OraNoua.ro
Publicat în 5 martie 2014, 18:17 / 163 elite & idei

Ionuț Dumitru: Pentru a putea adopta euro Romania are nevoie de crestere economica

Ionuț Dumitru: Pentru a putea adopta euro Romania are nevoie de crestere economica

România are nevoie de o creștere economică cu două puncte procentuale peste cea din zona euro pentru a putea să adopte moneda unică europeană într-un orizont de timp de zece ani, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

‘Avem nevoie de o creștere economică de 3% — 4% pe an astfel încât, într-un orizont rezonabil de timp, să ajungem la un nivel satisfăcător de convergență reală. Dacă stagnăm din perspectiva convergenței reale, adică economia rămâne la o creștere în jurul a 2%, iar în zona euro crește la fel, cred că discuția este închisă. Ar trebui să avem un diferențial de creștere de cel puțin două puncte procentuale peste zona euro astfel încât, într-un orizont de până la 10 ani, să putem adopta euro’, a explicat președintele Consiliului Fiscal.

El a precizat că România este obligată, prin statutul de membru al Uniunii Europene, să adopte euro, însă nu are un termen fix stabilit. Este decizia fiecărui stat și depinde de îndeplinirea criteriilor de convergență.

‘La criteriile de convergență nominală, încă nu le îndeplinim pe toate, dar într-o perspectivă rezonabilă de timp le-am putea îndeplini. Zona care este cea mai dificilă pentru noi este cea de convergență reală, unde avem încă de făcut progrese foarte mari pentru a ne apropia de ceea ce înseamnă standardele zonei euro. PIB-ul nostru pe locuitor este în jur de 45% din media la nivelul Uniunii Europene, ceea ce este destul de departe de ce ne-am dori să fie și ceea ce ar trebui să fie pentru a putea face față cerințelor și exigențelor unei monede unice. Dacă ne uităm la experiența țărilor care au intrat în valurile anterioare, cea mai săracă țară a fost Letonia, intrată in zona euro în 2014, care are PIB-ul pe locuitor undeva pe la 62% din media UE’, a mai spus Ionuț Dumitru.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe