Matei Bogdan
Publicat în 27 mai 2020, 11:05 / 47 elite & idei

Ionuţ Simion: Dacă relansarea economică va fi rapidă, efectul negativ va fi mult atenuat, implicit asupra angajaţilor

Ionuţ Simion: Dacă relansarea economică va fi rapidă, efectul negativ va fi mult atenuat, implicit asupra angajaţilor

Două treimi (65%) dintre companiile din România nu au fost nevoite să aplice măsuri invazive de reducere a costurilor cu angajaţii în cele două luni de stare de urgenţă, arată datele Barometrului de HR realizat de PwC România în luna mai, la care au participat 46 de companii active în sectoarele retail şi FMCG, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, auto, agricultură şi industrie.

Companiile care au luat decizii de scădere a costurilor au adoptat un mix de măsuri pe care le-au aplicat diferit angajaţilor în funcţie de poziţiile ocupate, fiind vizat, în general, personalul operaţional din structurile a căror activitate a fost afectată de starea de urgenţă. Astfel, 11% au aplicat şomajul tehnic cu ajutor de la bugetul de stat, dar  fără compensarea diferenţei, în timp ce 15% au utilizat şomajul tehnic cu acoperirea diferenţei de salariu. 17% au redus timpul de lucru cu acordul părţilor sau au acordat concedii fără plată, iar 4% au făcut concedieri.

”De la apariţia acestei crize, cele mai multe companii s-au angajat că vor face eforturi pentru păstrarea locurilor de muncă, aşa cum se observă inclusiv din concluziile acestui studiu. După ce activitatea economică a încetinit, în general au optat pentru variante de reducere a cheltuielilor care să nu afecteze angajaţii, de exemplu amânarea unor investiţii sau ajustarea costurilor operaţionale. Dacă relansarea economică va fi rapidă, efectul negativ va fi mult atenuat, implicit asupra angajaţilor”, spune Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România

Chiar dacă scenariile optimiste vorbesc de o contracţie economică în formă de V, adică o cădere bruscă pe termen scurt şi o recuperare rapidă, Ionuţ Simion apreciază că există riscul ca scăderea consumului şi a disponibilităţii resurselor să nu fie temporară şi să aibă impact structural major.

”În orice caz, toate prognozele arată că anul acesta se va încheia cu o recesiune şi că revenirea se va face treptat din a doua parte a anului. Prin urmare, companiile iau în calcul toate scenariile, având ca prioritate menţinerea locurilor de muncă şi redarea încrederii în economie pe termen mediu”.

În ceea ce priveşte salariile, datele barometrului arată că jumătate din companii au aplicat creşterile salariale pentru 2020 înainte de declararea stării de urgenţă. Creşterea medie a fost de 5,77%, în linie cu prognozele anunţate în 2019. Aproape 30% spun că nu vor creşte salariile în acest an, iar 15% au modificat politica de creşteri salariale, aplicându-le doar poziţiilor critice.  Pachetele de beneficii au rămas la fel în cazul a 80% dintre companii. De asemenea, majoritatea (65%) nu intenţionează să modifice sistemul de plăţi variabile.

https://www.zf.ro/profesii/pwc-2-3-companii-au-aplicat-masuri-reducere-costurilor-angajatii-19191684

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe