OraNoua.ro
Publicat în 17 februarie 2016, 21:07 / 609 elite & idei

Ionuţ Simion: Noi credem în România

Ionuţ Simion: Noi credem în România

de Ionuţ Simion

În martie 1991, PwC (pe vremea aceea Coopers&Lybrand) a devenit pri ma mare firmă de servicii profesionale ce deschidea un birou la Bucureşti. Ţara tocmai trecuse printr-o revoluţie, se confruntase cu frământările şi eşecurile primului an de democraţie şi abia făcea primii paşi către economia capitalistă.

Încă de la început firma s-a implicat în proiecte fundamentale pentru economia românească, de la elaborarea legislaţiei privatizării până la înfiinţarea unor instituţii şi asociaţii profesionale, aşa cum sunt Bursa de Valori Bucureşti, Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Consultanţilor Fiscali, ANEVAR, UNPIR etc.

Începutul a fost unul greu, destul de şovăielnic, dată fiind reticenţa companiilor străine de a veni în România în condiţiile de instabilitate economică şi socială din anii ‘90. Din postura de consultanţi am încercat să contribuim la schimbarea acestei percepţii, iar treptat am reuşit să atragem în România investiţii majore ale unor companii prestigioase precum Unilever, SAB Miller, Ford, Enel, Heildelberg Cement.

Am fost de asemenea implicaţi în tranzacţii de anvergură pentru capitalul românesc (Rompetrol, Asirom, Energobit, Rombat), în privatizări de referinţă (BCR, Electrica Muntenia Sud), precum şi în recentele tranzacţii cu portofolii de credite neperformante din sectorul bancar.

Pe măsură ce economia s-a reaşezat pe noi baze de creştere, am înţeles că una dintre cheile dezvoltării ţării o reprezintă capitalul românesc şi antreprenoriatul, de aceea PwC a devenit prima mare firmă de servicii profesionale din România ce a lansat o echipă de servicii dedicată antreprenorilor români. Ne-am dus mai aproape de aceştia prin deschiderea birourilor noastre locale din Timişoara, Cluj, Iaşi şi Constanţa.

Ne-am implicat totodată în crearea unei comunităţi puternice de antreprenori în cadrul proiectului Campioni în Business, derulat împreună cu partenerii noştri de la Enterprise Investors, BCR, Fundaţia Triple Helix şi Ziarul Financiar. Nu în ultimul rând, ne implicăm în proiecte în domeniul educaţiei. Am contribuit la înfiinţarea unei catedre de antreprenoriat şi afaceri de familie la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi avem proiecte similare în pregătire şi la Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Esenţa activităţii de consultanţă constă în rigoare, exactitate, profesionalism şi integritate, dar şi în creativitate şi inovaţie pentru a genera valoare pentru clienţi şi a-i ajuta să facă faţă provocărilor prezente şi viitoare. Tocmai de aceea noi ne-am axat pe profesionalism şi inovaţie. În prezent, traversăm o perioadă de transformări tehnologice profunde care bulversează întregi sectoare economice, dă naştere unor noi competitori surprinzători şi riscă să facă desuete nu doar anumite industrii, ci şi anumite profesii şi meserii.

De altfel, liderii de business din România ne-au spus şi anul acesta în cadrul sondajului PwC CEO Survey faptul că cea mai importantă tendinţă care le va afecta compania este dezvoltarea tehnologiei. Dacă lumea se schimbă, şi noi la rândul nostru ca firmă de consultanţă trebuie să o facem pentru a putea să le oferim clienţilor noştri serviciile cu valoare adăugată de care au nevoie. Într-o economie globalizată bazată pe tehnologia digitală, securitatea şi viabilitatea sistemelor informatice ale companiilor au devenit factori critici pentru succesul sau chiar pentru supravieţuirea acestora.

Tocmai de aceea am lansat o echipă de servicii de securitate informatică ce poate evalua gradul de pregătire al fiecărei firme pentru provocările din era digitală, în aşa fel încât să identifice vulnerabilităţile oricărui sistem şi să-l poată perfecţiona. Investim în tehnologie pentru a automatiza o parte a serviciilor de audit, eliberând resursa umană pentru a face testele de siguranţă care au consacrat PwC şi a livra clienţilor proiecte cu valoare adăugată ridicată.

De asemenea, folosim tehnologia pentru a putea face analize de tip Big Data care să le permită clienţilor noştri să identifice tendinţele pieţei şi ia deciziile strategice corecte în această perioadă de schimbări accelerate. Avem totodată o abordare integrată a serviciilor profesionale oferite, centrată pe client şi pe nevoile acestuia, transformând relaţiile de business în parteneriate de lungă durată.

Atunci când puţini ar fi pariat poate pe reuşita tranziţiei României către economia de piaţă şi democraţie, noi am crezut în România şi am continuat să o facem de-a lungul ultimilor 25 de ani, pentru că felul în care ne-am înţeles noi menirea pe piaţă a fost de a creşte încrederea în societate şi de a ajuta la rezolvarea problemelor importante ale ţării.

Îmi face o deosebită plăcere şi onoare să demarăm azi, alături de Ziarul Financiar, liderul presei economice de calitate din România, un proiect care va puncta câteva momente importante ale parcursului economic al ţării în ultimii 25 de ani, momente în care evoluţia României s-a împletit şi cu cea a PwC. Fără îndoială însă că toate împlinirile acestea nu ar fi fost posibile fără clienţii noştri, care ne-au dat şansa de a ne pune în valoare expertiza, a inova şi a face performanţă în România. Lor le este dedicat acest proiect!

IONUŢ SIMION – COUNTRY MANAGING PARTNER, PWC ROMÅNIA

http://www.zf.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe