Matei Bogdan
Publicat în 10 iunie 2020, 12:38 / 169 elite & idei

Ionuţ Simion: Menţinerea României în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii trebuie să fie o prioritate”

Ionuţ Simion: Menţinerea României în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii trebuie să fie o prioritate”

Menţinerea ratingului suveran al României la „BBB- cu perspectiva negativă” de către agenţia Standard & Poor’s reflectă realităţile cu care se confruntă economia internă după şocul generat de pandemia COVID-19, fiind fundamental ca deciziile de politică economică din perioada următoare să urmărească rămânerea României în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii, sunt de părere companiile membre AmCham.

“Nu trebuie în niciun fel ignorat faptul că această decizie este puternic condiţionată de evitarea oricăror măsuri care ar adânci dezechilibrul bugetar. Într-o perioadă de criză precum cea pe care o traversăm sunt esenţiale orientarea cheltuielilor către măsuri sau domenii care să susţină potenţialul creşterii economice, investitiile şi restructurarea pieţei muncii şi proiectarea lor într-un context mai larg care să ţină cont de evoluţiile economiilor partenere din UE. Astfel, implementarea programului de relansare european Next generation EU la nivel naţional, pregătirea pentru implementarea programelor operaţionale în ciclul financiar 2021-2027 trebuie corelate cu atenţie şi orientate către restructurarea eficientă a economiei naţionale“ a subliniat Ionuţ Simion, preşedintele AmCham Romania.

În opinia organizaţiei, decizia S&P a fost fundamentată de o serie de factori, inclusiv nivelurile reduse ale datoriei publice şi datoriei externe, capacitatea României de a se împrumuta, politica monetară a BNR şi programele anunţaţe de Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, experţii agenţiei de rating au atras atenţia cu privire la persistenţa dezechilibrelor macroeconomice în următoarele trimestre şi importanţa implementării de măsuri de consolidare fiscal-bugetară după depăşirea crizei.

În acest context, AmCham atrage atenţia că este important ca riscurile pe care Standard & Poor’s le-a semnalat să fie explicate şi conştientizate în mod public, iar politicile publice şi priorităţile să reflecte în continuare angajamentul ferm de a menţine finanţe publice echilibrate, de a genera investiţii cu efect multiplicator în economie şi de a capitaliza oportunităţile oferite de pachetele de finanţare de care România poate beneficia în calitate de stat membru al UE.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) include peste 450 de companii americane, multinaţionale şi româneşti

În viziunea AmCham este fundamental ca deciziile de politică economică din perioada următoare să urmărească menţinerea României în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii, ceea ce impune maparea proceselor de reforme structurale printr-o analiză corelată a recomandărilor agenţiilor financiare, a instituţiilor europene (ex. Raportul de Ţară în contextul Semestrului European) precum şi consultarea cu sectorul privat.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe