OraNoua.ro
Publicat în 12 ianuarie 2017, 16:34 / 262 elite & idei

Ionuț Vulpescu, despre Mario Soares: A fost unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ai ideii europene

Ionuț Vulpescu, despre Mario Soares: A fost unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ai ideii europene

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, deplânge moartea lui Mario Soares, subliniind că acesta a fost unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ai ideii europene, care a jucat un rol-cheie în tranziția Portugaliei către democrație.

„S-a stins din viață Mario Soares, fost președinte și premier al Portugaliei. Intelectual de stânga, Soares a fost cea mai importantă figură a politicii portugheze de după Revoluția Garoafelor Roșii, care a pus capăt, în 25 aprilie 1974, îndelungatei dictaturi inaugurate, în 1930, de Salazar și continuate, din 1968, de Marcello Caetano”, a scris Vulpescu, pe Facebook.

În opinia lui Vulpescu, „social-democrat modern, Mario Soares a jucat un rol-cheie în tranziția Portugaliei către democrație, care a fost mai dificilă decât revoluția în sine, încheiată în numai câteva ore”.

„Reorganizarea Centrului Democratic și Social, ca partid de centru-stânga, a permis Portugaliei să evite sirenele periculoase ale extremei stângi și să se instaleze ferm pe calea democratică, evoluând către Piața Comună, la care a aderat, împreună cu Spania, în 1986. Mario Soares a făcut parte, alături de Francois Mitterrand, Bettino Craxi, Andreas Papandreu și Felipe Gonzales, din acea elită social-democrată europeană care, pe fondul prăbușirii comunismului, a promovat integrarea europeană, ca soluție de dezvoltare pașnică și armonioasă a întregului continent”, apreciază ministrul.

El evidențiază sprijinul pe care liderul portughez l-a acordat României, afirmând că „ideea europeană are nevoie (…) de oameni politici cum a fost Mario Soares”.

„România, de asemenea, a avut în Mario Soares (ca și în ceilalți lideri social-democrați citați) un sprijin ferm și un susținător pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Un adevărat prieten. Ne luăm rămas bun de la unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ai ideii europene, nu fără o anumită îngrijorare pe care ne-o transmite slăbiciunea și lipsa de viziune a liderilor actuali. Ideea europeană are nevoie, pentru a merge mai departe, de oameni politici cum a fost Mario Soares”, mai scrie Ionuț Vulpescu.

Fostul președinte al Portugaliei Mario Soares a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, a informat sâmbătă AFP, citându-l pe purtătorul de cuvânt al spitalului din Lisabona în care fostul șef de stat se afla internat din 13 decembrie 2016.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetiție



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe