OraNoua.ro
Publicat în 12 aprilie 2017, 14:44 / 255 elite & idei

Iulian Chifu: Atacul SUA asupra Siriei – o reacție naturală

Iulian Chifu: Atacul SUA asupra Siriei – o reacție naturală

Analistul de politică externă Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, consideră că era natural să intervină o reacție în urma atacului chimic al regimului Assad asupra populației siriene.

„Până una alta, Rusia a rămas cu mâinile încrucișate la acest atac. Rusia are niște probleme majore, are niște deconturi de făcut și să nu uităm că Federația Rusă a fost garantul neintervenției americane din 2013, pe același motiv al utilizării armelor chimice. Soluția sa în Consiliul de Securitate a fost semnarea de către Siria a Convenției privind neutilizarea armelor chimice și cedarea armelor chimice pe de-a-ntregul către comunitatea internațională. Ei bine, din acel moment, am avut trei rânduri de atacuri cu arme chimice cu trei agenți distincți, plus o dezbatere în Consiliul de Securitate, acum o lună și jumătate, a unei rezoluții propuse de Franța, Marea Britanie, SUA și cu veto rus, pe aceste trei atacuri. Între timp, a apărut atacul cu gaz sarin de acum patru zile și ați văzut consecințele — 57 de morți și numeroși răniți civili și era natural ca o reacție să intervină”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Iulian Chifu.

În opinia sa, Rusia poate negocia doar o predare a președintelui sirian către un tribunal internațional.

„Nu cred că, în momentul de față, Federația Rusă are o formulă reală, legitimă de reacție, alta decât a încerca o formulă de decont intern. După mine, cred că va negocia o predare a lui Assad, o depunere a acestuia și o predare către un tribunal internațional, pentru că este foarte dificil, în momentul de față, să construiești un caz în apărarea ta în condițiile în care ai garantat niște lucruri și am avut acel atac cu armă chimică”, a spus analistul.

El a susținut că „lucrurile se vor deconta” la nivelul discuțiilor dintre administrațiilor Trump-Putin.

„Până la urmă, nu văd formulele de ieșire. Mai e și această întâlnire de săptămâna viitoare a secretarului de stat (american — n.r.) la Moscova, avem și elementele de convorbire pe care le aștept între Administrația Trump și Administrația Putin. Cred că la acest nivel se vor deconta lucrurile”, a precizat Chifu.

Potrivit acestuia, „Rusia n-a combătut niciodată terorismul”, ci opoziția siriană.

„Rusia a combătut întotdeauna opoziția siriană. Mai mult ea s-a plasat într-o formulă extrem, extrem de controversată, ca să nu spun complicată, în momentul în care într-un război sectant s-a plasat de partea șiiților minoritari, mă rog, alauiți în cazul Siriei, împotriva suniților majoritari. De fapt, atacurile teroriste din ultimele zile ne arată foarte clar că principiul vaselor comunicante funcționează. (…) E o postură dificilă și este greu de imaginat tipul de formulă pe care îl va propune Federația Rusă pentru a ieși dintr-un asemenea clinci. O formulă ofensivă nu mi-o pot imagina. Pot să-mi imaginez o declarație de consum intern, dar nu un alt tip de reacție din punctul de vedere al Federației Ruse”, a afirmat analistul.

Iulian Chifu se așteaptă ca în Siria să aibă loc „schimbări pe teren”.

„Mă aștept la schimbări pe teren în Siria și la o situație de pace în care Bashar Al-Assad să plece spre un tribunal internațional, nici măcar spre exilul de la Moscova, iar discuția privind așezarea Siriei să se facă de pe alte poziții, în alți termeni. Să nu uităm că pe teren în Siria avem opoziție siriană, kurzi, Turcia care ocupă acei 100 de kilometri la vest de Eufrat, trupe americane pe teren, plus trupe speciale. De altfel, mă aștept ca într-un viitor foarte apropiat capitala siriană a kurzilor Raqqa să fie cucerită și cu un steag iranian sus, acolo trupe iraniene, Hezbollahul libanez pro-iranian, miliții șiite irakiene de partea lui Al Assad … Deci este un conglomerat cu foarte multe categorii de trupe pe teren în care intervenția Rusiei din septembrie 2015 nu a făcut decât să complice lucrurile și să accelereze acest război sectar cu consecințele pe care, iată, le vedem astăzi”, a completat Chifu.

El a adăugat că Turcia „este complet alături de Statele Unite în momentul de față”, divergențele apărând „în ceea ce privește utilizarea gherilei și opoziției kurde în Siria”.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza „Shayrat”.

Ultima ora:

ObservatorCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” society

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe