Matei Bogdan
Publicat în 22 septembrie 2021, 09:57 / 124 elite & idei

Ionuț Vulpescu, despre scena politică a zilelor noastre

Ionuț Vulpescu, despre scena politică a zilelor noastre

Sărbătoarea istorică de zilele acestea ne arată cât de lipsită de consistență și de nepricepută e scena politică a zilelor noastre. Una în care până și doctrinele, cele care dau, totuși, identitate, sunt sfidate, iar nuanțele ideologice dintre dreapta și stânga tot mai greu de perceput, atât în discurs, cât și în practica guvernării. S-au împlinit 500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab, autorul unui manual de știință politică, în spiritul vremii, formidabil: “Învățăturile către fiul său Teodosie”. Un manual nu despre slujirea pură, obediență la modă în zilele noastre, ci despre guvernare, cârmuire de sine și apropiere de divinitate, singurul izvor al dreptății. Manualul nu s-a născut din nimic, nu a fost o toană a unui obscur domnitor, undeva, la marginea civilizației occidentale. Era expresia conștientizării nevoii unui cod de conduită a omului politic, a conducătorului, în relația sa cu națiunea, care să excludă arbitrarul. Semn că societatea se dezvolta, devenea tot mai complexă, și cerea, în felul ei, un alt mod de a imagina relații puterii cu cetățenii.
Astăzi relațiile tată-fiu descriu o altfel de ștafetă politică. Una a oportunismului, arareori una a tradițiilor de familie în spiritul și legea unei culori politice. Cât despre valoarea monumentală a lucrării, la momentul apariției ei e nu doar un izvor de gândire politică autohtonă; reflectă, în felul său, un manual de teologie politică. Unul în care „biruitorul de țară” nu e figura de stil dintr-o campanie electorală de care orice câștigător uită odată ce și-a reconfirmat puterea, ci expresia unei puteri coerente, a unui efort susținut și, trebuie spus, a unei loialități față de țară, care astăzi e deseori umbrită de un ecou patriotard. Cât despre „boiării mici și mari pre care trebuie să îi ținăm în vrednicie”, lucrurile nu s-au schimbat cu mult. Același imperativ, cu nereușite mult mai costisitoare pentru devenirea acestei țări. Sunt aproape cinci secole de educație politică românească, pentru un prezent lacunar, în care nici „domnii buni” de altă dată, nici învățăturile lor, nu se mai întrevăd.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe