OraNoua.ro
Publicat în 22 martie 2017, 20:51 / 201 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Miniștrii Culturii din România și Republica Moldova au sărbătorit tradiția Mărțișorului

Ionuț Vulpescu: Miniștrii Culturii din România și Republica Moldova au sărbătorit tradiția Mărțișorului

Ministrul Culturii și Identității naționale, Ioan Vulpescu, și Ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, au sărbătorit vineri tradiția Mărțișorului la Ambasada României din Paris, unde Vali Boghean Band (Republica Moldova) a susținut un concert.

Concertul a fost organizat de Ambasada României la Paris, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Franța și Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României la Paris transmis, sâmbătă, AGERPRES, la concert au participat cei doi comisari pentru Sezonul cultural încrucișat România-Franța care va debuta la 1 decembrie 2018, Andrei Țărnea și Jean-Jacques Garnier, președintele Consiliului Executiv al UNESCO, Michael Worbs, și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Paris.

În alocuțiunea sa, ministrul Ioan Vulpescu și-a exprimat încrederea că până la finalul anului Mărțișorul va intra în patrimoniul mondial al umanității, alături de tradiția țesutului de scoarțe și colindatul de ceată bărbătească, recent incluse pe lista UNESCO.

La rândul său, ministrul Monica Babuc a evidențiat valoarea de simbol a Mărțișorului, tradiție care a traversat secolele, reușind să transmită până în zilele noastre un mesaj puternic de speranță și renaștere.

Ea a subliniat demersul comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei și Republicii Macedonia la UNESCO în vederea includerii tradiției Mărțișorului în patrimoniul mondial cultural imaterial.

Evenimentul se înscrie în seria inițiativelor României și Republicii Moldova de promovare la UNESCO a tradițiilor și patrimoniului cultural comun.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe