017, 14:25 / 15 elite & idei

Ionuț Dumitru: Nu știu dacă ne putem încadra în 3% deficit bugetar în 2018; probabil mai trebuie măsuri de ajustare

Ionuț Dumitru: Nu știu dacă ne putem încadra în 3% deficit bugetar în 2018; probabil mai trebuie măsuri de ajustare
+ Observator

Ținta de deficit bugetar de 3% ar putea să nu fie respectată în 2018 și probabil vor mai trebui măsuri de ajustare pentru anul viitor, a declarat joi președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

 

„Nu știm cum va arăta configurația politicii fiscale în 2018. În momentul de față avem un pachet fiscal care e aprobat dar nu știm cum va arăta bugetul. Dacă ne uităm la măsurile care sunt azi în vigoare nu știu dacă ne putem încadra în 3% deficit bugetar în 2018. Ce știm în momentul de față este că, date fiind măsurile legiferate deja, probabil că 3 la sută este încă departe, prognozele noastre arată un deficit peste.(..) Înainte de acest pachet fiscal și de mutarea contribuțiilor noi aveam o proiecție de deficit destul de mare, peste 4%, 4,5%. În momentul de față probabil că încă este un gol destul de semnificativ, probabil că mai trebuie măsuri de ajustare pentru anul viitor”, a explicat Dumitru.

Acesta a precizat că măsurile adoptate recent de către Guvern, pachetul în ansamblu, așa cum estimează Ministerul Finanțelor, vor avea un impact negativ de aproximativ 5,1 miliarde lei.

Totodată, președintele Consiliului Fiscal a subliniat că o stimulare prea puternică a cererii, a consumului, alimentează importurile și nu ajută prea mult economia globală, ci mai degrabă alte economii.

„Fără îndoială că o stimulare prea puternică a cererii și în special a cererii de consum, pe care noi am făcut-o în ultimii ani prin stimulentele fiscale, reducerile de taxe, reducerile de TVA și creșterile de salarii, în măsura în care această cerere în creștere nu își găsește echivalent în oferta internă, nu face decât să alimenteze importurile, iar importul înseamnă o stimulare a activității economice în alte țări, în țările din care noi importăm. Practic, a exagera în a stimula consumul nu ajută prea mult economia locală ci mai degrabă ajută alte economii”, a spus Ionuț Dumitru.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25% însă din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.

Totodată, Executivul a aprobat și actul normativ care prevede diminuarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar, deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze și mai mult până la 3,9% din PIB și să ajungă la 4,1% în 2019.

https://www.agerpres.ro/economie/2017/11/09/ionut-dumitru-nu-stiu-daca-ne-putem-incadra-in-3-deficit-bugetar-in-2018-probabil-mai-trebuie-masuri-de-ajustare-14-35-38

 

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis a convocat-o la Cotroceni pe Viorica Dăncilă, în contextul dezbaterii publice privind OUG de amnistie şi graţiere

PoliticDaniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul

EconomieSilviu Cerna – Rolul economic al statului: O veche problemă rămasă deschisă

ExternOvidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană

EvenimenteMircea Geoană: La mila sorţii şi la pomana împrejurărilor externe?

CulturaScriitorul Mircea Cărtărescu, la aniversare

SocialRaed Arafat: 41% din maşinile de pompieri pentru intervenţii la incendii au o vechime mai mare de 30 de ani

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe