OraNoua.ro
Publicat în 15 mai 2013, 19:17 / 561 elite & idei

Iulian Chifu a lansat cartea „Gândire strategică”

Iulian Chifu a lansat cartea „Gândire strategică”

Iulian Chifu a lansat in data de 14.05, la Palatul Parlamentului, Sala I.G.Duca, volumul  „Gândire strategică”.

Volumul lui Iulian Chifu reprezintă o analiză bine documentată, echilibrată și extrem de lucidă, care ar putea reașeza în matcă multe minți înfierbântate, aducând un strop de normalitate și realism într-o perioadă zbuciumată traversată de orgolii, narcisism politic și interese obscure. O trimitere elegantă spre lumea civilizată și valorile ei, dezlipindu-ne măcar temporar de ”tigăi” și țipete isterice, de manipulări și minciuni. O lectură necesară celor care vor să înțeleagă și au nevoie să creadă că în politică există și oameni de calitate, cu idei de calitate, nu doar amatorism și interese.

„Relaţia de coabitare între şeful statului şi premier este funcţională şi nu a coborât pentru niciunul dintre cei doi la nivelul compromisului care compromite” – a declarat consilierul prezidenţial Iulian Chifu, astăzi, la lansarea cărţii sale „Gândirea strategică”. Aprecierea nu este în sine întâmplătoare. Volumul conţine şi un capitol intitulat „Conceptul de coabitare şi opţiunile României”, în care este analizată inclusiv reconstrucţia postconflict de după criza politică din vara anului trecut. Mihaela Dragomir a fost la lansarea cărţii şi ne spune mai multe.

Reporter: Cartea lui Iulian Chifu „Gândirea strategică” reprezintă o analiză bine documentată şi echilibrată, au fost de părere vorbitorii prezenţi la lansarea volumului, astăzi, la Palatul Parlamentului. Structurat în cinci capitole, volumul cuprinde două subiecte care au tulburat la un moment dat scena politică şi socitatea românească: coabitarea şi referendumul. Potrivit directorului SIE, Teodor Meleşcanu, volumul are meritul de a nu fi o naraţiune politică. Mai mult, spunea el, cartea are rolul de a se construi într-o pledoarie în favoarea unei gândiri strategice care oferă decidenţilor politici capacitatea de a vedea principalele direcţii de acţiune. Directorul SIE, Teodor Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu: Coabitarea este de fapt un element fundamental, fără de care nu putem vorbi de o mare strategie a României. Nimeni nu poate face în politica românească, unde orizontul de timp al miniştrilor este de la câteva luni, trei luni – până la maximum patru ani, nimeni nu poate să aibă ambiţia de a elabora o strategie şi de a avea după aceea siguranţa că această strategie va fi urmată. Şi eu consider sincer că această coabitare, nu doar între persoane, dar o coabitare între putere şi opoziţie, între diversele instituţii ale statului, este elementul esenţial care poate asigura realizarea unei gândiri strategice pe termen lung.
Reporter: La rândul său, ministrul de externe, Titus Corlăţean, spune că volumul reprezintă o contribuţie utilă în schimbul de idei şi soluţii la problematica actuală.

Titus Corlăţean: Fiecare are dreptul să îşi facă propria analiză şi să tragă propriile concluzii. Vorbind de modul în care politic pot fi promovate nişte idei nu înseamnă neapărat că vorbim de cucerirea puterii absolute. Vorbim însă poate de necesara echilibrare a instituţiilor, de necesara echilibrare a instituţiei executivului, de modul în care asiguri echilibrul puterilor în stat şi, de aici, rolul poate de mediator, rolul de a mobiliza energiile societăţii şi ale naţiunii într-o direcţie pe care trebuie
într-adevăr cu toţii să o definim ca fiind strategică.

Reporter: Volumul „Gândirea strategică” începe cu o pledoarie pentru nevoia unei coerenţe la nivel politic şi se încheie cu coabitarea dintre Preşedinţie şi Guvern, spunea în cadrul prezentării autorul, consilierul prezidenial Iulian Chifu. El susţine că acordul coabitării între Preşedinţie şi Executiv vine din nevoia unui canal de comunicare într-o societate scindată de nevoi profunde.

Iulian Chifu: Ideea şi mecanismul au fost propuse spre dezbatere încă din mai 2012, când nu era vorba la acea vreme nici de suspendare, nici despre referendum, nici despre o nouă rundă de alegeri şi acordul de coabitare nu a fost decât o consecinţă a acestui tip de mecanism, în care actorii au realizat faptul că orice falie între componente ale societăţii este o vulnerabilitate care permite ca să fie slăbit nivelul de securitate al ţării. Când ne batem între noi, sigur că nu mai avem timp să facem proiecte de viitor şi să ne uităm la ce ar fi necesar pentru cetăţenii noştri.

Printre invitatii care au participat la lansare s-au numarat Teodor Melescanu, Valeriu Zgonea, Titus Corlatean, Cornel Codita, Dan Dungaciu, Alexandru Grumaz sau Oana Popescu.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe