Adriana
Publicat în 15 martie 2017, 15:16 / 96 elite & idei

Ionut Vulpescu: Anul Maiorescu?

Ionut Vulpescu: Anul Maiorescu?
+ Observator

M-am gândit îndelung la propunerea avansată de Nicolae Manolescu, ca anul 2017 să fie declarat „Anul Maiorescu” (după mai vechile exemple cu „Anul Eminescu”, în 2000, sau „Anul Brâncoveanu”, în 2014). În 2017 se împlinesc 100 de ani de la moartea marelui critic, profesor şi om politic. Cum, la dispariția sa, România se afla în război şi sub ocupație, nimeni nu i-a dat onorul pe care îl merita. Nici după aceea posteritatea sa n-a fost strălucită: comuniştii, de pildă, l-au interzis timp de mai bine de un deceniu, din 1948 şi până la „recuperările” parțiale de la începutul anilor ’60. Un omagiu, acum, la 100 de ani de la dispariție, ar fi un mod decent de a marca locul şi rolul pe care acest om de excepție l-a jucat în cultura şi în viața noastră publică.

Dar mai suntem, oare, capabili să recunoaştem acest rol? Mai are vreun sens să ne întoarcem la Maiorescu?

Nu pentru că n-ar merita: Titu Maiorescu a fost, repet, o personalitate esențială în istoria modernă a României, atât ca om de cultură, cât şi ca om politic. Fără el, România de azi şi spiritul românesc ar fi arătat cu totul altfel.

Titu-Maiorescu

Titu Maiorescu

Şi nu pentru că n-am avea nevoie de modele. Chiar şi optimiştii incurabili, ca mine, au nevoie de multă tărie sufletească, pentru a mai spera că din haosul şi anti-modelele de azi se poate naşte o Românie mai bună. Avem nevoie de spirit critic şi de un echilibru între perspectiva europeană şi construcția națională. Avem nevoie de politicieni care să ştie să răspundă prompt provocărilor realității, ca şi de politicieni capabili să pună interesele superioare ale națiunii înaintea pulsiunilor ego-ului lor.

100 de ani se împlinesc de la moartea lui Titu Maiorescu

Numai că, dacă ar fi să celebrăm cu adevărat spiritul maiorescian, nu la modul festivist care ne caracterizează, ar trebui să şi aplicăm unele dintre ideile sale. Şi nu văd prea mult entuziasm pentru asta, pentru că ar însemna să ne dăm, într-un fel, un vot de blam! De pildă, ar trebui să începem prin a desființa câte ceva din formele fără fond de azi. Universitățile înființate peste noapte, fără profesori competenți, ar trebui închise, iar titlurile emise de ele ar trebui verificate la sânge şi, după caz, invalidate. Chiar şi echipele de fotbal care joacă, de fapt, țurca (nu că țurca ar fi un joc secund, dar nu se joacă pe terenul de fotbal!) ar trebui să facă obiectul unui maiorescian „În lături!”. Lista e, evident, mult mai lungă.

Ar trebui, de asemenea, să începem prin a fi de acord cu o altă idee maioresciană. Şi anume că, după ce ne-am atins marile obiective strategice (UE şi NATO), asupra anumitor teme nu mai poate încăpea dispută, ci numai consens. Dacă s-a putut pentru finanțarea armatei, cred că se poate şi pentru finanțarea culturii şi a învățământului. Ca şi pentru multe alte chestiuni de interes cetățenesc nemijlocit, care numai la noi sunt discutate în gol ani şi ani, fără a fi vreodată rezolvate.

UE-NATO

Credeți, însă, că mai putem face asta, după atâția şi-atâția ani de haos şi impostură, de dezinteres şi iresponsabilitate publică? Ce putem face, totuşi, este să luăm aminte la o altă idee maioresciană.

După 1881, adică după 14 ani de la studiul său liminar „În contra direcției de astăzi în cultura română” şi după proclamarea Regatului, Maiorescu, uşor resemnat în fața rezultatelor bătăliei împotriva formelor fără fond, a propus altceva. Un efort național de umplere a formelor cu fond. O muncă susținută pentru apropierea țării reale de țara oficială.

Asta o putem face. Întrebarea este însă: Vrem? Contemporanii lui Maiorescu au vrut şi au creat România pe care o știm. Nu perfectă, nu fără probleme, dar care începuse o evoluție, spre un bine comun. Evoluție în care unele forme au căpătat și fond, dar, parcă pentru a compensa, au apărut alte forme fără fond. A venit vremea să încetăm lupta cu morile de vânt, dar vrem asta? De noi, cei de azi, nu sunt deloc sigur că ne dorim așa ceva. Între morile de vânt și formele fără fond, rătăcim perpetuu într-o tranziție spre nicăieri.
http://www.qmagazine.ro/anul-maiorescu_340714.html

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe