Adriana
Publicat în 13 iunie 2018, 09:31 / 330 elite & idei

Iulian Chifu: Căderea în abis: ruperea în bucăți a lumii pe care o știam

Iulian Chifu: Căderea în abis: ruperea în bucăți a lumii pe care o știam
+ Observator

Faptul că a crescut dramatic tectonicitatea lumii pe care o trăim e un fapt deja acceptat. Totul din reperele cu care ne-am obişnuit în ultimii 30 de ani pare să se prăbuşească, referinţele să se relativizeze, regulile să se estompeze sau să nu mai conteze. O lume intrată în vrie, într-o coborâre accelerată spre haos, impredictibilitate şi tot mai aproape de război.

Unii spun că deja e un război de altă factură, hibridă, care îşi consumă bătăliile în fiecare zi. Alţii se tem că şi confruntările reale, calde, militare se apropie tot mai mult.

Mai întâi, Uniunea Europeană trăieşte momente mai înfricoşătoare decât la Brexit odată cu noul guvern de la Roma, care răvăşeşte Italia şi Europa mai ceva decât migranţii. Un guvern contractual, între eurosceptici şi ultranaţionalişti de extremă dreaptă, cu rădăcini separatiste, care ameninţă să arunce în aer finanţele Italiei, deficitul acesteia şi mai ales zona Euro, care nu mai poate salva cea de-a treia economie europeană. Fără să mai vorbim aici despre o adevărată revoluţie eurosceptică şi populistă, care ameninţă viitoarele alegeri europene. Şi cu primul stat european care intră în mrejele dezintegrării.

În estul continentului, agresiunea militară rusă continua, de această dată cu precădere în Marea de Azov. Prinsă în mii de teme şi preocupată de multiple crize, nici Ucraina însăşi, nici Europa şi nici America lui Trump nu are timp să privească spre această mişcare rampantă a graniţelor Rusiei în spaţiul şi teritoriul Ucrainei, pas cu pas. Iar un Putin plictisit şi neconvingător face glume proaste şi avertizează Ucraina, ca-ntr-un adevărat episod de fake news – strigător la cer şi, totodată extrem de amar – să nu care cumva să ruineze Campionatul Mondial de Fotbal şi deschiderea de la Moscova cu vreun atac asupra zonei ocupate din Donbas.

Iar la nivel global, Donald Trump cutremură profund eşafodajul globalizării, al comerţului liber şi liberului schimb, prăbuşind G7 sau mutându-l într-un format cu America izolată, sau cu China asumându-şi globalizarea viitorului. Aşa cum a făcut-o cu încălzirea globală, cu acordurile de liber schimb transpacific şi transatlantic, cum ameninţase să schimbe regulile securităţii şi ale NATO, acum prăbuşeşte pentru a reclădi pe baze proprii şi interese unilaterale, comerţul global între marii actori.

O lume nebună, nebună, nebună! În care bărcile statelor, ce dansează pe valuri, în plină furtună, mai sunt scuturate şi de conflictele interne, care ameninţă să le scufunde!

Italia răvăşită de migranţi şi de programul noului guvern Conte

Italia a dobândit un nou Guvern, care a trecut prin cele două camere ale Parlamentului italian marţi şi miercuri datorită majorităţii dobândite de cele două partide contractante ale guvernării, cum au convenit partidul anti-sistem eurosceptic Cinque Stele şi cel de extrema dreaptă Lega să realizeze parteneriatul lor pentru guvernarea Italiei. Rezultatul a înfiorat Italia şi a băgat în tratament anti-depresiv întreaga Uniune Europeană, fiind vorba despre al treilea stat ca mărime a economiei şi unul dintre cele mai bolnave în capitolul finanţelor şi datoriei publice, cu măsuri anunţate în campania electorală dintre cele mai costisitoare şi destructive pentru statul italian, prea mare ca să fie susţinut de fondurile Mecanismului de salvare al Euro.

Mai întâi veştile bune: în guvern au apărut – prin medierea făcută de preşedintele Sergio Mattarella, care a respins prima variantă prezentată – ministrul finanţelor Giovanni Tria, care susţine formula de taxare simplificată propusă de Lega şi e preocupat de perspectiva introducerii venitului minim garantat al Cinque Stele. El i-a luat locul lui Paolo Savona, anti-european, care a fost prima propunere, cel care dorea ieşirea Italiei din zona Euro, şi din Europa, în general. A doua veste bună este ministrul de Externe, Moavero Milanese, diplomat şi personalitate bine cunoscută la Bruxelles, un negociator dur dar un pro-european declarat, de două ori ministrul Afacerilor Europene al Italiei şi de două ori comisar european. Profesor de drept, e important însă cum se va acomoda acesta cu colegii săi de guvern.

Veştile proaste încep cu premierul Guiseppe Conte, un necunoscut în ale politicii, cu CV discutabil, apropiat de preşedintele Mişcării 5 stele. El va fi dominat, cel mai probabil, de către cei doi şefi de partide ale coaliţiei, care sunt vicepremieri. A prezentat programul cu tăieri de taxe, creşterea cheltuielilor sociale, a susţinut redistribuirea migranţilor în cadrul statelor UE şi revizuirea Regulamentului Dublin şi reducerea sancţiunilor faţă de Rusia. De asemenea, a vorbit despre alierea cu Ungaria pentru schimbarea Europei. Reducerea deficitului se va face nu prin tăieri şi austeritate, ci prin creştere economică, susţine Conte.

Vicepremier şi ministru al economiei, liderul 5 stele Di Maio, îşi continua programele sale populiste, în primul rând cel legat de venitul minim garantat, considerat un dezastru pentru finanţele Italiei. Dar poate cea mai preocupantă atitudine a fost cea a noului vicepremier şi ministru de Interne Salvini, preşedintele Lega, care a vizitat Sicilia în zona acostării vaselor cu migranţi şi a promis să blocheze sosirile şi să expulzeze peste 700.000 de migranţi.

Italia are o problemă reală cu migranţii, din care doar circa 5-7% sunt refugiaţi. După spusele criticilor, e o adevărată sarabandă a vaselor care pescuiesc şi aduc pe teritoriul italian migranţii pe punctul de a se îneca în bărcile improvizate ale traficanţilor. Italia doreşte ca salvarea să se facă cu aducerea vaselor şi a migranţilor pe pământ în statele de unde provin bărcile, ca UE să se implice în blocarea traficului, şi să finanţeze statelor de tranzit şi de origine. Salvini a declarat că vremurile bune pentru migranţi s-au terminat în Italia şi că e timpul să-şi facă bagajele pentru că vor fi retrimişi acasă.

Salvini susţine că Sicilia şi Italia nu sunt tabăra de refugiaţi a Europei. Că afacerea migraţiei legale din care unii fac bani trebuie să înceteze. E prea costisitor să-i ţină pe migranţi statul italian în hoteluri, mai bine sunt plătite dezvoltări în state de origine, unde trebuie să aştepte răspunsul la cererile lor şi să construiască tabere de refugiaţi pe ţărmurile Italiei, care să proceseze rapid identităţile şi calitatea, inclusiv cererile de azil şi de recunoaştere a statutului de refugiat. Măsuri nu dure, dar de bun simţ vor fi luate împotriva migraţiei, susţine Salvini. Obiectivul e limitarea numărului de sosiri şi creşterea expulzărilor de migranţi.

Salvini a declanşat un scandal internaţional, până să fie votat guvernul, atunci când a spus că Tunisia nu trimite oameni, ci deţinuţi din închisori în Italia. Protestul formal al guvernului tunisian a venit la asemenea declaraţii. Din Tunisia vine azi grosul migranţilor, după înţelegeri secrete cu miliţiile libiene care au blocat această rută spre Italia. Acum libienii şi resortisanţii din celelalte state africane călătoresc în Tunisia unde se îmbarcă către Italia, cu preponderenţă spre Sicilia.

Citeste mai mult: adev.ro/pa6yng

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe