OraNoua.ro
Publicat în 22 martie 2017, 20:51 / 158 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Miniștrii Culturii din România și Republica Moldova au sărbătorit tradiția Mărțișorului

Ionuț Vulpescu: Miniștrii Culturii din România și Republica Moldova au sărbătorit tradiția Mărțișorului

Ministrul Culturii și Identității naționale, Ioan Vulpescu, și Ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, au sărbătorit vineri tradiția Mărțișorului la Ambasada României din Paris, unde Vali Boghean Band (Republica Moldova) a susținut un concert.

Concertul a fost organizat de Ambasada României la Paris, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Franța și Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României la Paris transmis, sâmbătă, AGERPRES, la concert au participat cei doi comisari pentru Sezonul cultural încrucișat România-Franța care va debuta la 1 decembrie 2018, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, președintele Consiliului Executiv al UNESCO, Michael Worbs, și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Paris.

În alocuțiunea sa, ministrul Ioan Vulpescu și-a exprimat încrederea că până la finalul anului Mărțișorul va intra în patrimoniul mondial al umanității, alături de tradiția țesutului de scoarțe și colindatul de ceată bărbătească, recent incluse pe lista UNESCO.

La rândul său, ministrul Monica Babuc a evidențiat valoarea de simbol a Mărțișorului, tradiție care a traversat secolele, reușind să transmită până în zilele noastre un mesaj puternic de speranță și renaștere.

Ea a subliniat demersul comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei și Republicii Macedonia la UNESCO în vederea includerii tradiției Mărțișorului în patrimoniul mondial cultural imaterial.

Evenimentul se înscrie în seria inițiativelor României și Republicii Moldova de promovare la UNESCO a tradițiilor și patrimoniului cultural comun.

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

PoliticIoana Petrescu: “Dacă ar fi să dau un sfat, aș încuraja cât mai multe femei să intre în politică, să intre în administrația publică, acest sacrificiu merită” (II)

EconomieValentin Lazea: Agenda ecologică a Băncii Centrale Europene – plusuri și minusuri

ExternOvidiu Nahoi: Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

SocialMiruna Troncota: Centrul de Studii Europene SNSPA a lansat un nou episod de podcast

EvenimenteAlexandra Dobre: Sunt onorată să contribui ca autor la cea de-a 5-a lucrare din seria Caiete Documentare, „Calitatea vieții”

CulturaCristina Popescu: Port popular de nuntă

EditorialAlina Bârgăoanu: ”Mic îndrumar privind vocabularul conspiraționist”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe