OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 09:05 / 210 elite & idei

Ionuț Dumitru: Reducerea numărului de plăți anuale pentru o firmă, de la 39 la 13, ar aduce României 10 locuri la competitivitate

Ionuț Dumitru: Reducerea numărului de plăți anuale pentru o firmă, de la 39 la 13, ar aduce României 10 locuri la competitivitate

Scăderea numărului de taxe și impozite pe care o firmă din România le plătește anual de la 39, în prezent, la 13, câte se plătesc în Bulgaria, ar aduce câștigarea a zece locuri în clasamentul competitivității globale, a declarat marți Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.

„Dacă România ar avea, la nivelul companiilor, o simplificare a simplificării sistemului de taxe și impozite și să ajungem să avem același număr de taxe ca în Bulgaria, adică 13 în loc de 39, am urca cu 10 poziții în clasamentul competitivității globale”, a explicat Dumitru.

În opinia sa, România se poziționează foarte prost în raport cu țările din Europa Centrală și de Est (ECE), pe partea de plată a taxelor, nu din cauza nivelului taxelor ci din perspectiva birocrației aferente plății acestora. „În România, o companie medie trebuie să facă 39 de plăți pe an, în comparație cu o medie de 12 în țările OECD și o medie de 26 în țările Europei și Asiei Centrale. În țările din ECE, sunt mai puține plăți decât în România. În Bulgaria, 13 plăți pe an, în Ungaria, 12, în Cehia, doar opt plăți pe an”, a mai spus Dumitru.

El susține că în România se fac câte 12 plăți lunare pentru TVA și CAS și patru plăți pe an pentru impozitul pe profit, în timp ce în țările din regiune se face câte o singură plată pe an pentru fiecare categorie. În plus, în toate țările din regiune este posibilă completarea online a declarațiilor respective. În România doar parțial se poate face acest lucru.

Președintele Consiliului Fiscal a spus că, din 148 de țări cuprinse într-un clasament al Băncii Mondiale privind competitivitatea, România este pe locul 146 privind efectul taxării atunci când vorbim de motivația de a munci. Când vorbim de motivația de a investi, România se află pe locul 136 din cele 148 de țări.

„Conform sistemului nostru fiscal, motivația de a munci și de a investi este foarte slabă”, a subliniat Ionuț Dumitru.

La nivel de taxe și impozite principale, Dumitru spune că reducerea impozitului pe venit și pe profit pare „a fi o fundătură, pentru că avem alte zone mult mai sensibile”, gen TVA și CAS. El a explicat că aceste impozite sunt destul de reduse și efortul de a le reduce în continuare este inutil. Președintele Consiliului Fiscal a spus, însă, că ar trebui redusă cota de TVA care, la nivelul de 24% este a treia cea mai mare din Europa. De asemenea, potrivit sursei citate, ar trebui reduse și contribuțiile sociale, unde rata de 44,95% este a opta cea mai mare cotă de impozitare la nivel european.

Ionuț Dumitru susține, însă, că pierderile care ar surveni la buget prin reducerea celor două taxe ar trebui acoperite prin aducerea celor aproximativ 1,5 milioane de persoane din economia neagră în zona albă și prin lărgirea bazei de impozitare, în special în zonele care veniturile de natură salarială sunt mascate sub alte forme. El a dat ca exemplu plata pe PFA sau drepturi de autor.

În plus, Ionuț Dumitru susține că aceste măsuri ar trebui acompaniate de transparentizarea totală a cheltuielilor publice.

„Nu poți să pretinzi oamenilor să își plătească corect taxele și impozitele când ei văd că se duc la spital cu banii în buzunar, nu găsesc aspirină, absolut nimic în spitalele României. Mi se pare că este cel mai mare genocid la care a asistat acest popor în ultimii zeci de ani la nivel de sistem de sănătate”, a mai spus Dumitru.

În ceea ce privește povara pe muncă la nivel de salariați, România se poziționează, de asemenea, foarte slab. „Ca să plătești un leu net salariatului, trebuie să plătești ca angajator, în total, 1,83 lei, care ne poziționează în top 7 — 8 la nivel european. Povara pe muncă este absolut evidentă, dar ea vine din zona contribuțiilor la asigurări sociale” a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

Din punctul său de vedere, o reducere de CAS bine gândită poate stimula atât cererea cât și oferta și este soluția corectă în acest moment.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe