OraNoua.ro
Publicat în 2 septembrie 2015, 17:25 / 239 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Festivalul Enescu va continua să existe; face parte din identitatea noastră ca națiune

Ionuț Vulpescu: Festivalul Enescu va continua să existe; face parte din identitatea noastră ca națiune

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a afirmat că Festivalul George Enescu va continua să existe, tăria și importanța lui rezidând tocmai în continuitatea evenimentului care face acum parte din identitatea noastră ca națiune.

„Festivalul George Enescu s-a născut în vremuri potrivnice, a crescut trecând peste multe greutăți și adversități și ajuns la maturitate va continua să existe. Tăria și importanța lui vin tocmai din această continuitate. Este angajamentul și obligația noastră față de Enescu și față de România. Pentru că festivalul face parte acum din identitatea noastră ca națiune”, a declarat Vulpescu, duminică, la deschiderea celei de-a XXII-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”.

El a reamintit cuvintele lui Enescu, care au reprezentat crezul de viață al marelui compozitor, cel care a dat numele festivalului: „Perfecțiunea, care este pasiunea atâtor oameni, nu mă interesează. Ceea ce contează în artă este să vibrezi tu însuți și să îi faci pe ceilalți să vibreze”.

Vulpescu a declarat că opera enesciană reprezintă „o sinteză între național și universal”, iar „refuzul său de a căuta perfecțiunea a făcut să o atingă în tot ceea ce a făcut ca muzician și ca om”.

„Muzica lui continuă să-i facă să vibreze pe toți cei care o interpretează sau o ascultă”, a spus ministrul Culturii, subliniind că „Festivalul este expresia datoriei noastre față de moștenirea pe care ne-a lăsat-o, dar și față de slujitorii de azi și dintotdeauna ai muzicii, este o operă comună care a rezistat vremurilor devenind un reper în lumea manifestărilor muzicale”.

Ministrul a spus că „în timp, festivalul a crescut în calitate și vizibilitate, s-a profesionalizat, și s-a afirmat în lumea muzicală”, la ultimele ediții acesta crescând în prestigiu pe plan internațional. Vulpescu a mulțumit în context președintelui și directorului artistic al festivalului maestrul Ioan Holender, pentru contribuția hotărâtoare la afirmarea evenimentului și a recomandat Orchestra Națională de Tineret, ca ansamblu cu care putem privi spre viitor.

„România poate construi temeinic în cultură, cu dedicație și profesionalism și își poate onora locul între națiunile europene. Da, suntem o națiune muzicală și frumoasă. Avem oameni care fac minuni din pasiune, pentru că, așa cum spunea cineva, atâta realitate are sufletul unui popor, câtă cultură are el. Iar când pasiunea merge mână în mână cu voința de a face performanță se nasc adevărate miracole. Astăzi, la fel ca ieri România se afirmă prin cultură. Nu este un drum ușor, dar este unul frumos. Dar oare nu frumusețea va salva lumea?”, a încheiat ministrul Culturii.

Programul acestui prim concert din seria „Mari orchestre ale lumii” cuprinde Rapsodia nr. 1 în La Major op. 11 nr. 1 de George Enescu; concertul pentru vioară și orchestră în Re minor op. 47 de Jean Sibelius și Carmina Burana de Carl Orff.

Își dau concursul Corul Filarmonicii „George Enescu” și Corul de Copii Radio, dirijori Ion Iosif Prunner și Voicu Popescu, soliștii serii fiind Sarah Chang — vioară, Jennifer O’Loughlin — soprană, Max Emanuel Cencic — contratenor și Daniel Schmutzhard — bariton.

În aceeași seară, de la ora 22,30, în cadrul seriei „Concertele de la miezul nopții”, melomanii sunt invitați la un concert al Corului Național Madrigal — Marin Constantin, dirijat de Anna Ungureanu. Sub genericul „Ars Nova și Renaștere” de la baladele lui Guillaume de Machaut la madrigalele lui Claudio Monteverdi, apreciatul ansamblu propune un program de muzica sacră și profană.

La eveniment au fost prezenți președintele României, Klaus Iohannis, și soția sa Carmen Iohannis, premierul Victor Ponta, fostul președinte al României Ion Iliescu, fostul premier Adrian Năstase.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe