Adriana
Publicat în 21 februarie 2017, 11:45 / 90 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Integrarea romilor e o datorie morală pentru toți, ei sunt cetățeni egali majorității

Ionuț Vulpescu: Integrarea romilor e o datorie morală pentru toți, ei sunt cetățeni egali majorității
+ Observator

Romii sunt cetățeni egali majorității, iar integrarea lor este o datorie morală a tuturor membrilor societății, a afirmat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, luni, la masa rotundă „Dezrobirea juridică și spirituală a romilor”, organizată de Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale din Camera Deputaților, Partida Romilor „Pro-Europa” și Federația Democrată a Romilor.

„Să fim conștienți de faptul că nu integrăm romi, integrăm cetățeni egali nouă, care au niște nevoi și pe care societatea i-a ignorant, i-a pierdut pe drum. Integrarea lor este o datorie morală pentru toți și nu o putem face decât împreună. Evident, elitele intelectuale ale etniei și elitele intelectuale ale majorității pot face mai mult decât fac acum. Este foarte multă ipocrizie în discursul ambelor părți și ca urmare prea puține rezultate palpabile. Să nu ne ferim de adevăr. Continuăm ca și până acum sau schimbăm ceva și dacă vrem să schimbăm, ce și cum facem schimbarea”, a afirmat ministrul Ionuț Vulpescu.

Potrivit acestuia, sunt două direcții prioritare în acest sens: educația în general și aspectul economic, meseriile tradiționale ale romilor care trebuie păstrate și duse mai departe.

„Cum trecem peste prejudecățile privind etnia? Sigur, nu cu imaginile extravagante ale unor oameni din rândul etniei care au avut succes în viață. Dialogul cu ceilalți trebuie să se desfășoare permanent, trebuie să venim unii în întâmpinarea celorlalți, să lăsăm de la noi. Ca om de stânga cred că valoarea de bază a unei societăți este solidaritatea, o solidaritate pe care și statul, chiar și când nu este parte a problemei, trebuie să fie parte a soluției, iar soluția nu se rezumă la bani. Nu putem spune că nu au fost bani pentru integrarea romilor. E vorba și de felul în care au fost cheltuiți și de ierarhizarea corectă a nevoilor care trebuie satisfăcute”, a spus ministrul Culturii.

Ionuț Vulpescu i-a asigurat pe reprezentanții minorității rome de tot sprijinul său în proiectele pe care doresc să le implementeze.

„Ca ministru al Culturii și Identității Naționale sunt deschis oricăror idei și gata să promovez orice programe și inițiative care se referă la păstrarea și afirmarea identității culturale a romilor ca parte a identității noastre naționale. În esență, diversitatea culturală este un dar făcut nouă, un mare avantaj în efortul nostru de a ne schimba, de a ne afirma în lume, de a contribui la afirmarea culturii românești”, a subliniat Vulpescu.

Liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a atras atenția că, deși au fost foarte multe conferințe, planuri, strategii și s-au cheltuit destul de mulți bani, efectul a fost neglijabil. „E mai ușor să vorbim decât să îndreptăm ceva”, a spus Pambuccian.

Deputatul a subliniat că sunt patru aspecte în problematica romilor: locuire, sănătate, educație, muncă, „adică aproape tot de definește ființa umană”.

La rândul său, deputatul Varujan Vosganian a subliniat necesitatea educării românilor să nu-i mai respingă pe romi, deoarece astfel nu se face integrarea. „Noi suntem datori, Europa este datoare țiganilor, noi nu am plătit încă păcatul robiei”, a spus Vosganian.

Acesta a mai spus că o minoritate mare precum cea romă ar trebui să aibă mai mulți deputați și să aibă un grup parlamentar propriu. „Să aveți în vedere o implicare mai mare în viața politică a României”, le-a transmis Vosganian reprezentanților romilor.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a atras atenția, totodată, că se cere un angajament mai energic și politici mai eficiente pentru emanciparea romilor. „Nu știm azi dacă și cu cât ne-am apropiat în ultima perioadă de obiectivele de emancipare socială, culturală și economică a minorității rome”, a spus acesta, în sensul că nu există evaluări ale situației de la o perioadă la alta.

Reprezentantul Președinției a amintit că au trecut cinci ani de la prima comemorare a dezrobirii romilor, doi ani de la cea mai recentă strategie guvernamentală privind situația minorităților și, de asemenea, acum doi ani s-a încheiat programul „Deceniul de incluziune a romilor”.

Explicațiile privind lipsa unor rezultate concrete nu sunt străine, potrivit consilierului Nistor, de dezechilibrele dintre ceea ce autoritățile își propun și ce se poate finanța concret. De exemplu, a spus el, în bugetul pe 2017 autoritățile responsabile nu au inclus măsurile de incluziune la finanțare.

Consilierul prezidențial a accentuat asupra faptului că progresele societății noastre trebuie măsurate prin asumarea responsabilității, pentru că mai sunt multe de făcut în acest domeniu.

La rândul său, secretarul de stat la SGG Adrian Mlădinoiu a subliniat că educația este foarte importantă pentru minoritatea romă și a amintit că PSD și partenerii de coaliție ALDE au propus un buget ridicat pentru educație. El a mai punctat că unul din punctele principale din programul actualului guvern este ca sărăcia în rândul romilor și a românilor să fie cât mai mică.

Președinta Federației Democrate a Romilor, Nicoleta Bițu, a semnalat faptul că romii nu au până în prezent un muzeu propriu și nu au un monument al robiei, iar în manualele școlare nu este reflectată istoria romilor. Ea a solicitat realizarea unui program național de cercetare a istoriei romilor și introducerea acesteia în manualele școlare.

De asemenea, președintele executiv al Partidei Romilor Pro-Europa, Cătălin Manea, a cerut să se facă demersuri la nivel parlamentar pentru ca în manualele de istorie de clasa a VIII-a și clasa a XII-a să fie introdus un capitol despre istoria minorităților din România și în special despre istoria romilor, care să facă referire la cei 500 de ani de sclavie, la dezrobire, dar și la Holocaustul romilor.

Deputatul Daniel Vasile, vicepreședinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale și reprezentant al Partidei Romilor Pro-Europa în Parlament, a arătat că face demersuri pentru a aduce în atenția Grupului minorităților naționale înființarea unui liceu bilingv pentru romi și demararea unui program național de educație a copiilor romi.

‘Dacă există o problemă, și anume educația — deoarece toți politicienii și decidenții vorbesc despre nevoia de educație a romilor — și există și soluția, de ce nu se inițiază un program național pentru educația copiilor romi’, a spus Daniel Vasile.

Potrivit acestuia, este nevoie de o dezbatere publică, urmând să fie lansată de reprezentantul romilor în Parlament și de Grupul minorităților naționale, iar programul național de educație a copiilor romi ar putea să fie finanțat și de la buget, dar și din fonduri europene.

Nu în ultimul rând, deputatul Daniel Vasile a subliniat că oportunitatea pe care o are România prin existența comunității rome pe teritoriul ei trebuie exploatată.

La evenimentul „Dezrobirea juridică și spirituală a romilor”, organizat cu prilejul comemorării a 161 de ani de la dezrobirea romilor, au mai participat deputatul PSD Florin Manole, deputatul USR Nicușor Dan, alți parlamentari, reprezentanți ai autorităților și reprezentanți ai organizațiilor minorității rome.
http://www.agerpres.ro/politica/2017/02/20/ministrul-ionut-vulpescu-integrarea-romilor-e-o-datorie-morala-pentru-toti-ei-sunt-cetateni-egali-majoritatii-14-13-38

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe